Κυρ. Μητσοτάκης : Η χώρα ξέφραγο αμπέλι δεν υπάρχει πια.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκη στην πρώτη του ομιλία στην επισημη προεκλογική περίοδο από τα Χανιά στην Πλατεία Κατεχακη  διεμήνυσε:

«Η Ελλάδα μας θυμάται, είδε και ξέρει. Δεν θέλει δεύτερη φορά στη συμφορά αλλά δίνει δεύτερη εντολή στην προκοπή. Και είναι αλήθεια, φίλες και φίλοι, ότι εδώ και τέσσερα χρόνια μαζί περάσαμε και ξεπεράσαμε πολλά. Από την υβριδική επίθεση στον Έβρο και τις μεταναστευτικές εισβολές μέχρι τις διαρκείς απειλές. Και από τα κύματα της πανδημίας ως τον πόλεμο της Ουκρανίας, τις αλυσιδωτές του συνέπειες, τη διεθνή ενεργειακή κρίση, τις εισαγόμενες ανατιμήσεις.

Φίλες και φίλοι, καμία κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά δεν αντιμετώπισε σε τόσο μικρό διάστημα τόσα μεγάλα εμπόδια και τόσες αντίξοες συνθήκες. Κι όμως, τις ξεπεράσαμε όλες. Και αυτές τις δυσκολίες, πολίτες και πολιτεία τις μετατρέψαμε σε επιτυχίες. Τα σύνορά μας έμειναν απόρθητα. Και με ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα που ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια στηρίχθηκαν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, οι θέσεις εργασίας. Είμαι σίγουρος ότι όλες οι επιχειρήσεις των Χανίων γνωρίζουν πολύ καλά τη στήριξη που τους παρείχαμε αυτά τα δύσκολα χρόνια.

Κυβέρνηση ξανά εξαρτάται από όλες και από όλους. Αλλά θα μας εμπιστευθεί και πάλι η ελληνική κοινωνία. Θα μας εμπιστευθεί, φίλες και φίλοι, γιατί πρώτα και πάνω από όλα τηρήσαμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Όταν είχα μιλήσει και πάλι εδώ στα Χανιά, πριν από τις εκλογές του Ιουλίου του ’19, να σας θυμίσω λίγο τι είχα δεσμευτεί. Τι σας είχα πει ότι θέλουμε να κάνουμε.

Σας είχα πει ότι θέλω να μειώσω τους φόρους και τις εισφορές, να τονώσω το εισόδημα των Ελλήνων, να θωρακίσω τα σύνορά μας, να ενώσω την κοινωνία, και να αναβαθμίσω την Ελλάδα στο εξωτερικό. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: τα κάναμε όλα αυτά; Η απάντηση είναι: ναι, τα κάναμε.

Ελαφρύνθηκαν οι πολίτες από πενήντα φόρους, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά τέσσερις μονάδες. Όλοι σας πληρώνετε, πλέον, 35% μικρότερο ΕΝΦΙΑ, πάνω από την προεκλογική μας δέσμευση. Ο συντελεστής στα φυσικά πρόσωπα φορολογίας έπεσε από το 22% στο 9%. Καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης και ουσιαστικά καταργήθηκε ο φόρος γονικών παροχών ώστε σήμερα εσείς, οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, να μπορείτε να μεταβιβάζετε το βιός σας δωρεάν στα παιδιά και στα εγγόνια σας.

Ελαφρύναμε τους ώμους των πολιτών και τις πλάτες των επιχειρήσεων από βάρη ύψους 7 δισεκατομμυρίων. Φέτος, περίπου 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια αυξήσεις κοντά στο 8%. Και όσοι αδικούνται, μιας και αναφέρατε τον κ. Κατρούγκαλο, όσοι αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου ενισχύθηκαν με 200-300 ευρώ. Δεσμεύομαι ότι θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτούς τους συνταξιούχους έως ότου οριστικά σβήσει η προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου.

Και όχι μόνο. Ο βασικός μισθός, τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ. Πού είναι σήμερα; Στα 780 ευρώ. Την ίδια ώρα που στην πατρίδα μας δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Επενδύσεις και εξαγωγές καταγράφουν διαρκή ρεκόρ. Είναι και κάτι το οποίο το γνωρίζετε, το γνωρίζουμε καλά εμείς εδώ στην Κρήτη: ο τουρισμός και τα έσοδά του πάνε από το καλό στο καλύτερο και η φετινή χρονιά θα είναι ακόμα μία χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό στην Κρήτη.

