Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα, τώρα που μιλάμε, πολιορκείται η Μαριούπολη. Συντελείται μία ανθρωπιστική καταστροφή σήμερα στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απόψε σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόϊτερ τόνισε:

<<Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος Putin θα έπαιρνε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία, παρότι είχαμε ειδοποίηση, κυρίως από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ότι αυτό σχεδίαζε. Kαι δεν το περιμέναμε διότι πραγματικά είμαστε μπροστά σε έναν νέο κόσμο, γιατί αυτό το οποίο γίνεται σήμερα στην Ευρώπη αποτελεί, ουσιαστικά, την αναίρεση του καθεστώτος ειρήνης και ασφάλειας όπως ουσιαστικά αυτό οικοδομήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μιλάμε δηλαδή πραγματικά για μία καινούρια μέρα, για έναν νέο ψυχρό πόλεμο για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα τελειώσει.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο Πρόεδρος Putin επέλεξε να εισβάλει σε μία δημοκρατική ανεξάρτητη χώρα, να παραβιάσει το απαραβίαστο των συνόρων και ουσιαστικά να επιβάλει τον δικό του τρόπο ζωής σε μία γειτονική χώρα.>>

Και συνέχισε ο κ, Μητσοτάκης λέγοντας:

<<Σήμερα, τώρα που μιλάμε, πολιορκείται η Μαριούπολη. Συντελείται μία ανθρωπιστική καταστροφή σήμερα στην Ουκρανία. Έχουν φύγει από την Ουκρανία 1.000.000 πρόσφυγες σε μία εβδομάδα. Στη Συρία χρειάστηκαν τρεις μήνες για να φύγει ο αντίστοιχος αριθμός. Είναι απολύτως επιβεβλημένο να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες.

Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί, πάντως είναι βέβαιον ότι μιλάμε πια για μία διαφορετική μέρα, για ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο σχέσεων όλης της Δύσης, αλλά όχι μόνο, με τη Ρωσία.

Η Ρωσία σήμερα είναι παγκόσμια απομονωμένη. Είδατε το ψήφισμα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ποτέ δεν είχαμε ψήφισμα με τέτοια πλειοψηφία, καταδικαστικό, για μία χώρα, πόσω μάλλον για μία χώρα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών.>>

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο στήριξης της Τουρκίας από τη Ρωσία είπε ότι είναι πιθανό, αλλά όπως είπε “όλος ο υπόλοιπος κόσμος, όμως, θα είναι θετικά διακείμενος προς τα δικά μας συμφέροντα”. Διότι-όπως εξήγησε- η Τουρκία κάνει μία επιλογή σήμερα, και ο αναθεωρητισμός, η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι σήμερα μία εξαιρετικά δημοφιλής πολιτική”.

Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν διευκρινίζοντας όμως ότι δεν θα έρθει ξαφνικά μια άνοιξη και θα έχουμε ξεπεράσει όλες τις διαφορές μας. Όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συναντήσεις οι οποίες διευκολύνουν στο να εκτονωθεί ένα κλίμα έντασης το οποίο δεν έχει πυροδοτήσει η Ελλάδα, μόνο χρήσιμες μπορούν να είναι σε αυτή τη συγκυρία.

Ο κ.Μητσοτάκης ερωτώμενος σχετικά, εξέφρασε την επιφύλαξή του και τον σκεπτικισμό του για την σκοπιμότητα του συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών, και είπε ότι ο ίδιος δεν έχει συγκαλέσει κανένα διότι δεν θεωρεί ότι προσφέρουν κάτι.

“Έχω συμμετάσχει σε κάποια. Θεωρώ ότι είναι μια συζήτηση η οποία -έτσι όπως είναι οργανωμένη- δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν προσθέτει κάτι. Ό,τι έχουμε να πούμε, να το πούμε στην Βουλή, δημόσια και ενώπιον του ελληνικού λαού” είπε.

Αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες οι οποίοι είναι πολύ κοντά στον Βλάντιμιρ Πούτιν ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι για αυτούς τους ολιγάρχες, εάν εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία τους στην Ελλάδα, προφανώς και θα δράσουμε ανάλογα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην οικονομία, στον Τουρισμό όπου εκτίμησε ότι θα απορροφηθεί από την αγορά η απουσία των Ρώσων τουριστών, στα ενεργειακά υπογραμμίζοντας ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με το δίλημμα “σταθερότητα ή περιπέτειες”.