Μεσογειακή Φώκια: Ενώνουμε δυνάμεις για την προστασία της! “Ημερίδα Cap St. George’s Hotel & Resort” 

Φωτό: Ο CEO του Ομίλου ”Korantina Homes” Γιώργος Ιωάννου με τον Δήμαρχο Πέγειας Μαρίνο Λάμπρου, την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου Μαρία Παναγιώτου και τον Θαλάσσιο Βιολόγο και Πρόεδρο της Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας “MOm Greece” Δρ. Πάνο Δενδρινό

Η ειδική ημερίδα με θέμα: “Μεσογειακή Φώκια. Ένα εμβληματικό είδος της Μεσογείου – Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον” φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο “Cap St. George’s Hotel & Resort” του Ομίλου “Korantina Homes”, στην περιοχή της Πάφου, στην Κύπρο. Η επιστημονική ημερίδα διοργανώθηκε από τον Δήμο Πέγειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου. H εκδήλωση υποστηρίχθηκε από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση “MOm”, με έδρα την Ελλάδα, που μελετά και προστατεύει τη Μεσογειακή φώκια.

  Η Μεσογειακή Φώκια “Monachus Monachus”

Κύριος ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο Θαλάσσιος Βιολόγος, Δρ. Πάνος Δενδρινός, ο οποίος παρουσίασε τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουν συλλεγεί σε σχέση με το πρόγραμμα προστασίας του θαλάσσιου θηλαστικού. Ο Δρ. Πάνος Δενδρινός, στην ομιλία του, αναφέρθηκε και  στις σημαντικές δράσεις που αναπτύσσουν ο Όμιλος ”Korantina Homes” και ο CEO του Ομίλου Γιώργος Ιωάννου, που στοχεύουν στη διασφάλιση ενός βιώσιμου τουρισμού με σεβασμό στο οικοσύστημα και ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον. Παρούσα στην ημερίδα ήταν και η νέα Υπουργός Γεωργίας της Κύπρου, Μαρία Παναγιώτου, που εξέφρασε την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για το πρόγραμμα προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας. Σημείωσε πως με σεβασμό στο οικοσύστημα, σωστές δράσεις και ενέργειες, ο άνθρωπος και τα προστατευόμενα είδη, όπως η φώκια και η χελώνα, μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.

Φωτό: Χάρης Νικολάου – Δρ. Πάνος Δενδρινός – Μελίνα Μάρκου – Γιάννης Ιωάννου, στην παρουσίαση των θετικών αποτελεσμάτων των ενεργειών για την προστασία της θαλάσσιας φώκιας Monachus Monachus στην Κύπρο, στην περιοχή του Δήμου Πέγειας στην επαρχία Πάφου

Εισηγητές ήταν επίσης ο συγγραφέας και λειτουργός του Κλάδου Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Δρ. Χάρης Νικολάου επιστημονικό μέλος της Ομάδας Παρακολούθησης της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο, καθώς και η Δρ. Μελίνα Μάρκου, λειτουργός του Τμήματος Θαλάσσιου Περιβάλλοντος. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας κοινών δράσεων σε Κύπρο και Ελλάδα,  για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης, στο πολύ σημαντικό θέμα προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας “Monachus Monachus”. Ένα σπάνιο είδος φώκιας, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, που απειλείται με εξαφάνιση.