Κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ μετά την υπουργική συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ για τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις

 1. Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξένησαν την Υπουργική Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις στο Αρχηγείο του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας στην Ουάσιγκτον, DC. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπήθηκε από την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson, τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Didier Reynders, καθώς και τους Τσέχους υπουργούς Δικαιοσύνης Pavel Blažek και Εσωτερικών Vít Rakušan.
 1. Η συνάντηση στην Ουάσιγκτον ήταν μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί εκ νέου η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια ισχυρή διατλαντική εταιρική σχέση, σε μια περίοδο μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τη συνεργασία σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, να υποστηρίξουν τη δημοκρατία και να ενισχύσουν το σεβασμό του κράτους δικαίου.
 1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και επιβεβαίωσαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να εργαστούν μαζί για να λογοδοτήσουν τους υπεύθυνους για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε σχέση με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν μια σειρά διεθνών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην προώθηση της έρευνας και δίωξης διεθνών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, καθώς και εθνικές έρευνες από την Ουκρανία και από τρίτες χώρες που μπορούν να θεσπίσουν δικαιοδοσία. Αυτές οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν τις συνεχιζόμενες έρευνες που διεξάγονται από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και την Κοινή Ομάδα Έρευνας που συστάθηκε με την υποστήριξη της Eurojust, καθώς και το έργο των Ηνωμένων Εθνών, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και το έργο των πολυεθνικών ομάδων της Συμβουλευτικής Ομάδας για τα εγκλήματα φρικαλεότητας που επικουρούν το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν να εντείνουν τη συνεργασία τους, μεταξύ άλλων με τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών της ΕΕ και της Ουκρανίας που συμμετέχουν στην Κοινή Ομάδα Έρευνας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισαν περαιτέρω την ισχυρή δέσμευσή τους να υποστηρίξουν το έργο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας στη διερεύνηση και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, και επαίνεσαν την υποστήριξη που παρείχαν η Eurojust, η Europol και η Ομάδα Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την ευθύνη για εγκλήματα πολέμου σε αυτή την προσπάθεια.
 1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την πλήρη επιβολή των κυρώσεων, μεταξύ άλλων με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη και την τιμωρία της φοροδιαφυγής και καταστρατήγησης των κυρώσεων και τη λήψη μέτρων για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η φοροδιαφυγή κυρώσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μέχρι στιγμής παγώσει σημαντικά ποσά περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων που υπόκεινται σε κυρώσεις σε χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς και οικονομικούς πόρους και περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.
 1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύουν να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για να υποστηρίξουν τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν τις απειλές για την ασφάλεια που προέρχονται από τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου διακίνησης πυροβόλων όπλων.
 1. Η τρομοκρατία και ο βίαιος εξτρεμισμός σε όλες τις μορφές τους παραμένουν κορυφαία απειλή για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να αντιμετωπιστούν με κατάλληλα εργαλεία. Η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την τρομοκρατία είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου. Και οι δύο πλευρές ενέκριναν ένα πιλοτικό σχέδιο για την ανταλλαγή τέτοιων πληροφοριών με πιο συστηματικό τρόπο και ανέθεσαν στους ανώτερους αξιωματούχους να κάνουν τον απολογισμό του έργου στην επόμενη συνάντησή τους το πρώτο εξάμηνο του 2023. Όλοι επαίνεσαν το επιχειρησιακό έργο και τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ Παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες της ΕΕ και οι αρχές επιβολής του νόμου και οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και παραδείγματα τέτοιων εργασιών.
 1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισαν τη σημασία της ανταλλαγής δεδομένων του αρχείου ονομάτων επιβατών (PNR) ως βασικό διεθνές μέσο για την πρόληψη της τρομοκρατίας και την καταπολέμηση του εγκλήματος. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αμοιβαία δέσμευσή τους για τη συνεχή ανταλλαγή δεδομένων PNR, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και του κράτους δικαίου, και για την προώθηση των προτύπων και των συνιστώμενων πρακτικών (SARPs) για το PNR που θεσπίστηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας ( ICAO). Υπό αυτό το πρίσμα, ενίσχυσαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των πορισμάτων και των συστάσεων της κοινής αξιολόγησης της διμερούς συμφωνίας.
 1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσαν τον στόχο τους για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ που διευκολύνει την πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία για σκοπούς συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις στις αρχές του 2023, μετά την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με τους εσωτερικούς κανόνες της ΕΕ για την ηλεκτρονική -απόδειξη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία κατά των διασυνοριακών οργανωμένων εγκληματικών δικτύων, ιδίως εκείνων που εμπλέκονται στην παράνομη παρασκευή και διακίνηση ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη, τα συνθετικά οπιοειδή, η μεθαμφεταμίνη, η φαιντανύλη και νέες ψυχοδραστικές ουσίες.
 1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία κατά του περιβαλλοντικού εγκλήματος, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη εργαλείων και μηχανισμών συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, επίσης μέσω της Eurojust όπου είναι δυνατόν. Δεσμεύτηκαν να εντοπίσουν πιθανές κοινές επιχειρησιακές δραστηριότητες και έρευνες στους τομείς της θαλάσσιας και θαλάσσιας ρύπανσης, όπως η ρύπανση από πλοία, η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και τα αδικήματα που περιλαμβάνουν διασυνοριακή μεταφορά αποβλήτων.
 1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που σημείωσαν τα τρία κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και επανέλαβαν την προθυμία τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες στο πλαίσιο της τριμερούς διαδικασίας και των διμερών συζητήσεων. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σχετικά με τη σημασία του αμοιβαίου ταξιδιού χωρίς βίζα στο πλαίσιο των αντίστοιχων νομικών πλαισίων τους.
 1. Συζήτησαν για την ενισχυμένη εταιρική σχέση για την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ και την αξία της διμερούς ανταλλαγής πληροφοριών στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Εξέφρασαν επίσης την πρόθεσή τους να συζητήσουν τη μελλοντική συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ.
 1. Επιβεβαιώνοντας την κοινή τους δέσμευση να προχωρήσουν μαζί προς κοινές λύσεις σε όλους αυτούς τους τομείς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να συναντηθούν ξανά το πρώτο εξάμηνο του 2023 στη Στοκχόλμη.

15.12.2022