“Ματζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια” από τη “Δωδωναία Σκηνή”

Με μια κοινωνική κωμωδία που θα παρουσιαστεί σε μια μεγάλη περιοδεία δέκα παραστάσεων, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, σε κοινότητες του Δήμου Δωδώνης, επιστρέφει στη δράση η θεατρική ομάδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Δωδώνης, «Δωδωναία Σκηνή». Πρόκειται για την «Ματζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια», μια «λαϊκή επιθεώρηση», όπως τη χαρακτηρίζει ο συγγραφέας της, Γιώργος Αρμένης.

Το έργο παρακολουθεί τη ζωή τριών φίλων, που ξεκίνησαν από ένα χωριό των Ιωαννίνων και διάλεξαν διαφορετικούς δρόμους, χαράσσοντας ο καθένας τη δική του ξεχωριστή πορεία. Ο πρώτος φεύγει μετανάστης στην Αμερική, ο δεύτερος αφήνει γυναίκα και παιδιά για να γίνει αντάρτης, ενώ ο τρίτος και πιο καταφερτζής, αναρριχάται σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.

Το έργο είναι μια χιουμοριστική αναπαράσταση της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, με αναφορές στις κοινωνικές και πολιτικές της προεκτάσεις. Το «Ματζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια» είναι για σπαρταριστή σπονδυλωτή επιθεώρηση που πρωτογράφτηκε το 1979 οπότε και πρωτοπαίχτηκε από το Θέατρο Τέχνης, παραμένει όμως εξαιρετικά επίκαιρο μιας και τα όσα στηλιτεύει και διακωμωδεί ελάχιστα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα του 2023. Στην πιο πρόσφατη γραφή του έργου προστέθηκαν ατάκες και συμβάντα που απεικονίζουν το σήμερα, τα οποία τονίζουν τη διαχρονικότητα και την αέναη επανάληψη των γεγονότων που στιγματίζουν αυτή τη χώρα και τη ζωή των παιδιών της. Η γεμάτη πόνο σκηνή όπου ο γιος χαιρετά τη μάνα για να φύγει στα ξένα, κάπου στη δεκαετία του ’50, αποκτά σπαρακτική ζωντάνια τώρα, που σχεδόν σε κάθε οικογένεια ένα παιδί σχεδιάζει τη ζωή του μακριά από το σπίτι, στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο νεοελληνικός παραλογισμός κρύβεται στη λαϊκή σοφία του τίτλου την ίδια ώρα που το πάντρεμα των παλιών και των σύγχρονων -τόσο όμοιων- βασάνων του ελληνισμού λειτουργεί ως κάθαρση στην ψυχή του θεατή.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Κατσάνος ο οποίος έχει και την οργανωτική διεύθυνση της ομάδας.

Στην παράσταση που διαρκεί 95 λεπτά, συμμετέχουν συνολικά δεκαπέντε ερασιτέχνες ηθοποιοί που απαρτίζουν τη θεατρική ομάδα «Δωδωναία Σκηνή», η οποία δημιουργήθηκε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης τον χειμώνα του 2021, με σκοπό να αποτελέσει μια κυψέλη πολιτιστικής δημιουργίας για τους δημότες και κατοίκους του Δήμου Δωδώνης και για να προσφέρει στο ευρύ κοινό της περιοχής άρτιες παραγωγές.

Με πολύ ενθουσιασμό και την υπόσχεση να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, τα μέλη της «Δωδωναίας Σκηνής» προσκαλούν το κοινό των Ιωαννίνων να απολαύσει όμορφες και δροσερές θεατρικές νύχτες γεμάτες γέλιο, προβληματισμό και συγκίνηση στα χωριά του Δήμου Δωδώνης, με μια ευχάριστη όσο και επίκαιρη σύγχρονη ελληνική κωμωδία.

Συντελεστές παράστασης:

Κείμενο: Γιώργος Αρμένης

Σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Δημήτρης Κατσάνος

Μουσική: Χρήστος Λεοντής

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Σολούπη

Αφίσα/γραφιστικά: Μιχάλης Διαμάντης

Τα κοστούμια της παράστασης έχουν επιμεληθεί τα μέλη της ομάδας

Ηχοφωτιστική κάλυψη: Λευτέρης & Βαγγέλης Τζοβάρας

Παίζουν: (αλφαβητική σειρά)

Τζένη Βαγενά, Σπύρος Βάρφης, Βασίλης Βώττης, Σάββας Δεμιρτζόγλου, Μάνθα Δόση, Βασιλική Ζδράβου, Κώστας Ζιάκκας. Ελένη Κόλλια

Όλγα Κωστούλα, Ηλίας Λαδόπουλος, Μαρία Νταλαούτη, Ελένη Ντάσιου, Κώστας Παππάς, Ελένη Σολούπη, Αλεξάνδρα Τάτση

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

Τετάρτη, 19 Ιουλίου – ΚΟΠΑΝΗ

Τρίτη, 25 Ιουλίου – ΠΕΡΔΙΚΑ

Δευτέρα, 31 Ιουλίου- ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Πέμπτη, 10 Αυγούστου –ΚΡΥΦΟΒΟ

Κυριακή, 13 Αυγούστου –ΑΧΛΑΔΕΑ

Τετάρτη, 16 Αυγούστου- ΕΛΑΦΟΣ

Παρασκευή, 18 Αυγούστου -ΣΕΝΙΚΟ

Σάββατο, 19 Αυγούστου -ΑΒΓΟ

Κυριακή, 20 Αυγούστου- ΔΩΔΩΝΟΥΠΟΛΗ

Δευτέρα, 21 Αυγούστου -ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21:30 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης ευχαριστεί τον συγγραφέα του έργου κ Γεώργιο Αρμένη, για την ευγενική παραχώρηση των δικαιωμάτων του έργου του.

20.7.2023