Κατερίνα Παπαδημητρίου. Αρχιτέκτων και ερμηνεύτρια

Κατερίνα καλώς ήρθες στο Lifespeed.gr. 

Καλώς σας βρήκα κα Καράμπελα και ευχαριστώ πολύ τόσο εσάς, όσο και το Lifespeed  για τη φιλοξενία.

 

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν οι «Νεράιδες», που είναι το πρώτο μέρος ενός ευρύτερου κύκλου τραγουδιών με γενικότερο τίτλο «Μικρά Ερωτικά». Ως πρωτοεμφανιζόμενη τραγουδίστρια πως αισθάνεσαι γι αυτό;

Αισθάνομαι υπέροχα. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη για την συγκεκριμένη συνεργασία. Η δουλειά αυτή μπήκε στη ζωή μου μ’ έναν τρόπο μαγικό και απρόσμενο. Όλα ξεκίνησαν με ένα ποίημα της Αιμιλίας Πανταζή το οποίο έστειλα στον Γιάννη Κ. Ιωάννου γιατί μου άρεσε. Του άρεσε εξίσου και το έκανε τραγούδι. Μετά ακολούθησαν κι άλλα, όλα σε στίχους Αιμιλίας Πανταζή και σύνθεση Γιάννη Κ. Ιωάννου. Ηχογραφούσαμε χωρίς πλάνο. Όταν είδαμε ότι αυτό το πράγμα προχωρούσε τόσο αβίαστα και φυσικά αποφασίσαμε ότι θα έπρεπε να το ακούσουν κι άλλοι. Όλα έγιναν την εποχή των lock down. Γι αυτό και τα τραγούδια έχουν χαρά, φως, αισιοδοξία μα και μια διάθεση παραμυθένια και ονειρική. Με αντιπροσωπεύει απόλυτα.

 

Ποια είναι η σχέση σου με τη μουσική;

Θα φανεί ίσως κοινότυπο αλλά η μουσική ήταν πάντα στη ζωή μου από  την ώρα που γεννήθηκα.  Έως και το κλάμα μου τραγουδούσε, έλεγαν οι δικοί μου. Όσους μας κερδίζει η μουσική είναι μάλλον γιατί μ’ αυτή  γεννιόμαστε  και μεγαλώνει μέσα μας και μαζί μας και το σπουδαιότερο δεν μας εγκαταλείπει ποτέ. Για καλή μου τύχη λοιπόν ξεκίνησα στην ηλικία των 9 χρόνων μαθήματα κιθάρας, γεγονός που με βοηθούσε να συνοδεύω τη φωνή μου μ’ ένα όργανο σε παρέες και σχολικές εκδηλώσεις και αργότερα στο Λύκειο έκανα πιάνο και θεωρητικά. Διέκοψα όταν έφυγα για το εξωτερικό όπου πήγα για να σπουδάσω Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Όμως τα τελευταία χρόνια ξαναγύρισα στα θρανία παίρνοντας το πτυχίο μου στην Αρμονία και συνεχίζοντας τις σπουδές στο κλασσικό τραγούδι.  

 

Σε κέρδισε λοιπόν το τραγούδι. Πότε το συνειδητοποιείς αυτό;

Πάντα το ήξερα, τραγουδούσα συνεχώς και παντού. Ήταν το φάρμακό μου, αυτό μου γιάτρευε τις πληγές, αυτό με θωράκιζε, αυτό με λύτρωνε, αυτό με βοηθούσε να βγάλω την ευαισθησία μου προς τα έξω. 

 

Είπες πριν πως σπούδασες αρχιτεκτονική. Πως συνδυάζεις τη μουσική με την αρχιτεκτονική;

Μέσα μου συνυπάρχουν και οι δύο σε αρμονία, καθεμία κατέχει τη δική της θέση, όμως είναι αλληλένδετα. Αν και χρειάζονται διαφορετικές ικανότητες για την κάθε μία και η ευχαρίστηση που παίρνω είναι διαφορετική, ωστόσο έχουν μια κοινή συνισταμένη, την ψυχική ανάταση, την έκφραση, τη δημιουργία και την προβολή της φαντασίας στην ομορφιά. 

 

Τι να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

Πρώτα πρώτα εύχομαι να είμαστε όλοι εν ειρήνη, υγιείς και ελεύθεροι για να συνεχίζουμε να δημιουργούμε.  Εκτός από αυτό το πρώτο μέρος τραγουδιών από τα «Μικρά ερωτικά» που κυκλοφόρησε στις 4 Μάιου, θα κυκλοφορήσουν άλλα 2 μέρη, το δεύτερο μέσα στο καλοκαίρι και το τρίτο στις αρχές του Φθινόπωρου όπου το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει ολοκληρωμένο σε όλες τις μουσικές πλατφόρμες. 

17.5.2022