Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση και ξέρει και μπορεί να υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις

«Η τακτική μας συνεδρίαση πραγματοποιείται εν μέσω μιας επικαιρότητας με δύο όψεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Το καλοκαίρι συνεχίζει  ευτυχώς να είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για τον Τουρισμό μας αλλά και για τις εξαγωγές μας και για τα δημόσια έσοδα. Το ίδιο και εις ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά και την αποκλιμάκωση της ανεργίας. Το διεθνές περιβάλλον όμως δυστυχώς σκεπάζουν μαύρα σύννεφα που προοιωνίζουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα», ανέφερε.
Είπε χαρακτηριστικά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει συμπληρώσει ήδη έξι μήνες, «η Ρωσία επιτίθεται συνολικά πλέον στην Ευρώπη, με όπλο το φυσικό αέριο» επισημαίνοντας ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 1000 τοις εκατό, και είναι δέκα φορές υψηλότερες απ’ ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει η κρίση, εκτινάσσοντας μαζί το κόστος του ρεύματος αλλά τροφοδοτώντας και πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις. Έκανε λόγο για μια «απειλή στρατηγικού χαρακτήρα» γιατί όλα δείχνουν ότι η Μόσχα επιδιώκει  μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της. «Είναι το κόστος που αναλαμβάνει το μέτωπο της ελευθερίας, του διεθνούς δικαίου και της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.
Είπε ότι «όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να δουν πόσο οργανωμένοι είναι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια και πώς η ακρίβεια επιχειρείται να γίνει καταλύτης, ώστε να μεγενθύνονται επιμέρους ζητήματα και να αμφισβητούνται, ενίοτε συνολικά, εθνικές κυβερνήσεις. Πού; Στα κράτη εκείνα που στο όνομα της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων και τη δημοκρατική ομαλότητα στην ήπειρό μας. Ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Ερντογάν, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα».
Ανέφερε στη συνέχεια πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα θα πρέπει στις γενικότερες προκλήσεις να προσθέσουμε την επιθετικότητα των γειτόνων μας και ασφαλώς το μεταναστευτικό. «Σώζουμε ανθρώπους, φυλάμε τα σύνορά μας και ας κοιτάξει η άλλη πλευρά τα δικά της ξέφραγα σύνορα», είπε για την τακτική που ακολουθεί και θα εξακολουθήσει να ακολουθεί η ελληνική πλευρά.
Επεσήμανε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει έρθει η ώρα να υλοποιηθούν όσα ο ίδιος είχε εισηγηθεί προ επτά μηνών, δηλαδή μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση.
Πρόσθεσε ότι σε εθνικό επίπεδο «η κυβέρνηση έχει αποδείξει και ξέρει και μπορεί να υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις, το είπε και το έκανε και το κάνει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το λέει και θα συνεχίσει να το κάνει όπου και όπως χρειάζεται. Προσοχή όμως οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι», τόνισε.
Προειδοποίησε ότι τα μέτρα θα είναι μετρημένα χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες και τόνισε ότι το κράτος πρέπει να δείξει τόλμη και ευαισθησία και η κοινωνία να δείξει υπευθυνότητα, όσον αφορά την ανάγκη αναζήτησης τρόπων εξοικονόμησης ρεύματος.
Έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του με αναφορά στα λόγια του Γάλλου προέδρου Μακρόν ότι μέσα σε ένα περιβάλλον ασταθές «ισχυρά κράτη είναι μόνο τα σταθερά κράτη». Όπως είπε «το μήνυμα, εξάλλου, έχει σταλεί και εντός και εκτός συνόρων: η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, ούτε και αλλάζει τις ιστορικές της επιλογές. Μένει σταθερή στην τροχιά της Ευρώπης και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, με μία κυβέρνηση που απαντά στις προκλήσεις της συγκυρίας, με σύμμαχο την κοινωνία, χωρίς να υποκύπτει ούτε σε πιέσεις, αλλά ούτε και στις όποιες δικές της αδυναμίες».
«Πρώτος εγώ δεν ανέχομαι ούτε υποβολείς ούτε συμβιβάζομαι με τα λάθη μας», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

30.8.2022