Κυρ. Μητσοτάκης: Μια εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο για όσους αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω των πυρκαγιών

«H Ελλάδα είναι ένας απολύτως ασφαλής προορισμός». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης σε σημερινή του συνέντευξη στην δημοφιλή εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ITV «Good Morning Britain».

Παράλληλα κάλεσε του Βρετανούς που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη που θα κάνουν τις διακοπές τους, να επιλέξουν την Ελλάδα και τη Ρόδο. Σε σχετική ερώτηση απάντησε χαρακτηριστικά: «Φυσικά πρέπει να έρθουν. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος. Όπως σας είπα, πάντοτε είχαμε πυρκαγιές. Άλλωστε δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα ολόκληρης της Μεσογείου», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στην συνέχεια μίλησε για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού σημειώνοντας ότι η χώρα μας είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για τέτοιες καταστάσεις. «Στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε, κάτι που εσείς δεν το έχετε ακόμη, τον αριθμό 112 για έκτακτα περιστατικά. Αυτό σημαίνει ότι πάντα μπορούμε να στέλνουμε έκτακτα μηνύματα σε όλους όσους επηρεάζονται από κάποια φυσική καταστροφή», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήρε την στάση του πολιτών της Ρόδου κάτι που επεσήμαναν με τις ερωτήσεις τους και οι βρετανοί δημοσιογράφοι. «Ναι, έχετε δίκιο να τονίζετε πως ο κόσμος της Ρόδου ήταν απίστευτα υποστηρικτικός. Άνοιξαν τα σπίτια τους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης. Την ίδια στιγμή τόνισε το γεγονός ότι στην Ρόδο περίπου 20.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν με πολύ μεγάλη ασφάλεια χωρίς να υπάρξουν θάνατοι ή τραυματισμοί.
Σημείωσε ότι οι πυρκαγιές έχουν επηρεάσει το 15% του νησιού με την υπόλοιπη Ρόδο να λειτουργεί κανονικά ενώ ανακοίνωσε πως όσοι τουρίστες επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές θα έχουν τη δυνατότητα την ερχόμενη Άνοιξη ή το Φθινόπωρο να κάνουν δωρεάν διακοπές για μια εβδομάδα στο νησί.

Η συνέντευξη κράτησε περίπου οκτώ λεπτά και εκτός από το θέμα των πυρκαγιών ερωτήσεις τέθηκαν για την κλιματική αλλαγή αλλά και το μεταναστευτικό, δύο θέματα που απασχολούν σε καθημερινή βάση τον δημόσιο διάλογο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Για την κλιματική αλλαγή ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η αντιμετώπιση της αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα» για την Ελληνική κυβέρνηση σημειώνοντας πως ήδη το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Ως το 2030 αυτές θα έχουν αυξηθεί στο 80% ώστε μέχρι τότε να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων κατά 55% , είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με στόχο μέχρι το 2050 η επίτευξη μηδενικών εκπομπών, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Παράλληλα υπογράμμισε πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι μόνο φθηνές και καλές για το περιβάλλον αλλά είναι και μία «συνετή γεωπολιτική επιλογή», για μια πιο ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική. «Κανείς δεν μπορεί να μας πάρει τον ήλιο και τον άνεμο», σημείωσε με νόημα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τέλος αναφορικά με το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του «σκληρή αλλά δίκαιη» τονίζοντας ότι αυτή επικεντρώνεται στην πάταξη των δικτύων διακινητών σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Για μια ακόμη φορά υπογράμμισε ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά όλη την ΕΕ σημειώνοντας πως η Ελλάδα θέλει να υπάρχουν νόμιμοι δίαυλοι έλευσης των μεταναστών «αλλά με τους δικούς μας όρους και όχι των διακινητών», όπως χαρακτηριστικά είπε.

2.8.2023