Λονδίνο: Ιστορικές μειώσεις φόρων και τεράστιες αυξήσεις στον δανεισμό

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Kwasi Kwarteng ΄έκανε ιστορικές μειώσεις φόρων και τεράστιες αυξήσεις στον δανεισμό την Παρασκευή σε μια οικονομική ατζέντα που κάλυψε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τη στερλίνα και τα βρετανικά κρατικά ομόλογα σε ελεύθερη πτώση.

Ο Kwarteng κατάργησε τον ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος της χώρας, ακύρωσε μια προγραμματισμένη αύξηση των εταιρικών φόρων και για πρώτη φορά έβαλε ένα τίμημα στα σχέδια δαπανών της πρωθυπουργού Liz Truss, η οποία θέλει να διπλασιάσει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας.

Η ανακοίνωση του Kwarteng σηματοδότησε μια αλλαγή βήματος στη βρετανική οικονομική πολιτική, ανατρέχοντας στα δόγματα Θάτσερ και Ρεγκανομίκ της δεκαετίας του 1980 που οι επικριτές έχουν χλευάσει ως επιστροφή στην οικονομία.

“Το σχέδιό μας είναι να επεκτείνουμε την πλευρά της προσφοράς της οικονομίας μέσω φορολογικών κινήτρων και μεταρρυθμίσεων”, δήλωσε ο Kwarteng.

«Έτσι θα ανταγωνιστούμε με επιτυχία δυναμικές οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Έτσι θα μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο της στασιμότητας σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης».

Ένα σχέδιο επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας θα κοστίσει 60 δισεκατομμύρια λίρες μόνο για τους επόμενους έξι μήνες, δήλωσε ο Kwarteng. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στήριξη στα νοικοκυριά εδώ και δύο χρόνια, καθώς η Ευρώπη παλεύει με μια ενεργειακή κρίση.

Πηγή: Reuters