ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ “Ο ΚΥΝΟΥΡΟΣ” του ΕΠΑ.Λ. ΑΣΤΡΟΣ

Το Άστρος Κυνουρίας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 75 μ. στο κέντρο του κάμπου της Θυρέας, απέχει από την Τρίπολη 40 χλμ και από το Ναύπλιο 33 χλμ επίσης από την Αθήνα απέχει 170 χλμ. Εκτός ότι είναι μία όμορφη κωμόπολη, είναι και καλοκαιρινός προορισμός λόγω της θάλασσας, πολύ κοντά με ένα όμορφο λιμανάκι, τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη ανάπτυξη τουριστικά. Οι κάτοικοι είναι πολύ φιλόξενοι και στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με την ελαιοκομία, την αμπελουργία και την κτηνοτροφία.

Θα ήταν παράλειψη λοιπόν αν περάσετε από τα κοντινά αστικά κέντρα να μην το επισκεφτείτε.

Εκεί στους πρόποδες του Άστρους βρίσκεται ένα ΕΠΑ.Λ., διαφορετικό από όλα τα άλλα, γιατί μέσα στους χώρους του εκτός από το θεματικό Πάρκο Ελιάς στο προαύλιο χώρο, θα σας εκπλήξει και με το Λαογραφικό Μουσείο, που αναδεικνύει ένα κομμάτι της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής. Για μια δεκαετία μαθητές και εκπαιδευτικοί, με μεράκι και υπομονή συγκέντρωναν το λαογραφικό υλικό από κάθε γωνία της Κυνουρίας. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών θα σας εκπλήξει! Τα εγκαίνια της Λαογραφικής Συλλογής έγιναν στις 19 Ιουνίου 2011, στην ημερίδα <Μνήμες, ακούσματα και γεύσεις από το χθες…όνειρα κι ελπίδες για το αύριο>, σε εκείνη την εκδήλωση εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν, ένα ζωντανό παραδοσιακό ελληνικό χωριό.

         

Στο Λαογραφικό Μουσείο οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν εκθέματα κι αναπαραστάσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων, δραστηριοτήτων μιας άλλης εποχής. Αναπαραστάσεις που είναι τόσο ζωντανές και “αληθινές”, ώστε είναι σαν να μπαίνεις στην διαδικασία να φανταστείς ακόμα και τους ήχους σε μια άλλη διάσταση, που έχει χαθεί κι όμως μας αγγίζει τόσο πολύ και μπορεί να μας διδάξει ακόμα περισσότερα.

Το Λαογραφικό Μουσείο εμπλουτίζεται και αξιοποιείται σε κάθε χώρο του Σχολείου χωρίς να διαταράσσεται η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του.

Το ΕΠΑ.Λ. Άστρους το επισκέφθηκα στα πλαίσια της 53ο Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της ΕΣΕΤ