Κυρ. Μητσοτάκης: Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα Μπάιντεν προς Ερντογάν

Ήταν σαφές και ξεκάθαρο το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στη μεταξύ τους συνάντηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη σε συνέντευξη Τύπουμετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη :

΄΄Είδα κι εγώ το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συνάντηση του Προέδρου Biden με τον Πρόεδρο Erdoğan. Νομίζω, ήταν πολύ σαφές, ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο αλλά και στη Συρία.

Νομίζω μία ευθεία παραίνεση προς την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου και να αποφύγει την ακραία ρητορική την οποία έχουμε, δυστυχώς, υποστεί τους τελευταίους μήνες. Ήθελα επίσης να πω ότι σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια αυτής της Συνόδου Κορυφής δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα το οποίο να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος.΄΄

Σε ερώτηση του ΣΚΑΪ αν περιμένει ένα ήσυχο καλοκαίρι απάντησε:

΄΄Εκτιμώ ότι και πάλι κάποια στιγμή θα συναντηθούμε. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις διαφορές μας πολιτισμένα, στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο στο οποίο να μπορούμε να στηριχτούμε για να λύσουμε τις διαφορές μας.

Από εκεί και πέρα νομίζω ότι κατέστη σαφές σε όλους, ότι στην παρούσα συγκυρία η προσήλωση όλων των μελών του ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία κατανόηση, καμία ανοχή για να ανοίξει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει την συμμαχία σε κάποιο άλλο γεωγραφικό μέτωπο.

Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα, γι’ αυτό εξακολουθώ να εκτιμώ ότι στο πεδίο δεν θα έχουμε κάποια κινητικότητα και δεν θα έχουμε ξανά μία επανάληψη του καλοκαιριού του 2020.΄΄

Σε ερώτηση αν ανησυχεί στη πρόθεση της κυβέρνησης Biden να δώσει στην Τουρκία την αναβάθμιση των F-16 και να πουλήσει νέα εκσυγχρονισμένα F-16; Και το ρωτάω διότι υπήρξαν κάποιες αναφορές στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος Biden υποσχέθηκε στον Πρόεδρο Erdoğan ότι μόλις γυρίσει θα δουλέψει για να περάσει από το Κογκρέσο ο κος Μητσοτάκης απάντησε :

΄΄ Δουλειά της χώρας μας είναι -πρώτα και πάνω απ’ όλα- να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε κάνει πολύ συγκροτημένα τα τελευταία τρία χρόνια, εντός των δημοσιονομικών περιορισμών.

Δείτε που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα ως προς τις αμυντικές της δυνατότητες σε σχέση με το πού βρισκόταν πριν από τρία χρόνια, ως προς την πολύ γρήγορη προσθήκη των αεροσκαφών Rafale, την αγορά υπερσύγχρονων φρεγατών, την αγορά ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων. Και αναφέρω ενδεικτικά μόνο κάποια από τα προγράμματα τα οποία δρομολογούνται με ορίζοντα υλοποίησης τη δεκαετία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα έχει πάντα την ισχυρότερη δυνατή αποτρεπτική δύναμη.

Αυτό είναι το μέλημα κάθε ελληνικής κυβέρνησης. ΄΄

30.6.2022