ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΜΙΚΡΑ ΣΥΖΥΓΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ»

Γράφει ο Σπύρος Σταθάτος

Το έργο του Eric-Emmanuel Schmitt, «Μικρά συζυγικά εγκλήματα», με τη Ναταλία Τσαλίκη και τον Άρη Λεμπεσόπουλο, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια, ολοκληρώνει με μεγάλη επιτυχία τις παραστάσεις στο Θέατρο Άνεσις, στις 28 Ιανουαρίου 2024. Στη συνέχεια, θα κάνει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Αυλαία, στις 13 Μαρτίου 2024.

Αγαπάμε έναν άνθρωπο γι’ αυτό που είναι και συχνά παύουμε να τον αγαπάμε γιατί παραμένει αυτό που είναι. Είναι ο πόνος της αγάπης αναπόφευκτος;

Πάντα περιμένουμε από τους άλλους να έχουν τις απαντήσεις που περιμένουμε από αυτούς και αυτή συνήθως είναι η πηγή του πόνου που προκαλούμε ο ένας στον άλλον, στην αγάπη. Και αυτό γιατί στην αγάπη δεν δεχόμαστε τον άλλον ως μυστήριο, που πρέπει απλά να αγαπηθεί γι’ αυτό που είναι, αλλά ως γρίφο που θέλει αποκωδικοποίηση, ερμηνεία ή αλλαγή. Και το χειρότερο απ’ όλα, συχνά αναγκάζουμε τους άλλους να πονούν εξαιτίας των δικών μας ανικανοποίητων επιθυμιών. Και ο πόνος είναι πάντα πιο εύκολος…!

Στα «Μικρά συζυγικά εγκλήματα» ο Eric-Emmanuel Schmitt πραγματεύεται τις σχέσεις ενός ζευγαριού, του Ζιλ και της Λίζας, μετά από ένα γάμο είκοσι ετών. Τι παραμένει ίδιο όμως μετά από τόσα χρόνια; Είναι εύκολο να διατηρήσουμε μια μακροχρόνια σχέση, αφήνοντας την, στην ρουτίνα της καθημερινότητας; Τι γίνεται όταν αυτός που αγαπάμε μεγαλώνει, όπως και εμείς εξάλλου; Παύουμε να τον αγαπάμε; Τον χωρίζουμε; Βρίσκουμε μια αφορμή για να φύγουμε;

Αφορμή για αυτά τα ερωτήματα, στέκεται ένα μυστηριώδες ατύχημα που είχε ο Ζιλ στο σπίτι του, εξαιτίας του οποίου έχασε την μνήμη του. Το έργο ξεκινά με την Λίζα να προσπαθεί να ανασυστήσει την σχέση του ζευγαριού, παρουσιάζοντας όμως μια εικόνα μάλλον εξιδανικευμένη παρά αληθινή. Πολλές φορές όμως, δεν έχουν τόση σημασία τα γεγονότα, αλλά ο τρόπος που τα αφηγείσαι. Η αλήθεια είναι σχετική αλλά και υποκειμενική, όταν μιλάμε για σχέσεις.

Η Ναταλία Τσαλίκη αποδείχτηκε μια εξαιρετική Λίζα, ισορροπώντας ανάμεσα στις ενοχές της, για την πορεία του γάμου της, με την αγάπη για τον σύζυγό της, τον οποίο προσπαθεί να βοηθήσει να ξαναβρεί την μνήμη του. Χρησιμοποιεί το χιούμορ και παραμένει ψύχραιμη, στο μεγαλύτερο μέρος του έργου, αλλά κάποια στιγμή όλη αυτή η κρυμμένη στενοχώρια και η θλίψη της, θα βγει στην επιφάνεια.

Από την άλλη ο Άρης Λεμπεσόπουλος, ως Ζιλ, προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι είναι αυτό για το οποίο τον «μισεί» η γυναίκα του. Μέσα από τις περιγραφές της, προσπαθεί να νιώσει-να καταλάβει, τι πήγε στραβά και να σώσει τελικά το γάμο του. Είναι διατεθειμένος να συγχωρήσει και να δικαιολογήσει, προκειμένου να μην χάσει αυτή την σχέση. Αναμφισβήτητα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ρόλου του.

Τελικά το ερώτημα είναι ένα: Τι είναι αυτό που κρατά δύο ανθρώπους μαζί, μετά από τόσα χρόνια; Η αγάπη ή η συνήθεια;

Το δίδυμο Τσαλίκη-Λεμπεσόπουλου, απέσπασε το δίκαιο και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού και αναμφισβήτητα πέτυχε το έργο του!

Μην τη χάσετε!

Πρωταγωνιστούν:

Ναταλία Τσαλίκη

Άρης Λεμπεσόπουλος

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Eric-Emmanuel Schmitt

Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας

Μουσική: Χρήστος Θάνος

Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης

Κοστούμια: Κατερίνα Παπανικολάου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλέκος Αναστασίου

Διαφήμιση – Social Media: Renegade Media/Βασίλης Ζαρκαδούλας

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Βοηθός σκηνοθέτη: Καρολίνα Ζαπατίνα

Παραγωγή: «ΗΡΩ»

Οργάνωση Παραγωγής: Μαριάννα Πανά

Επικοινωνία-Προβολή: Μαρκέλλα Καζαμία, 6946507792

Πληροφορίες:

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο στις 21:00

& Κυριακή στις 20:00

Διάρκεια: 90 λεπτά

Εισιτήρια: 20€ γενική είσοδος, 15€ φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ Προπώληση: https://www.more.com/theater/mikra-syzygika-egklimata/

Θέατρο Μικρό Άνεσις: Λεωφόρος Κηφισίας 14, Αθήνα

Τηλέφωνο θεάτρου: 2107718943

Σπύρος Σταθάτος