ΚΚΕ για της αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ-Για Σύνοδο Κορυφής ΕΕ: Ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους λαούς

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση: Οι αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ και οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του συνιστούν πολεμικό ανακοινωθέν προς τους λαούς, μαρτυρούν την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Η αποστολή μεγάλης ποσότητας σύγχρονων οπλικών συστημάτων, η δημιουργία 4 νέων ομάδων μάχης (battlegroups) σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία δίπλα στις προηγούμενες στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία, η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού επίγειων, αεροπορικών και θαλάσσιων στρατιωτικών δυνάμεων από τη Βαλτική Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο, η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από τις χώρες μέλη του που αποφάσισε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, αποδεικνύουν ότι μεγαλώνει ο κίνδυνος γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Η έγκριση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης αυτών των αποφάσεων, ενισχύουν τη συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας σ’ αυτό το μακελειό σε βάρος των λαών.

Απέναντι σ’ αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις η απάντηση του λαού είναι να δυναμώσει την πάλη του για να σταματήσει οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για να μη χρησιμοποιείται το ελληνικό έδαφος, η θάλασσα και ο αέρας, ως πολεμικά ορμητήρια. Για να μη συμμετέχουν ελληνικές ένοπλες δυνάμεων σε αποστολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με κανένα τρόπο ή πρόσχημα. Αυτή είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε σήμερα να προσφέρουμε στον Ουκρανικό λαό. Αυτή είναι η μόνη συνεπής πατριωτική στάση υπέρ του ελληνικού λαού και η αληθινή αλληλεγγύη στους λαούς της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των άλλων γειτονικών λαών.

Ενώ για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ: «Οι αποφάσεις της ΕΕ για την αγορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG και για επιτάχυνση της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», φορτώνουν ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους λαούς και ρίχνουν περισσότερο «λάδι» στη φωτιά της ενεργειακής φτώχειας, αφού ενισχύουν τις αιτίες που την προκαλούν και την οξύνουν. Ουσιαστικά η «απεξάρτηση» από το ρώσικο φυσικό αέριο μετατρέπεται σε εξάρτηση από το αμερικανικό» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τις δηλώσεις Μητσοτάκη».

«Γι’ αυτό και ο ελληνικός λαός, όπως και όλοι οι λαοί της Ευρώπης, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από σχεδιασμούς που θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, απότοκο των οποίων είναι και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτοί οι ανταγωνισμοί, εξάλλου, διαπερνούν και την ίδια την ΕΕ -εξαιτίας των διαφορετικών συμφερόντων των κρατών μελών- οξύνοντας τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της κι αποκαλύπτοντας ξανά τι κρύβεται πίσω από τις βαρύγδουπες διακηρύξεις περί «κοινοτικής αλληλεγγύης» προσθέτει το ΚΚΕ στο σχόλιό του και τονίζει καταλήγοντας:

«Η λύση βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που υπηρετούν η ΕΕ και η κυβέρνηση της ΝΔ. Βρίσκεται στη σύγκρουση με τις ευρωενωσιακές δεσμεύσεις, στη διεκδίκηση άμεσων και πραγματικών μέτρων ανακούφισης, στη σχεδιασμένη αξιοποίηση του συνόλου των ενεργειακών πηγών της χώρας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί επάρκεια και φτηνή ενέργεια για το λαό».