Κριτική για την θεατρική παράσταση “ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ”

Μέσα σε ένα καταθλιπτικό, υπηρεσιακό περιβάλλον με τα απολύτως απαραίτητα, διαδραματίζεται μια παράσταση που θα την χαρακτήριζα ψυχολογικό “θρίλερ”, εκτός από δικαστικό δράμα που κλασσικά έχει χαρακτηριστεί. Η ένταση είναι αμείωτη από την είσοδο των ηθοποιών στη σκηνή ως την αποχώρηση. Οι χαρακτήρες των δώδεκα ένορκων ξεδιπλώνονται έχοντας τη δυνατότητα (τη δύναμη) να αποφασίσουν για τη ζωή ή το θάνατο και εν γένει ανάμεσα στο καλό και το κακό. Από όλο αυτό μπορεί κανείς να διακρίνει τον τρόπο ζωής των ενόρκων, τις εμπειρίες τους και την υποκειμενικότητα που μπορεί να διέπει την απόφασή τους.

Η ένταση και οι αντιπαραθέσεις καθώς και τα ηθικά διλήμματα περνούν άμεσα στο θεατή κι εκεί είναι η μαγεία της παράστασης. Κάθε χαρακτήρας από τους ενόρκους μπορεί να γίνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο συζήτησης, βγαίνοντας από το θέατρο.

Οι ηθοποιοί εξαιρετικοί, η μετάφραση- σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη καταφέρνει εκτός από την πλοκή να δείξει και το ψυχογράφημα των πρωταγωνιστών.

Οι 12 ένορκοι ήταν αμερικανική παραγωγή και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1957, ανήκει στο είδος δικαστικού δράματος, αφού επικεντρώνεται στη διαδικασία της λήψης τελικής απόφασης των ενόρκων σε μια δίκη για φόνο εκ προμελέτης. Η ταινία ήταν υποψήφια για 3 όσκαρ.

Η παράσταση  παίζετε για 7η χρονιά στο θέατρο Άνεσις.

Οι 12 ένορκοι (αλφαβητικά)

Νίκος Βατικιώτης, Δημήτρης Δεγαίδας, Αλμπέρτο Εσκενάζη, Μάνος Ζαχαράκος, Κώστας Καζανάς, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Μιχάλης Μαρκάτης, Κωνσταντίνος Μπάζας, Παντελής Παπαδόπουλος, Τάσος Παπαδόπουλος, Ορέστης Τρίκας, Βασίλης Φακανάς και στο ρόλο του φύλακα ο Αλέξης Σταυριανός.

Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή.

Κείμενο: Reginald Rose

Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη & Νότης Παρασκευόπουλος

Σκηνικά: David Negrin

Κοστούμια: Κική Μήλιου

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Περού

Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Υλοποίηση φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα, Κατερίνα Κωνσταντέλλου

Βοηθός ενδυματολόγου: Δανάη Ανεζάκη

Φωτογραφίες/Γραφιστική επιμέλεια/Τρέιλερ: GRID FOX

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Τετάρτη & Σάββατο: 19.15

Παρασκευή: 21.30

Κυριακή: 18.30