Μέγαρο Μουσικής: Εκπαιδευτικά προγράμματα 2023-2024 Δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Ονειρευτήκαμε, σχεδιάσαμε και με μεγάλη χαρά σάς παρουσιάζουμε τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το 2023-2024! Απευθύνονται σε άτομα και ομάδες κάθε ηλικίας: οικογένειες, παιδιά, εφήβους, ενήλικες και σχολεία, και στηρίζονται στη διαδραστική επαφή με τη μουσική και στη συνομιλία της με τις άλλες τέχνες.

Σας περιμένουμε λοιπόν κάθε σαββατοκύριακο για να απολαύσουμε μαζί συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Από το πλούσιο πρόγραμμα του εκπαιδευτικού τριμήνου Οκτωβρίου–Δεκεμβρίου επιλέξτε τις δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο, κλείστε εγκαίρως θέσεις και ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τον μαγικό κόσμο της Τέχνης και να μοιραστούμε πρωτόγνωρες εμπειρίες! 

Η προπώληση για τις εκπαιδευτικές δράσεις Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου έχει αρχίσει!

 

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ 

ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΧΡΙ 3 ΕΤΩΝ

Μικρά θεάματα για τα μικρά

Λέξεις που χορεύουν, ήχοι που παίζουν κρυφτό, εικόνες και ιστορίες που εξάπτουν τη φαντασία: οι παραστατικές τέχνες και ο κινηματογράφος ως εργαλεία βιωματικής εξερεύνησης του κόσμου, για βρέφη και παιδιά μέχρι 3 ετών και τους συνοδούς τους. Σε έναν χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο, όπου τα παιδιά μπορούν να περιφέρονται ελεύθερα και να παίζουν, η τέχνη δημιουργεί ερεθίσματα και πολύτιμες αναμνήσεις.

Κυρ 08.10 10:00-11:00

Μια βόλτα στη λίμνη, τι ήχους μού δίνει;

Πάπιες και βατραχάκια ξεπηδούν από της λίμνης τα νερά για να αφηγηθούν μια ιστορία στα χρώματα του ονείρου. Και από τα χρώματα του ονείρου ξεπηδούν  οι πεταλούδες που, πετώντας εδώ κι εκεί, κάνουν τον κόσμο πολύχρωμο και μελωδικό. Βρέφη από 12 μηνών και παιδιά προσχολικής ηλικίας μαζί με τους συνοδούς τους γίνονται πρωταγωνιστές μιας πρωτότυπης μουσικής ιστορίας με ζωηρή διάθεση και ακόμα ζωηρότερη φαντασία. 

ΙΔΕΑ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ, ΕΜΨΥΧΩΣΗ

Μάγια Μύριαμ Παπαγεωργίου

ΜΟΥΣΙΚΗ, ΑΦΗΓΗΣΗ

Αγγελική Αγαλιανού

 

Κυρ 22.10 10:00-11:00

Έχασα το μαξιλάρι μου…                                                                                       

Στο δάσος ένα πουλάκι ζει ευτυχισμένο μέχρι που χάνει το μαξιλάρι του. Για να το παρηγορήσουν οι φίλοι του τού προσφέρουν άλλα μαξιλάρια, αλλά κανένα δεν αρέσει στο μικρό πουλί. Αποφασίζουν τότε να του δώσουν τα παιχνίδια τους: ένα παιχνίδι που παίζει μουσική, ένα λουλούδι που μοσχοβολάει, ένα μαλακό κουβερτάκι… Στο τέλος ένας καινούργιος φίλος θα δώσει τη λύση. Μια παράσταση από την ομάδα «Παραμύθι από μακριά» που ταξιδεύει τα μικρά παιδιά  από 18 μηνών μέσα από ήχους, χρώματα και αντικείμενα στον κόσμο των αισθήσεων.

