Μεσολάβηση Μακρόν για συνάντηση Μπαίντεν-Πούτιν- Πολιτικές προεκτάσεις για τους πρωταγωνιστές

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι βέβαιο ότι θα τον κατηγορήσουν ότι κατευνάζει τον Ρώσο ισχυρό άνδρα και ότι επιβραβεύει την επιθετικότητά του να κρατήσει όμηρο την Ουκρανία. Εάν μια συνάντηση με τον Πούτιν αποτύχει και ακολουθήσει μια εισβολή ανεξάρτητα, ο Μπάιντεν θα ανοιχτεί σε κατηγορίες αδυναμίας.

Κάθε σύνοδος κορυφής που δεν είναι πλήρως οργανωμένη για την επιτυχία εκ των προτέρων είναι μια πολιτική πράξη υψηλού επιπέδου. Και ο Μπάιντεν δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά πλήγματα στο κύρος του, με τις κατατάξεις έγκρισής του να μειώνονται και μετά τις αξιώσεις του για πολιτική ευθύνη να αμαυρώθηκαν από την χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν πέρυσι.

Ωστόσο, οι πρόεδροι εκλέγονται για να λάβουν τις πιο δύσκολες αποφάσεις. Εάν ο Μπάιντεν αρνιόταν να συναντηθεί και ξεσπάσει πόλεμος στην Ουκρανία, θα κατηγορούνταν ότι δεν δοκίμαζε τη διπλωματία στα όριά της. Και έχει κάποια πιθανή κάλυψη: Αν ο Πούτιν οπισθοχωρήσει και δεν γίνει σύνοδος κορυφής, θα αφήσει τον Μπάιντεν να ξεφύγει από ένα πολιτικό αγκίστρι.

Ο Μπλίνκεν εξήγησε ουσιαστικά το άνοιγμα του Προέδρου στη διπλωματία παρά την πεποίθησή του ότι επίκειται εισβολή κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στην εκπομπή του CNN “State of the Union” την Κυριακή.

“Πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν έχει λαμβανόμενη την απόφαση, αλλά μέχρι να κυλήσουν τα άρματα μάχης και να πετάξουν τα αεροπλάνα, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και κάθε λεπτό πρέπει να δούμε αν η διπλωματία μπορεί ακόμα να αποτρέψει τον Πρόεδρο Πούτιν από το να το προωθήσει”, δήλωσε ο Μπλίνκεν στην Ντάνα Μπας του CNN.

Ο σκεπτικιστικός τόνος της δήλωσης του Λευκού Οίκου που εξηγούσε το «καταρχήν» άνοιγμα του Μπάιντεν σε μια συνάντηση, ωστόσο, δεν είχε απλώς τις ρίζες του στην υποψία των ρωσικών κινήτρων. Φάνηκε επίσης να είναι μια προσπάθεια να προφυλάξουν τον Πρόεδρος από πολιτικές επιθέσεις στο εσωτερικό.

Αλλά υπάρχουν λόγοι να πάρεις το ρίσκο. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα για να υπερασπιστούν την Ουκρανία επειδή δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν έχει μια γνήσια εσωτερική λογική για την αποφυγή του πολέμου στην Ουκρανία. Οποιαδήποτε ρωσική εισβολή θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των ήδη αυξανόμενων τιμών της βενζίνης και των ποσοστών πληθωρισμού που θα μπορούσαν να βλάψουν περαιτέρω τις πιθανότητες των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές.

Εκτός από τον μεγάλο πολιτικό κίνδυνο, ο Μπάιντεν θα αντισταθεί σε προδοτικό γεωπολιτικό έδαφος εάν συναντήσει τον Πούτιν.

Μια θεωρία της συσσώρευσης του Ρώσου ηγέτη γύρω από την Ουκρανία είναι ότι θέλει να αποκαταστήσει το κύρος του Κρεμλίνου στον Ψυχρό Πόλεμο ως ίση δύναμη των ΗΠΑ. Στην ουσία, ο Μπάιντεν παραχωρεί στον Πούτιν αυτή την πλατφόρμα, αν και πολλοί στην Ουάσιγκτον θεωρούν τη Ρωσία πολύ μειωμένη δύναμη, παρά το τρομερό πυρηνικό οπλοστάσιό της.

Η ίδια κατηγορία ότι ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ παραχωρούσε την παραχώρηση ίσου κύρους — περιβάλλει τις ασαφείς συνόδους κορυφής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ωστόσο, ο Πούτιν θα ήθελε επίσης σαφώς να συζητήσει και να αποφασίσει τις μεγάλες υποθέσεις των εθνών με τις ΗΠΑ.  όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια των συνόδων κορυφής του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης. Το γεγονός ότι αυτή η πιθανή συνάντηση διοργανώθηκε από τους Γάλλους θα αμβλύνει ορισμένους φόβους στην Ευρώπη ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ περιθωριοποιούνται,  ένας παράγοντας που ανατρέφουν το κεφάλι τους στις αρχές της κρίσης στην Ουκρανία.

Το Παλάτι των Ηλυσίων είπε ότι θα συμπεριληφθούν και άλλοι “ενδιαφερόμενοι”. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την Ουκρανία και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων πρώην μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, η γαλλική Προεδρία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο εξέχων ρόλος του Μακρόν, ο οποίος επιδιώκει να γίνει ο κυρίαρχος Ευρωπαίος πολιτικός μετά την αποχώρηση της Γερμανίδας.

 

Πηγή: cnn news