Μεξικό: Σεισμός 7,5 βαθμών και προειδοποίηση για τσουνάμι

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,4 βαθμών, συγκλόνισε λίγα λεπτά μετά τη 1 το μεσημέρι (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδος) την πολιτεία Μιτσοακάν στο κεντρικό Μεξικό, σύμφωνα με το σεισμολογικό ινστιτούτο της χώρας.

Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές. «Ελπίζουμε ειλικρινά ότι δεν έχει συμβεί τίποτα σοβαρό», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS), ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,6 βαθμών, το επίκεντρό του εντοπίζεται 37 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ακουίγια και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε περίπου 15 χιλιόμετρα.

Λόγω της ισχύος του σεισμού, το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι (PTWC) εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους 1-3 μέτρων στις μεξικανικές ακτές και για μικρότερο (έως και 0,3 μ.) στις ακτές Κολομβίας, Κόστα Ρίκας, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλας, Ονδούρας, Νικαράγουας, Παναμά και Περού.

Η δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για ζημιές στην πρωτεύουσα μετά τις σεισμικές δονήσεις, οι οποίες έπληξαν το Μεξικό την ίδια ημέρα που οι μεγάλοι σεισμοί έπληξαν τη χώρα το 1985 και το 2017.

«Είναι αυτή η ημερομηνία, υπάρχει κάτι για το 19ο», δήλωσε ο Ερνέστο Λανζέτα, ιδιοκτήτης επιχείρησης στον δήμο Cuauhtemoc της πόλης. «Η 19η είναι μια μέρα που πρέπει να φοβόμαστε».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ amna.gr