ΣΕΝΑΡΙΟ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΑΦΗΓΗΣΗ

Χριστίνα Παλαιολόγου

ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Κατερίνα Μακρή

ANIMATION, ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

Ελένη Τσάμπρα

 

Κυρ 05.11  10:00-11:00

Μουσικοχορευτικές ανακαλύψεις!                                                                          

Η μουσική ισορροπεί σε ασπρόμαυρα πλήκτρα, κι ο χορός μάς τραγουδά, στρίβει και χοροπηδά! Ο χορός και η μουσική κατοικούν μέσα μας από τους πρώτους χτύπους της καρδιάς. Δύο χορεύτριες κι ένας μουσικός οδηγούν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, μαζί με τους γονείς τους, σε έναν τόπο μαγικό. Εκεί που ρέουν μελωδίες, ακούγονται βηματάκια και συμβαίνουν εκπλήξεις!

 

ΙΔΕΑ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Σάνια Στριμπάκου

ΧΟΡΟΣ

Λία Χαμηλοθώρη, Σάνια Στριμπάκου

ΜΟΥΣΙΚΗ

Kώστας Γιαξόγλου

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ, ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Κωνσταντίνα Βαφειάδου

 

Κυρ 26.11 10:00-11:00

Μεγαλώνω σε μια μέρα

Από τον οικείο χώρο του παιδικού δωματίου στον ανοιχτό ορίζοντα της φύσης, το περιβάλλον γύρω μας μεταμορφώνεται διαρκώς και μας προσκαλεί να κάνουμε το ίδιο. Καθημερινά αντικείμενα που αλλάζουν ρόλο, όπως ένα πάπλωμα που γίνεται σύννεφο, σπίτι ή κούκλα, αποκαλύπτουν τα όρια του κόσμου, τις εικόνες και τους ήχους του. Μια διαδραστική παράσταση μουσικής, χορού και αφήγησης, όπου η φαντασία των παιδιών βηματίζει ελεύθερα και φτιάχνει τον κόσμο από την αρχή.

 

ΣΕΝΑΡΙΟ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΑΦΗΓΗΣΗ

Χριστίνα Παλαιολόγου

ΜΟΥΣΙΚΗ

Γιώργος Μενεγάκης

ΧΟΡΟΣ, ΚΙΝΗΣΗ

Όλγα Καψούρου

ANIMATION, ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

Ελένη Τσάμπρα

 

Κυρ 03.12 10:00-11:00

Baby and me

Η πρώτη κινηματογραφική εμπειρία για βρέφη και μικρά παιδιά κάτω των 3 ετών από το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Προβολές κινούμενων σχεδίων σύντομης διάρκειας, χωρίς διαλόγους, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με μαλακές επιφάνειες, φιλικό φωτισμό και ήχο.

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Παιδικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας ΑΜΚΕ

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 6 ΕΤΩΝ

Σάβ 16.12   11:00-12:00                                          

Πόσες νότες χωρούν σε ένα παραμύθι;

Την περίοδο των Χριστουγέννων οι δαιμόνιοι Καλικάντζαροι και τα τρομακτικά Παγανά ξεπηδούν από τα έγκατα της γης και ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να αναστατώσουν τον κόσμο με τις αταξίες τους. Τίποτα όμως δεν έχεις να φοβηθείς, αν ξέρεις τα μυστικά τους. Οι Παραμυθοκόρες γνωρίζουν καλά τις ιστορίες τους: με ήχους κρουστών και αφηγήσεις από τις μαγικές νύχτες του Δωδεκαημέρου μάς μαθαίνουν τον χορό τους.

 

ΑΦΗΓΗΣΗ

Παραμυθοκόρες

ΚΡΟΥΣΤΑ

Άρτεμις Νταλιαπέ

 

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΚΥΚΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

 

ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 3-5 ΕΤΩΝ

Το πρώτο μου εργαστήριο

Η πρώτη επαφή με την τέχνη σε ένα εργαστήριο όπου τα πάντα γίνονται με κέφι και τρυφερότητα. Μέσα από τη μουσική ή το χορό, τα παιδιά και οι συνοδοί τους εξερευνούν τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται και συνδέονται μεταξύ τους.

