Μιανμάρ/Βιρμανία: Η ΕΕ επιβάλλει τον έκτο γύρο κυρώσεων σε 9 φυσικά πρόσωπα και 7 οντότητες

Δύο χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ/Βιρμανία την 1η Φεβρουαρίου 2021, το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα περιοριστικά μέτρα κατά 9 προσώπων και 7 οντοτήτων λόγω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της βίας, των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των απειλών για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μιανμάρ/Βιρμανία.

Στα άτομα που έχουν επιβληθεί κυρώσεις περιλαμβάνονται ο Υπουργός Ενέργειας, εξέχοντες επιχειρηματίες που υποστήριξαν την καταστολή του καθεστώτος με όπλα και αγαθά διπλής χρήσης και υψηλόβαθμους αξιωματικούς στις ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ που συνδέονται στενά με το καθεστώς. Επίσης αναφέρονται πολιτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι από την περιοχή της Γιανγκόν που συμμετείχαν στη διαδικασία των θανατικών ποινών και στην εκτέλεση τεσσάρων ακτιβιστών της δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2022, και στην Πολιτεία Kachin , όπου επέβλεψαν αεροπορικές επιδρομές, σφαγές, επιδρομές, εμπρησμούς και τη χρήση ανθρώπινων ασπίδων. από τον στρατό.

Οι εισηγμένες οντότητες περιλαμβάνουν τμήματα του Υπουργείου Άμυνας και μια κρατική επιχείρηση υπό τη δικαιοδοσία του, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες που προμηθεύουν καύσιμα, όπλα και κεφάλαια στον στρατό.

Επί του παρόντος ισχύουν περιοριστικά μέτρα σε συνολικά 93 φυσικά πρόσωπα και 18 οντότητες . Όσοι προσδιορίζονται υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση , η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από το έδαφος της ΕΕ. Επιπλέον, τα πρόσωπα και οι οντότητες της ΕΕ απαγορεύεται να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς που αναφέρονται στον κατάλογο.

Άλλα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ θα παραμείνουν σε ισχύ: το εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού και οι εξαγωγικοί περιορισμοί σε εξοπλισμό για την παρακολούθηση των επικοινωνιών που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή, η απαγόρευση εξαγωγής αγαθών διπλής χρήσης για χρήση από τον στρατό και την αστυνομία των συνόρων και την απαγόρευση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και συνεργασίας με το Tatmadaw.

Τα περιοριστικά μέτρα έρχονται επιπλέον της παρακράτησης της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ απευθείας στην κυβέρνηση και το πάγωμα όλης της βοήθειας της ΕΕ που μπορεί να θεωρηθεί ότι νομιμοποιεί τη χούντα.

Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και της βίας λόγω φύλου, της δίωξης της κοινωνίας των πολιτών, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων, των επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού, με στόχο επίσης παιδιά και άτομα που ανήκουν σε εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες σε ολόκληρη τη χώρα και πρόσφατες θανατηφόρες αεροπορικές επιδρομές σε στόχους αμάχων, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων, από τις ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ. Οι υπεύθυνοι για το πραξικόπημα, καθώς και οι δράστες της βίας και των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της για αυξημένη διεθνή προληπτική δράση, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο όπλων προκειμένου να σταματήσει η πώληση και η μεταφορά όπλων και εξοπλισμού, καθώς διευκολύνουν τις φρικαλεότητες του στρατού.
Όλες οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι στρατιωτικές αρχές πρέπει να σέβονται πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να θέσουν τέλος στην αδιάκριτη χρήση βίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τις προσπάθειες της ASEAN και του ΟΗΕ να βοηθήσουν τη Μιανμάρ να βρει μια ειρηνική λύση στην κρίση και χαιρετίζει την έγκριση του ψηφίσματος 2669 για τη Μιανμάρ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Μιανμάρ θα πρέπει να εφαρμόσει γρήγορα και πιστά τη Συναίνεση Πέντε Σημείων της ASEAN, όπως επαναλήφθηκε στην 40η και 41η Σύνοδο Κορυφής ASEAN τον Νοέμβριο του 2022 και στην Αναμνηστική Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ASEAN τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι σχετικές νομικές πράξεις έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Ιστορικό

Τον Φεβρουάριο του 2021, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα που καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο το στρατιωτικό πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε στη Μιανμάρ/Βιρμανία.

Στις 31 Ιανουαρίου 2023, ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέδωσε δήλωση εξ ονόματος της ΕΕ για τη 2η επέτειο της στρατιωτικής ανάληψης, δηλώνοντας ότι, ελλείψει ταχείας προόδου στην κατάσταση στη Μιανμάρ, η ΕΕ ήταν έτοιμη να υιοθετήσει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά των άμεσα υπευθύνων και εκείνων που υποκινούν την υπονόμευση της δημοκρατίας και τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Το Συμβούλιο επέβαλε περιοριστικά μέτρα κατά των υπευθύνων για το στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε στη Μιανμάρ/Βιρμανία την 1η Φεβρουαρίου 2021 και την επακόλουθη στρατιωτική και αστυνομική καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών στις 22 Μαρτίου, 19 Απριλίου και 21 Ιουνίου 2021 και 21 Φεβρουαρίου και 8 Νοεμβρίου 2022.

20.2.2023