Κώστας Μαντάς ΄΄50 Χρόνια Τηλεόραση΄΄ : Εγώ και ο Σμήναρχος Διοικητής της 110 Π/Μ Λάρισα

Αρχές Μαρτίου, κάθε χρόνο ο Πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, θέλοντας να τιμήσει την αιματηρή αγροτική εξέγερση στις 6 Μαρτίου 1910, όταν οι χωροφύλακες πυροβόλησαν εν ψυχρώ τους κολίγες οι οποίοι διεκδικούσαν να τους μοιραστούν τα τσιφλίκια της Θεσσαλίας, παρευρίσκετο στις εκδηλώσεις την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου όπου διοργανώνονται τα «Κιλελέρεια», για τιμήσουν την επέτειο της εξέγερσης. 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, γίνεται δέηση στους πεσόντες και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγρότη. Κατά τις 10:00 π. μ, γίνεται η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγρότη από τον Πρωθυπουργό, τη Βουλή, τα κόμματα, από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και από όλη την Ελλάδα παρουσία πολύ κόσμου. 
Ακολούθως, στη Στρατιωτική Λέσχη Λάρισας έγινε επίσημο γεύμα με ομιλία του Πρωθυπουργού και το Βράδυ πραγματοποιήθηκε πολιτική ομιλία του Πρωθυπουργού στην Πλατεία Ταχυδρομείου. Την ευθύνη της κάλυψης του Κιλελέρ και της Στρατιωτικής Λέσχης είχε πάντα η ΕΡΤ2, στην οποία ευθύνη είχα εγώ. Η κάλυψη της Κεντρικής ομιλίας είχε η ΕΡΤ1. 
Λόγω έργων στη Στρατιωτική Λέσχη, αποφασίσθηκε το γεύμα και η ομιλία του Πρωθυπουργού να γίνει στην 110 Π/Μ, δηλαδή στο αεροδρόμιο της Λάρισας που ήταν στο δρόμο προς το Κιλελέρ. Πήγαμε το πρωί  στην 9:00 π. μ, βάλαμε το τρίποδο της κάμερας, τα μικρόφωνα, τα φώτα και φύγαμε για το Κιλελέρ. 
Μετά το Κιλελέρ, ο Πρωθυπουργός πήγαινε για λίγο χρόνο στο ξενοδοχείο, ώστε οι επίσημοι να έχουν τον χρόνο να πάνε στην 110ΠΜ. Μόλις φτάσαμε στην 110Π.Μ για το γεύμα και την ομιλία, είδα έξαλλο τον Σμήναρχο Διοικητή να φωνάζει ποιος είναι ο κ. Μαντάς. Κάποιος συνάδελφος με δείχνει και με πλησιάζει με αυστηρό ύφος, λέγοντας να πάρω τα μικρόφωνα και τα καλώδια από το τραπέζι, για να σερβίρουν τον κ. Πρωθυπουργό. 
 
Του απάντησα ότι επειδή πρέπει να προλάβουμε το απογευματινό δελτίο ειδήσεων, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει και μετά θα φάει. Ανένδοτος ο Σμήναρχος να ισχυρίζεται ότι το πρωτόκολλο λέει ότι πρώτα το γεύμα και ύστερα θα μιλήσει. Του εξηγούσα ότι η ομιλία πρέπει να γίνει πρώτα, για να προλάβουμε το απογευματινό δελτίο, γιατί το βράδυ θα προβαλλόταν η ομιλία στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. 
Ο Σμήναρχος βλέπει σε μία γωνία τον Υπουργό Τύπου και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Ρουμπάτη, να συζητάει μαζί μου και έρχεται να ενημερώσει για το θέμα τον Υπουργό, ο οποίος χαμογελώντας, του απαντάει: 
 
«Αυτοί έχουν δικό τους κώδικα με τον Πρωθυπουργό. Άσ’ τους να κάνουν τη δουλειά τους και δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».
 
 Εντωμεταξύ, είχαν έλθει οι επίσημοι και ο Πρωθυπουργός. Πλησιάζω το τραπέζι, κάνω ότι ρυθμίζω το μικρόφωνο και λέω στον Πρωθυπουργό, ο οποίος συζητούσε με τον Σμήναρχο, «Κύριε Πρόεδρε, είμαστε έτοιμοι». Τότε, μου απαντάει με τη βαριά φωνή του: «Κάνε μου νόημα ν’ αρχίσω». Ανάβουμε τα φώτα, ξεκινάει το video και με ένα νόημα, ο Ανδρέας Παπανδρέου ξεκινάει την ομιλία του. 
Μετά το γεύμα, μιλούσαμε πολύ φιλικά με τον Σμήναρχο και μου πρότεινε, όταν περνάω από τη Λάρισα, να σταματάω στην 110Π.Μ για ένα καφέ…   

Ιnfo

Το βιβλίο “50 Χρόνια Τηλεόραση” του συγγραφέα, Κώστα Μαντά, διατίθεται από τις Εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ Πειραιώς 8 – Αθήνα

Τηλ.: 210 52 40 424 & 693 22 14 777
Από το e-shop των Εκδόσεών μας:
Στο κατάστημα του Νίκου Πολικρέτη, Λεωφόρος Σταμάτας 8, στην Πλατεία Δροσιάς. Τηλ.: 210 800 4520
Διατίθεται επίσης, από όλα τα βιβλιοπωλεία Ελλάδα & Κύπρο, κατόπιν παραγγελίας.
7.3.2025