 

Σάβ 07.10, Σάβ 14.10, Σάβ 21.10   11:00-12:00

                                                                                      

Τα χρώματα της μουσικής

Αν κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου είχε τη δική του μουσική, τότε ο κόσμος μας θα γέμιζε μελωδία και ρυθμό. Μέσα από το τραγούδι, τον χορό και το δημιουργικό παιχνίδι, τα παιδιά και οι συνοδοί τους βάφονται με τα χρώματα της μουσικής, σε ένα άκρως διασκεδαστικό και ευφάνταστο εργαστήρι.

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Μάγια Μύριαμ Παπαγεωργίου

 

ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 6 ΕΤΩΝ 

Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα 

Γιατί, πώς, από τι, πότε… κάθε μουσικό όργανο είναι ένας μικρός λαβύρινθος τεχνικής και γνώσης που εξάπτει την περιέργεια μικρών και μεγάλων. Όλες οι ερωτήσεις μας θα απαντηθούν, καθώς τα μουσικά όργανα μάς δίνουν ραντεβού σε μια «ανεπίσημη» συνάντηση γνωριμίας, όπου μπορούμε να πλησιάσουμε, να αγγίξουμε, να διακόψουμε, να ρωτήσουμε, να γελάσουμε δυνατά, να καταλάβουμε, να χειροκροτήσουμε. Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν όταν τα όργανα κατεβαίνουν από τη σκηνή και σε απόσταση… αναπνοής αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

 

Τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας                                                           

Οι ομάδες των μουσικών οργάνων που συνθέτουν τη συμφωνική ορχήστρα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών. Με τους μουσικούς της Underground Youth Orchestra, υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της Κώστα Ηλιάδη.

 

Κυρ 08.10 12:00-13:00

Έγχορδα 

Κυρ 22.10 12:00-13:00

Ξύλινα πνευστά 

Κυρ 05.11 12:00-13:00

Χάλκινα πνευστά 

Κυρ 26.11 12:00-13:00

Πιάνο, άρπα 

Κυρ 10.12 12:00-13:00

Κρουστά 

 

Σάβ 04.11  18:00-19:00                                                                                                                                                

Το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου 

Η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα εκκλησιαστικά όργανα στην Ευρώπη: το εντυπωσιακό μέγεθός του με τους 6.080 αυλούς και η ιδιαίτερη κατασκευή του, που συνδυάζει παραδοσιακές τεχνικές του 13ου αιώνα με τη σύγχρονη τεχνολογία, προκαλούν το θαυμασμό γι’ αυτόν τον πληκτροφόρο γίγαντα που «ζωντανεύει» με τον αέρα! Με την επιβλητική και ευγενική του παρουσία, το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου θα μαγέψει τα παιδιά, που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα μυστικά του.

 

Με τον Στράτο Γκιουλμπάνογλου, απόφοιτο του Τμήματος Εκκλησιαστικού Οργάνου του Ωδείου Αθηνών και τον Γιάννη Καρύδα, χορδιστή.

 

ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 8 ΕΤΩΝ

Τραγούδα κι εσύ!

Δεν χρειάζεται να τα καταφέρνεις με τους γλωσσοδέτες, δεν χρειάζεται να είσαι πρωταθλητής στο παρκούρ, ούτε να γνωρίζεις τους νόμους της πυρηνικής φυσικής. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι κέφι και ρυθμός! Φόρεσε το πιο λαμπερό σου χαμόγελο, καθάρισε τον λαιμό σου και εμπιστέψου ταλαντούχους καλλιτέχνες που θα αναλάβουν να σε παρασύρουν σε μια ανεπανάληπτη συμμετοχική τραγουδιστική εμπειρία!

