Μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών στην Ουκρανία σκοτώνεται από ρωσικό πύραυλο- Drone χτυπά τη ρωσική βάση της Μαύρης Θάλασσας

Ρωσικοί πύραυλοι σφυροκόπησαν τη νότια ουκρανική πόλη-λιμάνι Mykolaiv την Κυριακή, σκοτώνοντας τον ιδιοκτήτη ενός μεγάλου εξαγωγέα σιτηρών, ενώ ένα χτύπημα με drone στη ναυτική βάση της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας στη Σεβαστούπολη εξαπολύθηκε από το εσωτερικό της πόλης σε μια «τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ρώσος νομοθέτης.

Ο Oleksiy Vadatursky, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της γεωργικής εταιρείας Nibulon, και η σύζυγός του σκοτώθηκαν στο σπίτι τους, δήλωσε ο κυβερνήτης του Mykolaiv Vitaliy Kim στο Telegram.

Ενώ στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Σεβαστούπολη, πέντε μέλη του ρωσικού ναυτικού τραυματίστηκαν από έκρηξη όταν ένα υποτιθέμενο drone πέταξε στην αυλή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας , δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης-λιμανιού της Κριμαίας, Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι είχε αποφασίσει να «χαλάσει την Ημέρα του Ναυτικού για εμάς».

Η Ημέρα του Ναυτικού γιορτάζετε στην Ρώσία και σε ομιλία του Πούτιν δεν ανέφερε τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά το στρατιωτικό δόγμα προβλέπει μια «συνολική ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ρωσίας» στη Μαύρη και την Αζοφική θάλασσα. Λίγο πριν από την ομιλία, υπέγραψε ένα νέο ναυτικό δόγμα 55 σελίδων, το οποίο καθορίζει τους ευρείς στρατηγικούς στόχους του ρωσικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων των φιλοδοξιών του ως «μεγάλης ναυτικής δύναμης» που εκτείνονται σε ολόκληρο τον κόσμο.Επίσης είπε προτεραιότητα της Ρωσίας ήταν η ανάπτυξη στρατηγικής και ναυτικής συνεργασίας με την Ινδία καθώς και ευρύτερης συνεργασίας με το Ιράν, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη της περιοχής, σύμφωνα με το δόγμα.

Πηγή Reuters/ Φωτό Reuters