Η Ελλάδα, λοιπόν, του 2023 δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη του 2015-2019. Τότε είχαμε κλειστές τράπεζες, μηδενική ανάπτυξη. Αντίθετα, σήμερα, ο τόπος αναπτύσσεται με ρυθμό τριπλάσιο της Ευρώπης. Οι επενδύσεις μας ξεπερνούν τα 15 δισεκατομμύρια ετησίως. Η ελληνική οικονομία βγήκε από την επιτήρηση, αναβαθμίστηκε 12 φορές.

Βρίσκεται ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα, από φθηνότερο δηλαδή δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών και μόλις χθες, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το 2022 έκλεισε για τη χώρα μας με πρωτογενές πλεόνασμα έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα, μικρό μεν, αλλά πλεόνασμα. Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες. Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα από αυτό το οποίο εκτιμούσαμε κι εμείς.

Είναι μία δυναμική που γίνεται μεγαλύτερη σε συνάρτηση με το δημόσιο χρέος. Έπεσε 23 μονάδες. 23 μονάδες σε σχέση με το ΑΕΠ. Είναι η μεγαλύτερη μείωση πανευρωπαϊκά, τι σας είχα πει εδώ για την Κρήτη μας, για τα μεγάλα έργα τα οποία δρομολογούμε, πριν από τέσσερα χρόνια; ΒΟΑΚ, λιμάνια, αεροδρόμια, ασφαλείς μεταφορές και τόνωση του τουρισμού. Αρδευτικά έργα ώστε να στηριχθεί η παραγωγή και τα χωριά μας. Και τρίτον, πολιτισμός και πράσινο για μία καλύτερη ζωή στις πόλεις μας.»

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι :

«Σας κοιτώ, λοιπόν, στα μάτια και σας απαντώ: Στο Βόρειο Οδικό ‘Αξονα ξεκίνησε κιόλας το πρώτο κομμάτι και αύριο υπογράφεται η σύμβαση για το δεύτερο κομμάτι, να μπουν μηχανήματα στο κομμάτι Χερσόνησος – Νεάπολη.

Αμέσως μετά θα έχουμε και τις οριστικές προσφορές για το μεγάλο κομμάτι, τη σύμβαση παραχώρησης από το Ηράκλειο στα Χανιά και μέχρι την Κίσσαμο. Θα επαναλάβω αυτό το οποίο σας έχω πει: Θα παραδώσω στην Κρήτη έναν υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο από την Κίσσαμο ως τη Σητεία. Τον ΒΟΑΚ εμείς τον σχεδιάσαμε, εμείς τον χρηματοδοτήσαμε, εμείς τον αρχίσαμε και εμείς θα τον τελειώσουμε.

Στα λιμάνια τώρα. Έχουμε εργοτάξια παντού, από τα Σφακιά και την Παλαιόχωρα, μέχρι τον ‘Αγιο Νικόλαο, τη Σητεία, τη Γαύδο. Στην τελική ευθεία μπαίνει και η νέα προβλήτα στον Ναύσταθμο της Σούδας. Και, βέβαια, το μεγαλύτερο ίσως αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, έως το 2027 -με τη δική σας βοήθεια εγώ θα είμαι ο Πρωθυπουργός που θα το εγκαινιάσει- θα έχουμε νέο διεθνή αερολιμένα στο Καστέλι, για να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις αφίξεις στο νησί.

Για τα αρδευτικά δεν χρειάζεται να πω πολλά. Τα νερά του ποταμού Ταυρωνίτη που θα αρδεύουν καλλιέργειες σε Πλατανιά και σε Κίσσαμο, νέα γέφυρα στον Κερίτη. Για τον πολιτισμό, σήμερα εγκαινιάσατε μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού νέο μουσείο στη Μεσσαρά, στα Χανιά, ένα «κόσμημα» το νέο μας μουσείο. Και αυτό έγινε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Έργα ανάδειξης των μινωικών ανακτόρων, με πρόταση πολύ καινοτόμα η οποία θα κατατεθεί σύντομα στην UNESCO. Αλλά, βέβαια, και κάτι το οποίο αποτελούσε τον διακαή πόθο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Τα βουνά μας και ειδικά τα Λευκά Όρη γίνονται επιτέλους «Απάτητα βουνά» και προστατεύονται απόλυτα, προκειμένου να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε αυτόν τον μοναδικό φυσικό πλούτο που η φύση μας χάρισε τόσο απλόχερα.

