Κυρ. Μητσοτάκης: ‘Εχουμε ένα μήνυμα για το Κρεμλίνο

«Πρέπει να διασφαλίσουμε πως σε ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη θα έχει ενεργό ρόλο η πολιτική μας οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και γι’ αυτό είναι σημαντικό το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να είναι ξανά η κυρίαρχη δύναμη στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια όλων σας θα καταφέρουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι.

«Όπως είπαν και πολλοί από τους προηγούμενους ομιλητές, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, σε αυτή την ιστορική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, πριν από μια σημαντική μάχη. Μια μάχη που θα διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης. Το μέλλον μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε τρία σημεία.

«Πρώτον, θα πρέπει, ως ΕΛΚ, να είμαστε πραγματικά περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει τα πέντε τελευταία χρόνια. Δεν ήταν δεδομένο, χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για να φέρουμε την Ευρώπη στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Και εμείς, το ΕΛΚ, ήμασταν στην πρώτη γραμμή όλων αυτών των προσπαθειών ώστε να προετοιμαστεί η Ευρωπαϊκή μας Ένωση απέναντι στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σήμερα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη προσωπικά την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν «για τη συμμετοχή της σε αυτή την επιτυχία και για την ακλόνητη ηγεσία της εν μέσω σοβαρών και πρωτοφανών παγκόσμιων προκλήσεων: μια πανδημία που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη, έναν βάρβαρο και παράνομο επιθετικό πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, μια ενεργειακή κρίση που απείλησε με αποσταθεροποίηση τις οικονομίες μας».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι προκλήσεις παραμένουν σοβαρές και πως πρέπει στο ΕΛΚ να είναι υπερήφανοι για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν. «Αντιμετωπίσαμε την πανδημία με ενότητα και αλληλεγγύη. Συνεργαστήκαμε για να κάνουμε πραγματικότητα τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, όπως είπε και ο Andrej. Για χώρες όπως η Ελλάδα και η Κροατία, αυτή είναι μια ιστορική συμφωνία», συνέχισε διαβεβαιώνοντας ότι πόροι του Ταμείου αξιοποιούνται σωστά για την προώθηση της ψηφιακής μετάβασης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη συνδρομή στην πράσινη μετάβαση.

«Και βέβαια, στην πιο σκοτεινή ώρα της Ευρώπης, όταν ο πόλεμος επέστρεψε στην ήπειρό μας, δείξαμε την αποφασιστικότητά μας και την ακλόνητη στήριξή μας στην Ουκρανία με μια άνευ προηγουμένου -τολμώ να πω, αναπάντεχη για κάποιους εχθρούς μας- επίδειξη ενότητας. Ποτέ άλλοτε η ΕΕ δεν είχε αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο: επιβάλλοντας εκτεταμένες κυρώσεις στη Ρωσία, στηρίζοντας διαρκώς, στρατιωτικά και οικονομικά, την Ουκρανία», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπενθύμισε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι καμία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας ή η αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεκτές από την ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

«Ήμουν στην Οδησσό χθες με τον Πρόεδρο Ζελένσκι όταν ένας ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος χτύπησε το λιμάνι κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας στις εγκαταστάσεις του. Και, πιστεύω, όλοι στέλνουμε ένα μήνυμα στο Κρεμλίνο: Δεν πρόκειται να φοβηθούμε. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και βέβαια, παραμένουμε απόλυτα ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να το κάνουμε», διαμήνυσε.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως στη συζήτηση για την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης, η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

«Είμαστε ήδη μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και ενθαρρύνουμε όλες τις άλλες χώρες να αναλάβουν δράση ώστε τουλάχιστον να ανταποκριθούν στις ελάχιστες απαιτήσεις του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ», ανέφερε.

«Το δεύτερο σημείο που θέλω να θίξω είναι για ποιον λόγο η ιστορία της αλλαγής της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η χώρα που κλήθηκα να κυβερνήσω, όταν εξελέγην για πρώτη φορά το 2019, θεωρούταν από πολλούς ο «ασθενής» της Ευρώπης. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ διαφορετική θέση και σε ευχαριστώ, Ούρσουλα, για τα ευγενικά σου λόγια σχετικά με τη σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχει νικήσει -και αυτό είναι σημαντικό για το κοινό ευρωπαϊκό μας εγχείρημα- τις κενές υποσχέσεις των λαϊκιστών, όχι μία αλλά δύο φορές. Συνεχίζει να βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Και αποτελεί τη θετική έκπληξη της ευρωζώνης. Καταφέραμε να κατευθύνουμε την οικονομία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική υπευθυνότητα», είπε στη συνέχεια και σημείωσε:

«Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι σε διάστημα λίγο περισσότερο από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα θα μπορούσε να φτάσει από εκεί που ήταν, εκεί που είναι σήμερα; Η πιστοληπτική μας ικανότητα έχει αποκατασταθεί, οι επενδύσεις βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, ο «Economist» μας επαινεί ως χώρα της χρονιάς. Μπορώ να σας πω ότι δεν θα ήμασταν σε θέση να το πετύχουμε αυτό χωρίς τη σημαντική ευρωπαϊκή στήριξη.

Αυτό αποτελεί την καλύτερη δυνατή απόδειξη ότι το σχέδιο που ξεκινήσαμε στην Ελλάδα, μεταρρυθμίσεις που εστιάζουν στην οικονομία της αγοράς, ενώ διατηρούμε την υποχρέωση του κράτους να παρεμβαίνει όπου υπάρχουν αστοχίες στην αγορά, φιλελεύθερες πολιτικές στο εσωτερικό και αποτελεσματική υλοποίηση της πολιτικής του υπεύθυνου πατριωτισμού, αυτές οι πολιτικές πράγματι λειτουργούν».

Το τρίτο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ήταν οι προκλήσεις μπροστά και οι προτεραιότητές για το μέλλον. «Θα προέτρεπα όλους μας να διαβάσουμε προσεκτικά τη διακήρυξη που ο Μάνφρεντ και η ομάδα του συνέταξαν, γιατί παρουσιάζει πολύ καθαρά τις μεγάλες προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα και για ποιον λόγο είναι τόσο σημαντικό το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να παραμείνει η «σταθερά της βαρύτητας», η φυσική σταθερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική ομάδα που μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και να υποστηρίξει μια Ευρώπη με ενισχυμένο γεωπολιτικό ρόλο», ανέφερε.

Και τόνισε: «Έχουμε μιλήσει πολύ για την ανάγκη να εστιάσουμε στρατηγικά στην οικονομία. Έχουμε επικεντρωθεί πολύ στην ανάγκη να ενδυναμώσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. ‘Ακουσα προσεκτικά την ομιλία του Karl Nehammer για την ανάγκη να κάνουμε τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Και πράγματι αυτές είναι οι προκλήσεις που η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθούν να διαχειριστούν».

πηγή : ΑΠΕ