 

Σάβ 16.12, Κυρ 17.12 16:00-18:00

Ένα τραγούδι για τα Χριστούγεννα            

Συναρπαστικά εορταστικά ραντεβού με τη μουσική, τον ρυθμό και το τραγούδι μάς υπόσχεται το διαδραστικό αυτό πρόγραμμα που καλεί οικογένειες με παιδιά να ελευθερώσουν τη δημιουργική δύναμη της φωνής τους: στην πρώτη μας συνάντηση, μέσα από διασκεδαστικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και αλληλεπίδρασης, θα πειραματιστούμε με τους ήχους, χτίζοντας απλά μουσικά μοτίβα σ’ ένα φιλόξενο περιβάλλον που επιτρέπει στον καθένα από εμάς να μάθει παίζοντας πώς να είναι ο καλύτερος τραγουδιστικός του εαυτός! Στις πρόβες μας θα εξερευνήσουμε κατάλληλα επιλεγμένο ρεπερτόριο από απλές και αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες στα ελληνικά, στα αγγλικά, ακόμα και στα ισπανικά, με την πολύτιμη συντροφιά του πιανίστα μας… Στο τέλος θα παρουσιάσουμε όλοι μαζί τη δική μας συναυλία –διάρκειας είκοσι λεπτών– για να υποδεχτούμε με χαρά την περίοδο των γιορτών!

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ, ΦΩΝΗ

Ελένη Αράπογλου

ΠΙΑΝΟ

Γιάννης Παπαδόπουλος

 

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 10-12 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ 12+ ΕΤΩΝ

Βιωματικός προσανατολισμός: Τα «κρυφά» επαγγέλματα του Μεγάρου

Και επιτέλους… όλα είναι έτοιμα: τα φώτα στην αίθουσα χαμηλώνουν, οι καλλιτέχνες παίρνουν τη θέση τους, και η σκηνή μεταμορφώνεται σε τόπο μαγικό, όπου όλα μπορούν να συμβούν.  Όμως οι προετοιμασίες για μια συναυλία ή μια παράσταση έχουν αρχίσει πολύ νωρίτερα: πίσω από τη σκηνή, ένας αθέατος στρατός από ειδικότητες εργάζεται πυρετωδώς πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος ενός θεάματος, για να ζωντανέψει τη μαγεία του μπροστά στα μάτια μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους ανθρώπους του Μεγάρου και να περιηγηθούμε σε χώρους που δεν είναι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό, εκεί που υλοποιείται κάθε φορά το καλλιτεχνικό όραμα των δημιουργών.

 

Σάβ 14.10

Καλλιτεχνικός προγραμματισμός

Περιήγηση στις αίθουσες του Μεγάρου.

 

Σάβ 25.11 Για παιδιά 10-12 ετών, 15:00-16:00 / Για εφήβους 12+ ετών, 16:30-17:30

Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής

Περιήγηση στη σκηνή.

 

Σάβ 20.01 Για παιδιά 10-12 ετών, 15:00-16:00 / Για εφήβους 12+ ετών, 16:30-17:30

Κοστούμια και αξεσουάρ

Περιήγηση στο βεστιάριο.

 

Σάβ 24.02 Για παιδιά 10-12 ετών, 15:00-16:00 / Για εφήβους 12+ ετών, 16:30-17:30

Σκηνικά και σκηνικά αντικείμενα

Περιήγηση στο φροντιστήριο.

 

Σάβ 09.03 Για παιδιά 10-12 ετών, 15:00-16:00 / Για εφήβους 12+ ετών, 16:30-17:30

Φως και ήχος

Περιήγηση στη σκηνή.

 

Σάβ 06.04 Για παιδιά 10-12 ετών, 15:00-16:00 / Για εφήβους 12+ ετών, 16:30-17:30

Επικοινωνία και προβολή εκδηλώσεων

Περιήγηση στους χώρους υποδοχής κοινού.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Εργαστήρια άμεσα συνδεδεμένα με μια συναυλία, μια παράσταση ή ένα ρεσιτάλ, για παιδιά και εφήβους που θέλουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία της θέασης ή να εμβαθύνουν σε αυτή με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο.

