Κορυφαίος οικονομολόγος προειδοποιεί : Ένας παγκόσμιος τραπεζικός σεισμός πλησιάζει στην Ελβετία.

Γράφει η Vicky Kostenas Lagdos

Οι τιμές των μετοχών μεγάλων τραπεζών, όπως η ελβετική Credit Suisse, η γαλλική BNP Paribas και η Deutsche Bank έχουν πέσει κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες.
Την Τετάρτη οι μετοχές της Deutsche Bank ήταν κατά καιρούς 55 τοις εκατό κάτω από το υψηλό τους για τους τελευταίους δώδεκα μήνες (14,33 ευρώ), οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν στο 44,3 τοις εκατό (9,60 ευρώ) και οι μετοχές της BNP Paribas υποχώρησαν 64 τοις εκατό (44,40 ευρώ)!
Την ίδια στιγμή οι τιμές για την ασφάλιση πιστώσεων, τις οποίες χρησιμοποιούν οι πιστωτές για να προστατευτούν από την χρεοκοπία τραπεζών, εκτοξεύτηκαν.
Έρχεται τώρα ο σεισμός της μεγάλης τράπεζας;
Ναι, φοβάται ο Marc Chesney, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης!

«Μεγάλες τράπεζες όπως η Credit Suisse και η Deutsche Bank έχουν κάνει οικονομικά στοιχήματα υψηλού κινδύνου τα τελευταία χρόνια.

Χωρίς κρατικές εγγυήσεις, πιθανότατα θα είχαν ήδη χρεοκοπήσει», δήλωσε ο κορυφαίος οικονομολόγος στην BILD.

Deutsche Bank ανθίσταται και ερωτηθείσα επισημαίνει, ότι το κεφαλαιακό της μαξιλάρι έχει μάλιστα αυξηθεί πρόσφατα και ότι τα αποθεματικά της είναι 51 δισ. ευρώ πάνω από τις νομικές απαιτήσεις.

Αλλά μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προειδοποιεί επίσης για άβολες στιγμές για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Το εποπτικό όργανο της ΕΕ, ESRB είχε ήδη εκδώσει μια «γενική προειδοποίηση» την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας για μια νέα οικονομική κρίση.
Υπάρχει ένας νέος σεισμός τραπεζών 14 χρόνια μετά την εκτεταμένη πτώχευση της Lehman και πρέπει οι φορολογούμενοι να προετοιμαστούν για προγράμματα διάσωσης δισεκατομμυρίων;

Ο κορυφαίος οικονομολόγος Chesney δεν το αποκλείει αυτό, αλλά προειδοποιεί:

«Αν οι φορολογούμενοι υποτίθεται τώρα να παρέμβουν για την ανάρμοστη συμπεριφορά των διευθυντών τραπεζών, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον φιλελευθερισμό και είναι τρομερά πολύ άδικο».

Vicky Kostenas Lagdos

Schriftstellerin, Dichterin
Zürich, 11. Februar 2023
Quelle: Bild

 
11.2.2023