Κυρ. Μητσοτάκης: Το στοίχημα των εκλογών είναι να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι οι κάλπες είναι και πάλι άδειες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα» του Γιώργου Αυτιά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε :

<<Οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου έστειλαν ορισμένα πολύ σαφή μηνύματα. Επιβράβευσαν μια πολιτική αποτελεσματικότητας και ειλικρίνειας, η οποία έδωσε έμφαση στο αποτέλεσμα και βρέθηκε απέναντι στην τοξικότητα και στην πόλωση και νομίζω ότι τιμώρησε αυτούς οι οποίοι δεν αντελήφθησαν ότι τα πράγματα στην ελληνική κοινωνία έχουν αλλάξει και εξακολουθούσαν να βλέπουν την ελληνική οικονομία, την ελληνική κοινωνία, μέσα από τον παραμορφωτικό φακό προηγούμενων δεκαετιών.

Και βέβαια, το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία πήγε εξαιρετικά καλά σε όλες τις ηλικίες, πήγε πολύ καλά στους νέους, πήγε καλά στις λεγόμενες «λαϊκές συνοικίες». Ένα προσωπικό στοίχημα το οποίο είχα βάλει εγώ ειδικά για την εκλογική μου περιφέρεια, τη Δυτική Αθήνα.
Αυτό δείχνει ότι τελικά οι πολίτες έχουν προβλήματα και επιβραβεύουν αυτούς οι οποίοι φροντίζουν και προσπαθούν να τα λύσουν τα προβλήματα. Διότι όταν πήγα, ας πούμε, πριν από λίγες μέρες στον Ασπρόπυργο, το πρώτο πράγμα το οποίο μου έλεγαν οι πολίτες ήταν για το γεγονός ότι ξαναλειτουργούν τα ναυπηγεία και χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελευσίνα και στον Σκαραμαγκά θα καλυφθούν από πολίτες που μένουν σε αυτές τις περιοχές.>>
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε  μια ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία:
<<Πιστεύω ότι μόνο μέσα από τις ασφαλείς ισχυρές πλειοψηφίες μπορούν να υλοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές. Εξάλλου, η φαντασίωση της απλής αναλογικής κάηκε στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

Ήταν μια ακόμα, θα έλεγα, φαντασίωση του κ. Τσίπρα ο οποίος πίστευε ότι μπορούσε με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά, να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία. Εάν στις κάλπες της 21ης Μαΐου ίσχυε το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα πάμε να ψηφίσουμε τώρα, θα είχαμε ήδη σταθερή κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Τώρα χρειάζεται να περάσουμε από τη βάσανο μιας δεύτερης κάλπης, με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία διαχειρίζεται τις τύχες του τόπου στο μεσοδιάστημα. Ας είναι όμως, πιστεύω ότι όλοι πήραμε τα μαθήματά μας. Και στις κάλπες αυτές οι οποίες έρχονται, υπάρχει μόνο μια πρόταση διακυβέρνησης: ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία, ψηφίζεις για κυβέρνηση. Ψηφίζεις για οτιδήποτε άλλο, είναι ασαφές γιατί ψηφίζεις.
Άρα εμένα το αποτέλεσμα δεν με αιφνιδίασε. Όμως, πρέπει να σας πω ότι το εύρος της νίκης αλλά και το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, με υποχρεώνει να είμαι ακόμα πιο τολμηρός και ακόμα πιο αποφασιστικός στις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, εφόσον ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευθεί και πάλι στην κάλπη της 25ης Ιουνίου.>>
Ο Αρχηγός της Ν.Δ μίλησε και για την Ορθοδοξία :
        <<Δεν μπλέκουμε την πίστη με την πολιτική και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν κομματίδια, τα οποία προέκυψαν ως διάττοντες αστέρες, που μπορούν να καπηλεύονται την ορθόδοξη πίστη και να ισχυρίζονται ότι μόνο αυτά μπορούν αυθεντικά να εκφράζουν την πίστη του ελληνικού λαού. Πιστεύω ότι και ο Αρχιεπίσκοπος με τον τρόπο του, αλλά και ο Πατριάρχης έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η ορθοδοξία ενώνει, δεν μπορεί να φυλακιστεί στα στενά όρια ενός μικρού κόμματος.
Η πίστη ενώνει. Δεν μπορώ να δεχθώ από κανέναν ότι είναι πιο πιστός από κάποιον άλλον και εν πάση περιπτώσει, εμείς έχουμε αποδείξει εδώ και τέσσερα χρόνια ότι μπορούμε να έχουμε μια άριστη σχέση με την Εκκλησία, σεβόμενοι απόλυτα τους συνταγματικά διακριτούς μας ρόλους.
Λύσαμε χρόνιες εκκρεμότητες που αφορούσαν και τις θέσεις των κληρικών, αλλά σε καμία περίπτωση εμείς ούτε διαφημίζουμε την πίστη μας, ούτε προσδοκούμε από την Εκκλησία κάποια πολιτική στήριξη. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο πρέπει να περάσει με πολύ σαφή τρόπο και από την Πολιτεία και από την Εκκλησία και πιστεύω ότι πολλοί συμπολίτες μας μπορεί να ψήφισαν τέτοια κομματίδια, μην έχοντας αντιληφθεί πλήρως περί τίνος επρόκειτο.>>
  Προανήγγειλε ότι θα δρομολογηθούν αλλαγές στο Σύνταγμα :
<<Αλλαγές στο Σύνταγμα θα γίνουν, κ. Αυτιά, αλλά από το 2025  και επειδή θα έχουμε χρόνο μέχρι που να ανοίξει η διαδικασία, διότι πρέπει να περάσουν πέντε χρόνια για να εκκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης. Θυμίζω στους τηλεθεατές σας ότι χρειάζονται δύο Βουλές. Η πρώτη Βουλή είναι αυτή που προτείνει και η δεύτερη είναι αυτή που καταλήγει στην ακριβή διατύπωση των άρθρων του Συντάγματος που πρέπει να αναθεωρηθούν. Προφανώς και θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις, διότι απαιτούνται 180 βουλευτές σε τουλάχιστον μία από τις δύο Βουλές. Άρα το ίδιο το Σύνταγμα μέσα στη σοφία του επιβάλλει ευρύτερες συναινέσεις τις οποίες και προφανώς θα φροντίσω να αναζητήσω.