 

Σάβ 04.11 & 02.12 16:00-17:00

Εργαστήριο πριν από την παράσταση «Σκιές στο πεντάγραμμο» για παιδιά από 5 ετών

Λίγο πριν αρχίσει η παράσταση, ο δεξιοτέχνης σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς και μέλη του θιάσου του μάς προσκαλούν να γίνουμε «μάστορες του Καραγκιόζη» και να κατασκευάσουμε τη δική μας φιγούρα.

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Ηλίας Καρελλάς, Όλγα Παπαθεοδώρου, Νικόλας Τζιβελέκης

 

Κυρ 01.10 12:00-13:00

Αναζητώντας τον ήχο για παιδιά από 8 ετών

Ο φθινοπωρινός Κήπος του Μεγάρου θα φιλοξενήσει ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού: δέκα μουσικά έργα κλασικών συνθετών που απεικονίζουν τη φύση, δέντρα, λουλούδια, ώρες της ημέρας ή καιρικά φαινόμενα τοποθετούνται ηχητικά σε κάθε γωνιά του Κήπου. Σε αυτή τη βιωματική εκπαιδευτική δράση που ενθαρρύνει την ενεργητική ακρόαση και την κριτική σκέψη, τα παιδιά καλούνται να αποκωδικοποιήσουν με τη φαντασία τους τόσο τα μουσικά έργα, όσο και τα ηχοτοπία που τα περιβάλλουν. Έτσι, ακούγοντας και παρατηρώντας, συνεργάζονται προκειμένου να συλλέξουν τα στοιχεία που θα συνθέσουν το χάρτη του ταξιδιού τους ως τον τελικό προορισμό.

 

Με τον Γιώργο Σαμαντά, κοινωνικό ανθρωπολόγο και την Ντάνα Παπαχρήστου, μουσικό και μουσικολόγο

 

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΑΠΟ 12 ΕΤΩΝ

Mentoring Workshops

Τα εργαστήρια συμβουλευτικής και ενδυνάμωσης (mentoring workshops) προσφέρουν μια συναρπαστική ευκαιρία πρακτικής εξερεύνησης και πειραματισμού σε εφήβους που σπουδάζουν μουσική ή χορό και θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτά επαγγελματικά. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους συντελεστές μιας παράστασης, να παρακολουθήσουν πρόβα τους, βιώνοντας τον παλμό και τις προκλήσεις μιας επαγγελματικής εκτέλεσης σε πραγματικό χρόνο.

 

Η ημερομηνία και η ώρα θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Χορός

Mentoring workshop με χορευτές από τοu Μπαλέτου Τζαζ του Μόντρεαλ

 

Σάβ 02.12 12.30-14.00

Ορχηστρική μουσική

Mentoring workshop με την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων υπό την καθοδήγηση του αρχιμουσικού Διονύση Γραμμένου. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, θα γίνει παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος ΕλΣΟΝ VR, και οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν έναν υπερσύγχρονο εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας.

 

ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ 15+ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Τετ 29.11 19:00-20:00

Το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου

Το εκκλησιαστικό όργανο στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης συναρπάζει και εξάπτει την περιέργεια με την επιβλητική παρουσία και τον εντυπωσιακό μουσικό του μηχανισμό. Είναι επίσης από τα μεγαλύτερα αερόφωνα πληκτροφόρα όργανα της Ευρώπης, έχει πολλά μυστικά, και η γνωριμία μαζί του είναι μια εμπειρία μοναδική που επιφυλάσσει εκπλήξεις.

 

Με τον πιανίστα-οργανίστα Τίτο Γουβέλη και τον χορδιστή Γιάννη Καρύδα

Εισιτήρια–Πληροφορίες

Η δήλωση συμμετοχής στα προγράμματα γίνεται με τηλεφωνική κράτηση:

210 72 82 348 & 210 72 82 363. 

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr   

https://www.instagram.com/megaron_athens/

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens