Κώστας Μαντάς: Βαδίζοντας για τις εκλογές του 1981

Επιμέλεια Μαρύσα Παππά 

Δημοσιογράφος 

Σύντομα για να ενισχυθούμε ήρθανε  μαζί μας στη Πράσινη Τ/Ο του ΠΑΣΟΚ και άλλα παιδιά συνάδελφοι από την ΥΕΝΕΔ. Ο Κουρουκλής, η Κούνα, ο Χρήστος Βάνας ο οποίος βοήθησε πάρα πολύ, ο Αντρέας Παπανικολάου και ο Θανάσης Γρίβας από τα φορητά, από τον κινηματογράφο, ο Νίκος Μήλας ο οποίος ήταν ένας από τους πλέον γνωστούς διευθυντές φωτογραφίας του κινηματογράφου, ο Τάσος Λέρτας γνωστός σκηνοθέτης, ο Αδάμ και κάποιοι άλλοι σπουδαίοι για την εποχή τους μοντέρ.

Ο Νίκος Μήλας, όπου υπήρχε σοβαρή ομιλία του Ανδρέα, αναλάμβανε τον φωτισμό των συγκεντρώσεων, με φωτιστικά από φίλους του, του κινηματογράφου.

Εγώ είχα αναλάβει την τεχνική υποδομή των ομιλιών μαζί πάντα με τον Στέλιο Κουτούπη και τα ηλεκτρολογικά ο τρίτος της παρέας Β. Καμιτσης, ο Μαυρωντάς την σκηνοθεσία και οι αδερφοί Νίκος και Τέλης Βήχος, μας έδωσαν ένα γραφείο που είχαν στο Κολωνάκι και  μαζί με τον Νίκο Αλευρά θα είχαν την δημοσιογραφική επιμέλεια και τις δημόσιες σχέσεις.

Ξεκινήσαμε φτιάχνοντας ένα μαγκαζίνο με το  Γιώργο Μαυρωντά και τους αδερφούς Βήχους.

Τρέχαμε παντού σε όλη την Αθήνα και συγχρόνως αρχίσαμε και να ασχολούμεθα μαζί με δημοσιογράφους φίλους του ΠΑΣΟΚ. Ξεκινήσαμε κάποια γυρίσματα και με την ΕΓΕ της Μαργαρίτας Παπανδρέου, μαζί με την δημοσιογράφο Σ.Δ και την Χ.Φ.

Άρχισε πλέον να δουλεύει κανονικά το σύστημα.

Εμείς να τραβάμε, να μοντάρουμε, να βγαίνουν οι κασέτες, να προωθούνται από το ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα.

Όλη η Ελλάδα πλέον έβλεπε την πράσινη τηλεόραση.

Έφταναν οι εκλογές και εκεί δημιουργήθηκε μια ομάδα υπό τον Κώστα Λαλιώτη, εμάς και τον Νίκο Μήλα από το πολιτιστικό τμήμα.

Παραμονές  των εκλογών και αποφασίστηκε από το εκτελεστικό γραφείο να γίνει πιο συντονισμένη η δουλειά. Το σύστημα έπρεπε να οργανωθεί τέλεια και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και λάθη. Θέλαμε πάση θυσία να τα περιορίσουμε στο ελάχιστο και αν είναι δυνατόν να τα εξαλείψουμε.

Είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ πάει να γίνει κυβέρνηση και για αυτό το λόγο είπαμε να συντονιστούμε ακόμα περισσότερο. Για τις εκλογές, η κυβέρνηση έδωσε τρεις ομιλίες στο ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο στις άλλες πόλεις δεν υπήρχε κάλυψη καμία από τα κρατικά κανάλια.

Έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση υπό τον Κώστα Λαλιώτη όπου συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι, η ΠΟΣΠΕΡΤ με τον πρόεδρο της, η οποία ΠΟΣΠΕΡΤ ελέγχετο συνδικαλιστικά πλήρως από το ΠΑΣΟΚ είχε κάπου 65%. Έτσι έγινε συζήτηση για την κάλυψη των εκδηλώσεων της ΕΡΤ .

Ετέθη το θέμα σκηνοθέτου των συγκεντρώσεων που θα κάλυπτε η ΕΡΤ.  Το πολιτιστικό του ΠΑΣΟΚ  και οι σκηνοθέτες πρότειναν το Νέστορα Παβέλα ένα πολύ καλό σκηνοθέτη και γνωστό όνομα στην τηλεόραση, αλλά δεν ήταν υπάλληλος της ΕΡΤ1.

 Εκεί επενέβη ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ και είπε ότι  δεν μπορούμε να βάλουμε εξωτερικό σκηνοθέτη πρέπει να βρούμε κάποιον από την ΕΡΤ.

Εξερράγη  ο Λαλιώτης έβαλε τις φωνές. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ σωστά έπραξε ισχυριζόμενος ό,τι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει διαφορετικά. Πρέπει να βρούμε έναν άνθρωπο από την ΕΡΤ και εκεί ακριβώς πρότεινε τον Τάσο Μπιρσίμ.

Είχαμε καλές απόψεις για τον Τάσο και εγγυήθηκε και ο πρόεδρος , ότι η συνεργασία θα είναι πάρα πολύ καλή και καταλήξαμε τελικώς ότι για τις ομιλίες  θα είχε για σκηνοθέτη τον Τάσος Μπιρσίμ.

Μετά μιλήσαμε για μας  αποφασίστηκε, να ακολουθήσουμε τον Αντρέα όπου πάει και να υπάρχει ένας συντονισμός με τις τοπικές οργανώσεις και με τις νομαρχιακές για να μας βοηθούν σε ότι χρειαζόμαστε για να καλύπτουμε τηλεοπτικά τις ομιλίες του.

Ξενοδοχεία θα τα κάλυπτε πλήρως το ΠΑΣΟΚ.

Θα μέναμε στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Αντρέα. Μετά το τέλος της εγγραφής θα υπήρχε ένας άνθρωπος  με ένα γρήγορο αυτοκίνητο είτε και με μοτοσυκλέτα αν ήταν κάπως κοντά που  θα έπαιρνε τις κασέτες μετά την ομιλία του Προέδρου  και θα τις πήγαινε κατευθείαν στα γραφεία μας στο μοντάζ.

Θα γινόταν το μοντάζ και κατόπιν τις κασέτες θα τις έστελνε το ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα για προβολή.

25.5.2022