Μαζικές συγκεντρώσεις για το δυστύχημα στα Τέμπη – Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στην Αθήνα

Με κύριο σύνθημα “Πάρε όταν φτάσεις” οι συγκεντρωμένοι από όλες τις ηλικίες πλημμύρισαν το Σύνταγμα.

Στο Σύνταγμα έχει φτάσει μεγάλος όγκος των απεργιακών συγκεντρώσεων που πραγματοποιούνται από νωρίς το μεσημέρι σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα Προπύλαια κι αυτή την ώρα τα περισσότερα μπλοκ βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος, ενώ ακολουθούν και όσοι είχαν προσυγκέντρωση στα Χαυτεία.

Επεισόδια στο Σύνταγμα

Το μεσημέρι επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν μπροστά από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ και προς την Ομόνοια, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και στην οδό Σταδίου.

Αυτή την ώρα, ωστόσο, η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί και η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, περίπου στις 3:30 το μεσημέρι και ενώ ήταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο μια ομάδα περίπου 50 ατόμων στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος αποκόπηκε από το πλήθος και επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης.

Στη συνέχεια τα επεισόδια μεταφέρθηκαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου οι αστυνομικοί απώθησαν τους αγνώστους προς την Πανεπιστήμιου.

Ακολούθησαν συγκρούσεις μπροστά από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ, όπου περίπου 200 κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς.

Παράλληλα στην οδό Σταδίου άγνωστοι έκαψαν ένα αυτοκίνητο, έσπασαν βιτρίνες και στάσεις λεωφορείων, ενώ βανδάλισαν το μνημείο που έχει φτιαχτεί για τα θύματα της Marfin.

Τέλος ένταση σημειώθηκε και στην οδό Πειραιώς όπου άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κάδους, καθώς και γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο στον Κεραμεικό, όπου η ΕΛΑΣ προχώρησε στην προσαγωγή 13 ατόμων.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία συνολικά έγιναν 28 προσαγωγές, εκ των οποίων μέχρι στιγμής 7 από αυτές έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις.

Πάνω από 40.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία στο Σύνταγμα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- Έγιναν 26 προσαγωγές και 15 συλλήψεις

Πάνω από 40 χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. , συμμετείχαν σήμερα στο συλλαλητήριο που έγινε στο κέντρο της Αθήνας για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η πορεία στο μεγαλύτερο μέρος της εξελίχθηκε ειρηνικά. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν όταν ομάδα λίγων εκατοντάδων ατόμων αποσπάστηκε από το σώμα της πορείας και εκτόξευσε μάρμαρα, πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Μέλη της συγκεκριμένης ομάδας προκάλεσαν φθορές, κατέστρεψαν το μνημείο των θυμάτων της Μαρφίν και έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένο βαν. Οι αστυνομικές δυνάμεις διευκόλυναν με τον επαγγελματισμό τους την ειρηνική διεξαγωγή της πορείας και απέκρουσαν τις επιθέσεις όποτε χρειάστηκε, ενώ προχώρησαν σε 26 προσαγωγές και 15 συλλήψεις.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα σε πορείες και συγκεντρώσεις που έγιναν σε διάφορες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. παραμένουν σε ετοιμότητα, καθώς είναι αναμένεται νέα το απόγευμα κινητοποίηση, κυρίως του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