 Εννοείται θα απευθυνθούμε στα κόμματα, σε όλα τα κόμματα, και εκεί βέβαια όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους, έτσι δεν είναι; Παραδείγματος χάρη, το Άρθρο 16, να καταργηθεί επιτέλους αυτό το αδιανόητο μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο τόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει. Εκεί θα φανεί τελικά ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός ή ποιος συντάσσεται με απόψεις οι οποίες έρχονται ουσιαστικά από περασμένους αιώνες.>>
Σε ερώτηση του Γιώργου Αυτιά για το τι συμβαίνει, μέχρι εκεί που μπορείτε να απαντήσετε- να μας πείτε τι έγινε στη Ροδόπη, ο Αρχηγός της Ν.Δ ξεκαθάρισε :
<< Η Θράκη είναι μία πολύ ευαίσθητη περιοχή, κ. Αυτιά. Περιοχή στην οποία κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα, όπως είναι προσδιορισμένη με σαφήνεια από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Μία περιοχή στην οποία πρέπει να σας πω ότι υπάρχει και μία οικογενειακή ιστορία, διότι ο πατέρας μου ήταν αυτός ο οποίος έκανε τα πρώτα βήματα κι έκανε πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία.

Θέλουμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι μουσουλμάνοι Έλληνες συμπολίτες μας αισθάνονται ότι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να διακριθούν και να προκόψουν στην πατρίδα μας, με τους χριστιανούς συμπολίτες τους. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η πολιτική μας.
Όμως, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η μειονότητα μπορεί κάλλιστα να εργαλειοποιηθεί από την Τουρκία και από το τουρκικό Προξενείο και σε αυτές τις εκλογές υπήρχαν εντονότατες παρεμβάσεις από το τουρκικό Προξενείο υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, με μηνύματα τα οποία λένε…
΄΄Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο, ψηφίστε λοιπόν αυτούς τους συγκεκριμένους δύο υποψήφιους”, οι οποίοι ανήκαν και ανήκουν ακόμα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, «εάν θέλετε ουσιαστικά να έχετε στην επόμενη Βουλή, κάποιον ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται και αυτοπροσδιορίζει και προσδιορίζει τη μειονότητα ως τουρκική».
Αυτό καταλαβαίνετε τι σημαντικές εθνικές συνέπειες έχει για την πατρίδα μας και πώς αντιβαίνει σε μια πολιτική δεκαετιών ενσωμάτωσης της μειονότητας στον ιστό, στον κοινωνικό και στον  οικονομικό ιστό της χώρας. Λοιπόν, για όλα αυτά, για να μιλήσουμε επιτέλους εδώ με ανοιχτά χαρτιά, γιατί εγώ είδα μια συνέντευξη σήμερα του κ. Τσίπρα, ο οποίος μίλησε, λέει, για «κυπατζίδικες πρακτικές»…>>
11.6.2023