Κυρ. Μητσοτάκης: Επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες και το 2024

H επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών επεκτείνεται και για το 2024 τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής στην ερώτηση του προέδρου της ΚΟ «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση, για τους πληγέντες της θεομηνίας «Daniel» στη Θεσσαλία.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε συνολικά 6 μέτρα για για την μείωση του κόστους παραγωγής του αγροτικού τομέα, επισημαίνοντας ότι διαμορφώθηκαν σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, και εξαιτίας της ανάπτυξης της οικονομίας, και προσέθεσε ότι μόνο η επέκταση του της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2024 θα στοιχίσει άλλα 82 εκατομμύρια ευρώ. Τα έξι μέτρα για τη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κοστίζουν συνολικά 232 εκατομμύρια ευρώ και είναι τα εξής:

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Να σημειωθεί ότι το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023.

Πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο που είναι μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων.

Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους. Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

 

Οι βασικές προτεραιότητες

Ο πρωθυπουργός είπε στην πρωτολογία του ότι δυο είναι οι βασικές προτεραιότητες που απασχολούν την κυβέρνηση:

“Να στηρίξουμε τους πληγέντες Θεσσαλούς για να ξαναστήσουν την ζωή τους στον τόπο τους και παράλληλα να ανακατασκευάσουμε με τρόπο σύγχρονο τις υποδομές που διαλύθηκαν από τον όγκο του νερού” σημείωσε και προσέθεσε ότι “αυτή είναι άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα” η οποία όπως είπε, σε βάθος 3ετίας θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ. Υπογράμμισε ότι ήδη έχουν εκταμιευτεί πόροι άνω του 1 δισ. ευρώ για άμεσες αποκαταστάσεις υποδομών, ενώ τόνισε ότι ευρύτερες δράσεις όπως η διαχείριση των υδάτων απαιτούν την σύμφωνη γνώμη του τοπικού πληθυσμού όπως για παράδειγμα μετεγκαταστάσεις χωριών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις καταστροφές που προκάλεσε ο Daniel έκανε λόγο για πρωτοφανή θεομηνία η οποία δεν μπορεί να υποτιμηθεί, και προσέθεσε ότι δρομολογούνται μονιμότερες λύσεις στις απειλές της φύσης. Παράλληλα υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα, κάνοντας μια σύγκριση με την προ του 2019 πραγματικότητα, και είπε ότι πέρα από την επέκταση της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε το ΦΠΑ στα λιπάσματα τις ζωοτροφές και τα αγροτικά μηχανήματα, ενώ κατήργησε τη φορολόγηση ενισχύσεων που επέβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε.

Επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης της ΝΔ δόθηκαν 1,1 δισ ευρώ σε αγροτικές αποζημιώσεις, τονίζοντας ότι μόνο τα μισά προέρχονται από εισφορές αγροτών, ενώ τα άλλα. μισά από τον προϋπολογισμό.

 

«Οι εποχές των λεφτόδεντρων πέρασαν»

Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στις προτάσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό τομέα, και κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στ.Κασσελάκη ότι δεν γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του κ.Κασσελάκη για τον αγροτικό τομέα είπε:

“Ένας κατάλογος που εκστόμισε, δεν μπορούσε να τον κοστολογήσει. Κοιτάξτε να δείτε, οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει. Κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν, αλλά έστω και σε λάθος εποχή”.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι “δεν θα αναβιώσει αυτή η κυβέρνηση το σύνθημα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά»” και προσέθεσε: “‘Ακουσα, μιας και βλέπω εδώ συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, όλα αυτά τα οποία διάβασε ο κ. Κασσελάκης. Δεν μου φάνηκε να γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα. Αφήστε να κρίνει κάποιος που μας ακούει αν τα ξέρουμε εμείς καλύτερα από εσάς. Δεν θα το κρίνετε ούτε εσείς, ούτε εγώ”.

 

Οι αποζημιώσεις με τεκμηρίωση

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι ανακριβές το ότι δεν έχει ακόμα καν ξεκινήσει η ενίσχυση της πρώτης αρωγής, προσθέτοντας ότι η κρατική αρωγή ανέρχεται στο 70% της ζημιάς σε πάγια και σε εξοπλισμό.

“Θα πρέπει να προσδιορίσουμε πρώτα ποιο είναι το ύψος αυτής της ζημιάς. Εμείς έχουμε ήδη διαθέσει 40 εκατομμύρια ευρώ, όπως σας είπα, σε πρώτη αρωγή, και ερχόμαστε και προσθέτουμε σε αυτή την πρώτη αρωγή μια αύξηση του ποσού: από τα 2.000 και 4.000 που έχουμε δώσει, να δώσουμε από 5.000 έως 10.000 ευρώ ακόμα, εκτιμώντας ότι η τελική αρωγή που θα απαιτηθεί θα είναι σίγουρα εντός αυτού του πλαισίου. Πείτε μου, παρακαλώ, έναν Θεσσαλό ο οποίος να πληροί τις προϋποθέσεις και να μην έχει πάρει αυτή την αποζημίωση” είπε.

Σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας “παραπάνω από 30.000 αγρότες δήλωσαν ζημιές στον ΕΛΓΑ, αλλά για την πλήρη καταβολή της κρατικής αρωγής φάκελο μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει μόνο οι 4.400 -1 στους 7-, αν και τα δικαιολογητικά φέτος είναι πολύ λιγότερα. Πρέπει, λοιπόν, να προχωρήσουν όσοι έχουν πληγεί στην κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε να κινηθεί πιο γρήγορα η διαδικασία της αποζημίωσής τους. Θα το ξαναπώ: θέλουμε να είμαστε γρήγοροι αλλά «τζάμπα χρήμα» δεν πρόκειται να μοιράσουμε χωρίς να μπορούμε να έχουμε τεκμηριώσει ότι τα χρήματα πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη”.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι από την άλλη εβδομάδα ανοίγει και ο δεύτερος κύκλος που ανακοίνωσε προ ημερών, για τα 5.000 έως 10.000 ευρώ, παράλληλα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

“Να ξεχωρίσουμε εδώ, γι’ αυτούς οι οποίοι μας παρακολουθούν που μπορεί να μην είναι ειδικοί: ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο και στο ζωικό κεφάλαιο. Η κρατική αρωγή αποζημιώνει τις υπόλοιπες ζημιές οι οποίες έχουν γίνει στις υποδομές. Τριάντα τρεις χιλιάδες αγρότες και 2.100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατομμύρια. Έχουν εισπράξει 150 εκατομμύρια για τις ζημιές του 2023 και στις 20 Φεβρουαρίου μάλιστα θα υπάρξει νέα εκταμίευση” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

πηγή : ΑΠΕ

2.2.2024