Μιανμάρ: Η εκτέλεση τεσσάρων ακτιβιστών της δημοκρατίας προκαλεί καταδίκη και οργή

Η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ εκτέλεσε τέσσερις ακτιβιστές που κατηγορούνται ότι βοήθησαν στη διεξαγωγή «τρομοκρατικών ενεργειών», δήλωσε τη Δευτέρα, πυροδοτώντας ευρεία καταδίκη των πρώτων εκτελέσεων του έθνους της Νοτιοανατολικής Ασίας εδώ και δεκαετίες.

Καταδικάστηκε σε θάνατο σε δίκες κεκλεισμένων των θυρών τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο, οι τέσσερις άνδρες είχαν κατηγορηθεί ότι βοηθούσαν πολιτοφυλακές να πολεμήστε τον στρατό που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα πέρυσι και εξαπέλυσε αιματηρή καταστολή των αντιπάλων του.

«Εξαιρετικά λυπημένος… καταδικάστε τη σκληρότητα της χούντας», δήλωσε σε μήνυμά του στο Reuters ο Κιάου Ζάου, ο εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου της NUG. «Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να τιμωρήσει τη σκληρότητά τους».

Μεταξύ αυτών που εκτελέστηκαν ήταν η δημοκρατική φιγούρα Kyaw Min Yu, πιο γνωστή ως Jimmy, και ο πρώην νομοθέτης και καλλιτέχνης χιπ-χοπ Phyo Zeya Thaw, ανέφερε η εφημερίδα Global New Light of Myanmar.

«Αυτές οι εκτελέσεις ισοδυναμούν με αυθαίρετη στέρηση ζωών και αποτελούν άλλο ένα παράδειγμα του αποτρόπαιου ιστορικού της Μιανμάρ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Erwin Van Der Borght, περιφερειακός διευθυντής της ομάδας δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.

«Οι τέσσερις άνδρες καταδικάστηκαν από στρατοδικείο σε άκρως μυστικοπαθείς και βαθιά άδικες δίκες. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει αμέσως καθώς περισσότεροι από 100 άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονται στην πτέρυγα των θανατοποινιτών αφού καταδικάστηκαν σε παρόμοιες διαδικασίες».

«Η καρδιά μου πηγαίνει στις οικογένειές τους, τους φίλους και τους αγαπημένους τους και μάλιστα σε όλους τους ανθρώπους στη Μιανμάρ που είναι θύματα των κλιμακούμενων φρικαλεοτήτων της χούντας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ, Τομ Άντριους.

Η Μιανμάρ βρίσκεται σε χάος από το περσινό πραξικόπημα, με τις συγκρούσεις να εξαπλώνονται σε εθνικό επίπεδο αφού ο στρατός συνέτριψε κυρίως ειρηνικές διαδηλώσεις στις πόλεις.

Πηγή Reuters

Φωτό αρχείου