Μετά τον Απρίλιο η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα και σήμερα, Πέμπτη (28/3) στην Αττική, με την ορατότητα στο λεκανοπέδιο να είναι περιορισμένη, καθώς η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει τα πάντα. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η σκόνη αναμένεται να υποχωρήσει από το απόγευμα της Πέμπτης λόγω των δυτικών ανέμων που θα επικρατήσουν.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συναντάται κάθε χρόνο στη χώρα μας, μαζί και σε άλλες της ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης από την Αφρική.

Το φαινόμενο είναι συχνό και συναντάται κυρίως κατά την περίοδο της Άνοιξης, τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο, όπου οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο.

Η σύσταση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για προστασία από την αφρικανική σκόνη

Την αποφυγή πολλών μετακινήσεων εκτός σπιτιού και την προληπτική χρήση προστατευτικής μάσκας συνιστά ειδικά στα άτομα με σοβαρά αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ), λόγω των βεβαρυμένων ατμοσφαιρικών συνθηκών, εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης.

Από νωρίς το πρωί παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης, η οποία σε συνδυασμό με την έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη μέτρια συγκέντρωση μικροσωματιδίων P10 στον αέρα, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εισαγωγών σε νοσοκομεία με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, παιδικό άσθμα ή και αρρυθμίες.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας συνιστώνται παραμονή εντός κλειστών χώρων, συχνή ανανέωση του αέρα, καθαρισμός των φίλτρων στα κλιματιστικά και χρήση ιονιστή – καθαριστή της ατμόσφαιρας (αν είναι δυνατόν), ειδικά όταν εκεί διαβιούν άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Αναφέρεται ότι με τη χρήση ιονιστή απομακρύνονται η σκόνη και τα μικροσωματίδια από τον αέρα, ενώ παράλληλα αποσυντίθενται βλαβερά μικρόβια και βακτήρια.

«Η σημερινή επίσκεψη της ‘αφρικανικής σκόνης’ σε συνδυασμό με την μετεωρολογική πρόβλεψη ότι η θερμοκρασία θα φθάσει στους 25 βαθμούς Κελσίου -τη μεγαλύτερη θερμοκρασία από το 2001 γι’ αυτήν την εποχή- και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους μας και ειδικά από τα άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΠ, Νικόλαος Πλατανησιώτης.

Σημειώνει ότι «σε περιοχές με ήδη βεβαρυμένη ατμόσφαιρα, με βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες και αυξημένη λειτουργία κινητήρων εσωτερικής καύσεως, πρέπει να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις και η έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό περιβάλλον. Είναι προτιμότερη η παραμονή σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους, ενώ αν εμφανιστούν φαινόμενα δύσπνοιας να ζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή».

28.3.2024

Τελευταία Άρθρα