ΚΙΝΑ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ – Concerto for Alto Saxophone & Orchestra του Δημήτρη Μαραμή

Πρώτη Παγκόσμια Εκτέλεση

Κ Ι Ν Α

Concerto for Alto Saxophone & Orchestra

του Δημήτρη Μαραμή

σολίστ Διονύσης Ρούσσος

Xiamen Philarmonic Orchestra

μουσική διεύθυνση Jin Hyoun Baek

Ένα νέο ορχηστρικό έργο του Δημήτρη Μαραμή, το Κονσέρτο για Σαξόφωνο & Ορχήστρα (Concerto for Alto Saxophone & Orchestra) θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στις 5 Ιουλίου στο Siming District Mass Culture and Art Activity Center στην πόλη Ξιαμέν (Xiamen) της Κίνας, με σολίστ τον Έλληνα δεξιοτέχνη σαξοφωνίστα Διονύση Ρούσσο και την Xiamen Philarmonic Orchestra υπό τη διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου Κορεάτη μαέστρου Jin Hyoun Baek.

Το νέο αυτό έργο για σαξόφωνο και ορχήστρα είναι αφιερωμένο στον ταλαντούχο Διονύση Ρούσσο, ο οποίος θα είναι ο πρώτος ερμηνευτής του.

Πρόκειται για ένα τριμερές έργο το οποίο χαρακτηρίζεται τόσο από στιγμές λυρικές όσο και από απαιτητικές δεξιοτεχνικές κλιμακώσεις του σαξοφώνου, που βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τη συμφωνική ορχήστρα. Γράφτηκε με στόχο να αναδείξει όλη την παλέτα ηχητικών χρωμάτων και τις δυνατότητες του σαξοφώνου, ενός ιδιαίτερα δημοφιλούς πνευστού μουσικού οργάνου, για το οποίο όμως δεν υπάρχει μεγάλο εύρος συνθέσεων στο κλασικό ρεπερτόριο, καθώς πρόκειται για ένα νεότερο σε σχέση με τα άλλα μουσικά όργανα της κλασικής συμφωνικής ορχήστρας, αφού το πρώτο σαξόφωνο κατασκευάστηκε το 1840 από το Βέλγο Αντόλφ Σαξ.

Δημήτρης Μαραμής

Δημήτρης Μαραμής και Διονύσης Ρούσσος (Σύντομα Βιογραφικά)

Δημήτρης Μαραμής (Συνθέτης)

Ο Δηµήτρης Μαραµής σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Royal Welsh College of Music & Drama στη Μεγάλη Βρετανία και στο Αττικό Ωδείο. Έχει συνθέσει: την όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος, ανάθεση του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου το 2023, τη λαϊκή όπερα Καπετάν Μιχάλης, ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης το 2021, τα σύγχρονα ελληνικά μιούζικαλ Οι Στοιχειωµένοι ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 2019 και Ερωτόκριτος ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την Εναλλακτική Σκηνή το 2017. Έχει συνθέσει τις Συμφωνικές Ωδές: Νάματα και Ιάματα, ανάθεση του Δήμου Λαρισαίων το 2022, το λαϊκό ορατόριο Παλιγγενεσία (Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821), ανάθεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας το 2021, κ.ά.. Έχει συνεργαστεί µε όλους τους πολιτιστικούς οργανισµούς της χώρας κι έχει παρουσιάσει έργα του στο εξωτερικό: ΗΠΑ, Αγγλία, Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο, Λουξεµβούργο. Έχει κυκλοφορήσει επτά προσωπικούς δίσκους, έχει γράψει µουσική για σαραντατέσσερις θεατρικές παραστάσεις όπως επίσης για τον κινηµατογράφο και

την τηλεόραση. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ” 2018-2024.

Διονύσης Ρούσσος (Σαξοφωνίστας)

Ο Διονύσης Ρούσσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε σαξόφωνο στο Ωδείο Αθηνών (τάξη Θόδωρου Κερκέζου), από όπου πήρε Δίπλωμα με βαθμό Άριστα Παμψηφεί και 1ο Βραβείο Παμψηφεί. Έχει επίσης παρακολουθήσει μαθήματα τελειοποίησης ερμηνείας με το J. M. Londeix.

Το 1999 πήρε το Βραβείο Μουσικής Δωματίου του Ωδείου Αθηνών και Βραβείο από τον διαγωνισμό της ΕΡΤ για νέους σολίστες. Το 2006 απέσπασε το 1ο βραβείο στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σαξοφώνου, ενώ 1ο βραβείο απέσπασε επίσης και στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σαξοφώνου που διοργανώθηκε στη Λαμία, παρουσία διεθνών προσωπικοτήτων.

Έχει συνεργαστεί με όλες τις ελληνικές ορχήστρες, ενώ ως σολίστ έχει εμφανιστεί με την Louisiana Simphonietta, (Η.Π.Α), Quan Xi Symphony Orchestra, Harbin Symphony Orchestra, (Κίνα), Jeju Symphony Orchestra (Ν. Κορέα), τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Αθήνας και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε Ελλάδα (Αθήνα), Αμερική (Kansas city, Missouri,Chicago), Κίνα (Beijing, Nanning).

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ορχήστρας Σαξοφώνων της Νομαρχίας Πειραιά, με την οποία έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες, σε σημαντικές αίθουσες σε όλη την Ελλάδα, στην Ιταλία (Ρώμη, Νάπολη, Φλωρεντία, Σαρδηνία, Αβελλίνο), στη Γαλλία (Παρίσι), στη Ρωσία (Αγ. Πετρούπολη) και στην Ουκρανία (Κίεβο).

Είναι μέλος του Κουαρτέτου Σαξοφώνων Αθήνας (αποτελείται από Έλληνες και Αμερικανούς σολίστες σαξοφώνου), με το οποίο έχει δώσει σειρές συναυλιών σε Ελλάδα και Η.Π.Α. Με το Κουαρτέτο Σαξοφώνων Αθήνας έχει επίσης ηχογραφήσει στις Η.Π.Α. σειρά έργων, σημαντικών Ελλήνων και Αμερικανών συνθετών.

Έχει παραδώσει μαθήματα τελειοποίησης ερμηνείας σαξοφώνου στο Quan Xi University of Arts (Κίνα), στο University of Central Missouri και στο Columbia University of Missouri (Η.Π.Α.).