“ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ” του Ανδρέα Λύκου – Εκδόσεις ΤΡΑΥΛΟΣ

Σύνοψη

Πώς ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο που δημοπρατήθηκε στη Νέα Υόρκη στη δύση του εικοστού αιώνα και ένα παζλ δεκατεσσάρων κομματιών που φέρει την υπογραφή του Αρχιμήδη θα γίνουν η αιτία για τις εγκληματικές ενέργειες εναντίον πολιτικών προσώπων στην Αθήνα του 2004;

Ο Καθηγητής Αριστοτέλης Γαλάνης και ο Αστυνόμος Γιάννης Λόντσας γνωρίζουν ότι θα πρέπει να κοιτάξουν βαθιά μέσα στην ιστορία του χειρογράφου, να ακολουθήσουν τα «γεωμετρικά ίχνη» του δολοφόνου, να απορρίψουν τις προφανείς απαντήσεις και να αναζητήσουν τη λύση στις ιδέες του αρχαίου έλληνα μαθηματικού.

Ένα διανοητικό παιχνίδι, ένα παζλ ιδεών και κομματιών βγαλμένο μέσα από τον περίφημο Κώδικα C του Αρχιμήδη θα τους οδηγήσει στη λύση του μυστηρίου και θα αναδείξει, μεταξύ άλλων, τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος.   

Απόσπασμα από το βιβλίο

Κάθισε στην πολυθρόνα δίπλα στο τζάκι και σέρβιρε στον εαυτό της λίγο κρασί. Κράτησε το ποτήρι από τη βάση του και διέκρινε το ρουμπινί χρώμα του. Πλησίασε τη μύτη της στα χείλη του ποτηριού. Με την πρώτη εισπνοή, εντόπισε αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, βοτάνων και πιπεριού. Με μια δεύτερη, διέκρινε μια παράξενη οσμή. Κοίταξε την ετικέτα. Πρόσφατη σοδειά.

Εισέπνευσε λίγο αέρα και περιέφερε στο στόμα της μια μικρή γουλιά κρασιού. Μέτριο σώμα, με μαλακές τανίνες και καλή ισορροπία. Μόλις κατάπιε ένιωσε ένα ελαφρύ κάψιμο. Παραξενεύτηκε. Συνήθως η εικόνα που αποκτούσε για το κρασί μετά την αξιοποίηση της όρασης, της όσφρησης και της γεύσης, δεν μεταβαλλόταν κατά την κατάποση. Δοκίμασε ξανά. Οι ίδιες σκέψεις διαπέρασαν το μυαλό της.

Ένιωσε το κεφάλι της να γυρίζει. Ανοιγόκλεισε τα μάτια της πασχίζοντας να αποφύγει τη σκοτοδίνη. Η όρασή της θόλωσε. Προσπάθησε να σηκωθεί για να φτάσει το τηλέφωνο που βρισκόταν πάνω σε ένα τραπεζάκι δίπλα στη βιβλιοθήκη. Τα άκρα της την εγκατέλειπαν. Λίγο πριν σωριαστεί στο πάτωμα, πρόλαβε και σήκωσε το ακουστικό. Αφόρητη δύσπνοια και σπασμοί. Προσπάθησε να ανασάνει, αλλά ο αέρας δεν διαπέρασε ποτέ την τραχεία της. Το καλώδιο του τηλεφώνου κρεμόταν πάνω από το κεφάλι της, την ώρα που άφηνε την τελευταία της πνοή. 

Σύντομο βιογραφικό συγγραφέα

Ο Ανδρέας Λύκος γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1975. Σπούδασε Μαθηματικά και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Στατιστική. Έχει γράψει τη νουβέλα Αναμνήσεις Συμμετρίας (εκδόσεις Γαβριηλίδης), το αστυνομικό μυθιστόρημα Το πιστόλι του Νεύτωνα (εκδόσεις Τραυλός) και μια σειρά διηγημάτων που περιέχονται στο βιβλίο Ιστορίες στο π και φ (εκδόσεις 24 γράμματα). Το διήγημά του Αριθμητικές φιλοδοξίες περιέχεται στον συλλογικό τόμο Μάνη νουάρ (εκδόσεις Δρόμων). Είναι μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και της ομάδας Θαλής + Φίλοι, η οποία στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στα μαθηματικά και τον πολιτισμό.

 

Λεπτομέρειες για το βιβλίο

ISBN 139786185061357

Εκδότης ΤΡΑΥΛΟΣ

Σειρά Χρονολογία Έκδοσης Ιούνιος 2023

Αριθμός σελίδων 176

Διαστάσεις20,5×14

Επιμέλεια ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τιμή 13 ευρώ