Μήνυμα του Προέδρου Charles Michel σχετικά με την παράνομη προσάρτηση ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία

Ο Πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των ουκρανικών περιοχών Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Αυτή η προσάρτηση ακολουθεί ψευδή δημοψηφίσματα και αποτελεί μια επικίνδυνη και ανεύθυνη κλιμάκωση. Έχει σχεδιαστεί ως ένα βήμα για να εντείνει την πυρηνική απειλή κατά του υπόλοιπου κόσμου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει κατηγορηματικά και καταδικάζει αυτές τις παράνομες προσαρτήσεις. Δεν θα τους αναγνωρίσει ποτέ, όπως δεν αναγνώρισε την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Για άλλη μια φορά το Κρεμλίνο πατάει τον Χάρτη του ΟΗΕ και τη διεθνή τάξη.

Στον ουκρανικό λαό, θέλω να πω το εξής: η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και θα παραμείνει αποφασιστικά στο πλευρό σας. Υπερασπίζεστε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας σας, υπερασπίζεστε το μέλλον των παιδιών σας. Και υπερασπίζεστε τις κοινές μας οικουμενικές αξίες της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας.

Θέλω επίσης να στείλω ένα μήνυμα στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ουκρανία και οι Ουκρανοί δέχονται επίθεση, και αυτή η επίθεση είναι επίσης μια επίθεση κατά των θεμελιωδών ελευθεριών και των δημοκρατικών αρχών μας. Η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους εναντίον Ουκρανών και η Ρωσία εκτόξευσε έναν «ενεργειακό πύραυλο» στην Ευρώπη, στοχεύοντας την καρδιά του οικονομικού και κοινωνικού μας συστήματος.

Η ζημιά είναι σοβαρή. Η ενέργεια είναι ακριβή. Κάθε νοικοκυριό στην Ευρώπη επηρεάζεται από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας και τις εισπράξεις από τα σούπερ μάρκετ. Και αυτό θα έχει διαρκή αντίκτυπο σε όλους μας.

Γι’ αυτό πρέπει να αναπτυχθεί τώρα μια νέα Ενεργειακή Ένωση, με μια πραγματική κοινή στρατηγική. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική, εάν θέλουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια του εφοδιασμού, τις προσιτές τιμές και την κλιματική μετάβαση. Σήμερα, όλοι μας, πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε μπει σε έναν νέο κόσμο, όπου πολλά από τα σημεία αναφοράς μας έχουν ανατραπεί. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση με σαφήνεια.

Η Ρωσία αποφάσισε μια μαζική κινητοποίηση για να δεκαπλασιάσει την πολεμική της προσπάθεια. Πρέπει και εμείς οι Ευρωπαίοι να κινητοποιηθούμε. Όχι για πόλεμο, αλλά για να διατηρήσουμε την ειρήνη, να προστατεύσουμε την ασφάλειά μας και να εγγυηθούμε το μέλλον των παιδιών μας. Πολίτες, εταιρείες, πολιτικοί και κοινωνικοί ηγέτες: όλοι μας, όλοι έχουμε την ευθύνη να αναλάβουμε, έναν ρόλο να παίξουμε.

Είμαστε δυνατοί. Θα μείνουμε μαζί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει δράση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει και το κάνει με όλα τα απαραίτητα μέσα. Μαζί θα κινητοποιηθούμε. Και κανείς δεν θα μείνει πίσω. 

Ευχαριστώ.

 

30.9.2022