Δείτε λίγο τι γίνεται εδώ γύρω μας στα Χανιά. Έργα τα οποία ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια. Την αποκατάσταση της δημοτικής αγοράς και του διατηρητέου που θα στεγάσει τη βιβλιοθήκη, μέχρι νέους ποδηλατοδρόμους. Το κολυμβητήριο της πόλης. Εκεί έμαθα να κολυμπώ μικρός, σε αυτό το κολυμβητήριο έμαθα να κολυμπώ. Ήταν υποχρέωσή μου να το ανακατασκευάσω.

Και νωρίτερα, μάλιστα, επισκέφτηκα το στρατόπεδο «Μαρκοπούλου». Επιτέλους παραχωρείται στο Δήμο με απόφαση αυτής της κυβέρνησης. 52 στρέμματα για έναν πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής για όλους τους Χανιώτες.

Φίλες και φίλοι, πριν από τέσσερα χρόνια κάποιοι μας έλεγαν ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα». Κι έτσι, παραπάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες όργωναν τον τόπο. Όμως, εκείνη η χώρα «ξέφραγο αμπέλι» δεν υπάρχει πια. Οι παράνομες ροές αποτρέπονται και σε πείσμα εκείνων των φωνών -θα το ξαναπώ εδώ, από την άλλη άκρη της Ελλάδος- ο φράχτης στον Έβρο επεκτείνεται. Και μάλιστα, με την σφραγίδα της Ευρώπης, που απέρριψε την άθλια τροπολογία Παπαδημούλη, η οποία ζητούσε η άμυνα των εξωτερικών συνόρων, προσέξτε, να μην χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους. Να την χρηματοδοτούμε όλοι εμείς, όλοι εσείς οι Έλληνες φορολογούμενοι.»

Και κατέληξε λέγοντας:

«Για αυτό και με πέντε απλές λέξεις, η απόφαση είναι μόνο μια: Αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Και αυτή την προοπτική της ελπίδας σάς ζητώ σήμερα να κάνουμε πραγματικότητα με τον αγώνα που ξεκινάμε. Εξηγώντας σε κάθε πολίτη τα πολλά που έγιναν, τα πολλά περισσότερα τα οποία πρέπει να γίνουν, χωρίς να βάλουμε, προς Θεού, σε κίνδυνο τις κατακτήσεις μας, χωρίς όμως και εκπτώσεις στις διεκδικήσεις μας.

Ακούγοντας τη φωνή της κοινωνίας, αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες μας, αλλά και αλλάζοντας τον τόπο, αλλάζουμε και εμείς μαζί με τον τόπο. Έτσι γινόμαστε καλύτεροι, έτσι γινόμαστε πιο έμπειροι. Έχοντας δίπλα μας -και αυτό το μήνυμα έχει μεγάλη αξία στην Κρήτη- κάθε πολίτη που δεν έχει κομματικές παρωπίδες. Κάθε πολίτη που πιστεύει στον υπεύθυνο πατριωτισμό και στον δημιουργικό εκσυγχρονισμό. Σ’ ένα μεγάλο ρεύμα προόδου που ζητά σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια στην τροχιά ανάπτυξης που έχει η χώρα μας.

Είναι, φίλες και φίλοι, μία συναρπαστική μάχη. Είναι μία μάχη που την ξεκινώ σήμερα από την πατρογονική μου γη. Από εσάς, από το χειροκρότημά σας, από το χαμόγελό σας αντλώ δύναμη, αντλώ σιγουριά για την ελπίδα και για το αύριο.

Εμπρός, λοιπόν, Χανιά, σηκώστε από τα δικά σας νερά το μεγάλο κύμα της νίκης που θα απλωθεί σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Και αφήστε τον δροσερό άνεμο των Λευκών Ορέων να μεταφέρει το μήνυμά του σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Στις 21 Μαΐου όλη η Κρήτη θα είναι γαλάζια, σαν τη θάλασσα και τον ουρανό της. Όπως γαλάζια θα είναι και η Ελλάδα. Μια Ελλάδα που δεν γυρίζει πίσω, αλλά προχωρά σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά.»

22.4.2023