Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της εξακολουθούν να ανησυχούν εξαιρετικά για τη σοβαρή κοινωνικοοικονομική κρίση στο Λίβανο και τον αντίκτυπό της σε όλους τους ευάλωτους πληθυσμούς του Λιβάνου. Το εθνικό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν όλη την αξία του πριν από την κρίση, τέσσερις στους πέντε ανθρώπους ζουν τώρα στη φτώχεια και η ηλεκτρική ενέργεια είναι διαθέσιμη μόνο περιστασιακά. Αυτή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την πανδημία COVID-19 και την επισιτιστική και ενεργειακή κρίση που προέκυψε από τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.
Ενώ υπήρξαν ορισμένες θετικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις 7 Απριλίου και της έγκαιρης διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στις 15 Μαΐου, πολλές προκλήσεις απομένουν να αντιμετωπιστούν από τις αρχές του Λιβάνου. ξεπεράσουμε αυτήν την πρωτοφανή κρίση. Η θέσπιση οικονομικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων διακυβέρνησης που έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος του ΔΝΤ, πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η μόνη βιώσιμη και αξιόπιστη λύση για να βοηθήσει τον Λίβανο να σταθεροποιήσει την οικονομία του, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να παράσχει στη χώρα τη βοήθεια που χρειάζεται για να μπει επιτέλους σε μια πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Μαΐου και τον διορισμό του Νατζίμπ Μικάτι ως ορισθέντος πρωθυπουργού στις 23 Ιουνίου, ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι πλέον επιτακτική. Η Βουλή, ο Πρόεδρος και η νέα Κυβέρνηση πρέπει να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης της χώρας. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας η τήρηση του συνταγματικού χρονοδιαγράμματος όσον αφορά τη διοργάνωση των προεδρικών και των επόμενων δημοτικών εκλογών.
Η ΕΕ είναι πλήρως αποφασισμένη να συνεχίσει να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει τον Λίβανο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την έξοδο από αυτήν την κρίση. Στις 26 Ιουλίου, το Συμβούλιο ενέκρινε την απόφαση για παράταση για ένα έτος του πλαισίου για στοχευμένα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στον Λίβανο. Αυτό το πλαίσιο προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής ατομικών κυρώσεων (ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων) κατά προσώπων και οντοτήτων που είναι υπεύθυνες για την υπονόμευση της δημοκρατίας ή του κράτους δικαίου στον Λίβανο μέσω της επίμονης παρεμπόδισης του σχηματισμού κυβέρνησης ή σοβαρής υπονόμευσης της διεξαγωγής εκλογών, υπονομεύοντας την εφαρμογή κρίσιμων οικονομικών μεταρρυθμίσεων ή ποιοι ευθύνονται για σοβαρά οικονομικά παραπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς. Η κατάσταση στον Λίβανο ελέγχεται συνεχώς.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της υπενθυμίζουν επίσης ότι στις 4 Αυγούστου θα έχουν περάσει δύο χρόνια από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερες από 220 ζωές. Για χάρη της δικαιοσύνης και της λογοδοσίας, οι λιβανικές αρχές πρέπει τώρα να επιτρέψουν την επανάληψη της έρευνας για αυτήν την τραγωδία, η οποία έχει παρακωλυθεί και καθυστερήσει επανειλημμένα, και να παράγει αποτελέσματα, χωρίς να παρέμβουν σε αυτήν.
Οι λιβανικές αρχές και η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για το περίπλοκο και προκλητικό ζήτημα των Σύριων προσφύγων στο Λίβανο. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της επαινούν τη γενναιοδωρία του Λιβάνου, αλλά καλούν τις λιβανικές αρχές να αποφύγουν τη διχαστική ρητορική και να ενεργήσουν εποικοδομητικά σε αυτό το θέμα. Επαναλαμβάνουν τη θέση τους ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και η αρχή της μη επαναπροώθησης, όπως ορίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πρέπει να γίνονται σεβαστά. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης εκτοπισμού σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να επιτραπεί στους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις πατρίδες τους εθελοντικά, με ασφαλή και αξιοπρεπή τρόπο. σύμφωνα με τα πρότυπα της UNHCR. Προϋποθέσεις για μια ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων, συμπεριλαμβανομένων των Εσωτερικά Εκτοπισμένων Ατόμων (ΕΔΠ), εξακολουθούν να μην συναντώνται στη Συρία. Επομένως, εναπόκειται στο συριακό καθεστώς να ενεργήσει ως προς αυτό για να δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της χαιρετίζουν τις συζητήσεις μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ σχετικά με τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων τους. Μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής. Ενθαρρύνουμε τα μέρη να συμμετάσχουν εποικοδομητικά και καλή τη πίστη.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παραμένουν δεσμευμένα να συνεχίσουν να βοηθούν τον Λίβανο αυτήν την ώρα ανάγκης. Από το 2011, η ΕΕ έχει παράσχει στήριξη ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ειδικά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της συριακής κρίσης στον Λίβανο, υποστηρίζοντας πρόσφυγες από τη Συρία και ευάλωτους Λιβανέζους. Η ΕΕ ενίσχυσε πρόσφατα τις δεσμεύσεις της στη χώρα με 20 εκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετη ανθρωπιστική χρηματοδότηση καθώς και 25 εκατομμύρια ευρώ όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια και την ανθεκτικότητα. Ενθαρρύνουμε άλλους ομοϊδεάτες εταίρους στη διεθνή κοινότητα να συμμετάσχουν εποικοδομητικά και να βοηθήσουν τον Λίβανο να βγει από την κρίση του. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι Λιβανέζοι ηγέτες να θέσουν το βέλτιστο συμφέρον των Λιβανέζων πρώτα και να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να το κάνουν αυτό επειγόντως.
30.7.2022