Κορυφαίος Στρατηγός των Η.Π.Α. ως αναφορά τον πόλεμο Πούτιν στην Ουκρανία είπε, “Η Ρωσία έχει ήδη χάσει”.

Γράφει η Vicky Kostenas Lagdos

Στη φωτό ο Mark Milley την Τρίτη 14η του Φλεβάρη στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν σε ορισμένους τομείς του μετώπου, αλλά σύμφωνα με έναν κορυφαίο Αμερικανό στρατηγό, η Μόσχα έχει χάσει εδώ και καιρό τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο αρχηγός του επιτελείου των ΗΠΑ Mark Milley (64) προκάλεσε σάλο με δηλώσεις κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στις Βρυξέλλες: «Η Ρωσία είναι πλέον ένα παγκόσμιο αουτσάιντερ και ο κόσμος συνεχίζει να εκπλήσσεται από τη γενναιότητα και την επιμονή των Ουκρανών.

Εν ολίγοις η Ρωσία έχασε», είπε ο ισχυρότερος αξιωματικός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και συνέχισε λέγοντας: «Χάσατε στρατηγικά, επιχειρησιακά και τακτικά, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε το ΝΑΤΟ”.

Η δήλωση ακούστηκε εκπληκτική. Λίγο πριν από την πρώτη επέτειο του πολέμου (24 Φεβρουαρίου), τα στρατεύματα του Κιέβου βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση, από ό,τι εδώ και μήνες. Η μεγάλη επίθεση από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχει ξεκινήσει και ο κλοιός σφίγγει γύρω από την πόλη Bakhmut στην περιοχή Donbass. Εκεί διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και εβδομάδες. Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας με επικεφαλής τις ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν (80) μετά βίας μπορούν να συμβαδίσουν με τις παραδόσεις προμηθειών (πυρομαχικά, όπλα).
Ο κυβερνήτης του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν (70) πίστευε, ότι θα μπορούσε να νικήσει γρήγορα την Ουκρανία, να διασπάσει το ΝΑΤΟ και όλα αυτά χωρίς συνέπειες, ο αρχηγός του επιτελείου είπε τώρα: “Έκανε λάθος!”

Στη συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός μίλησε κυρίως για γεωστρατηγικές επιπτώσεις αντί να αναλύει την κατάσταση στην πρώτη γραμμή σε πραγματικό χρόνο: «Η Ουκρανία παραμένει ελεύθερη και ανεξάρτητη, το ΝΑΤΟ και ο συνασπισμός μας δεν ήταν ποτέ ισχυρότεροι», είπε ο Milley, ο οποίος είχε επίσης υπηρετήσει με την ίδια ιδιότητα υπό τον προκάτοχό του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ (76).

Η Ρωσία πληρώνει ένα «τεράστιο τίμημα στο πεδίο της μάχης». Είχε ήδη υπολογισθεί, ότι τον προηγούμενο μήνα μπορεί να έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες. Σύμφωνα με την «Wall Street Journal», ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ανέρχεται περίπου σε 200.000. Σύμφωνα με τον Milley, ο αγώνας είναι καταστροφικός και από τις δύο πλευρές: «Αυτός είναι ένας πολύ, πολύ αιματηρός πόλεμος με πολλά θύματα και από τις δύο πλευρές! «Ο Πούτιν θα μπορούσε να σταματήσει αμέσως την αιματοχυσία, σήμερα αν ήθελε», είπε ο στρατηγός.

Κατά τη διάρκεια της μάχης για το Bakhmut, ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyj (45) είχε δείξει σημάδια επιμονής την περασμένη εβδομάδα: Τα ουκρανικά στρατεύματα θα πρέπει να υπερασπίζονται την πόλη, η οποία αναφέρεται ως «φρούριο», για όσο διάστημα μπορούν.

Vicky Kostenas Lagdos

Schriftstellerin, Dichterin,
Zürich, 15. Februar 2023
Quelle: Bild.de

15.2.2023