Μια μικρή ιστορία για τον Ποπάυ….

Ο χάρτινος αγαπημένος ήρωας των παιδικών μας χρόνων Ποπάυ (αγγ.: Popeye, γνωστός και ως Popeye the Sailor Man),  γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1929 από την μοναδική πένα του Ελζι Κράισλερ Σίγκαρ, σαν κόμικς στριπ στο Thimble Theatre των εκδόσεων King Features Syndicate, Inc στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο καλόκαρδος υπερήρωας δεν αποχωρίζεται ποτέ την ναυτική του στολή και την χαρακτηριστική του πένα. Απεικονίζεται  με ένα μάτι και καθόλου δόντια.

Όταν βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση δυναμώνει τρώγοντας σπανάκι και έτσι υπερασπίζεται την αγαπημένη του Όλιβ. 

Ο πλασματικός αυτός χαρακτήρας των κόμικς, έχει εμφανιστεί σε κόμικς, θέατρο, τηλεόραση, ραδιόφωνο, κινηματογράφο και τα τελευταία χρόνια σε βιντεοπαιχνίδια.

Το 1933 οι άνθρωποι των Fleischer Studios προσάρμοσαν το κόμικς Thimble Theatre πάνω στην φιγούρα του Ποπάυ με μεγάλη επιτυχία. Τα επόμενα χρόνια αποτελούσε τον κύριο χαρακτήρα των κόμικς.

Το 1933 η Paramount Pictures σε συμφωνία με τα Fleischer Studios κυκλοφορεί τη πρώτη σειρά κινουμένων σχεδίων, με ήρωα το ατίθασο ναυτάκι. Την φωνή του ντουμπλάρει ο ηθοποιός William Billy Costellο. Στην συνέχεια  αντικαταστάθηκε από τον ηθοποιό Jack Mercer. 

Οι μικρού μήκους ταινίες βρίσκουν στο κοινό μεγαλύτερη απήχηση από ότι τα κόμικς, με αποτέλεσμα οι δημοσκοπήσεις να τον θεωρήσουν σαν τον καλύτερο χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων του Χόλιγουντ το 1938.

Το πασίγνωστο μουσικό θέμα I αm Popeye The Sailor Man των ταινιών, το συνέθεσε ο Sammy Lerner το 1933 και έμεινε πάντα συνδεδεμένο με την φιγούρα του Ποπάυ.

Μετά το θάνατο του δημιουργού του, το 1938, διάφοροι άλλοι καλλιτέχνες ανέλαβαν το σχεδιασμό του, προσθέτοντας τη δική τους πινελιά. 

Στον κινηματογράφο, ο Ποπάυ πρωτοεμφανίστηκε το 1933, στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Οι περιπέτειες του Ποπάυ του ναυτικού». 

Η καριέρα του στη μεγάλη οθόνη έμελλε να είναι ακόμη πιο ένδοξη απ’ ότι στις εφημερίδες. Μάλιστα, το 1938 ανακηρύχθηκε ως ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας ακόμη και τον Μίκυ Μάους.  

Το άγαλμα 

Η δημοτικότητά του αυτή οφείλεται κατά πολύ και στο σπανάκι, η λατρεία του για το οποίο συνέβαλε στην αύξηση της κατανάλωσης του λαχανικού κατά 33%. Οι αμερικανοί σπανακοπαραγωγοί του το αναγνώρισαν και το 1937 έστησαν το άγαλμά του στην Κρίσταλ Σίτι, μία πόλη του Τέξας που ζει κυρίως από το σπανάκι. 

Η Μάλτα και ο Ποπάυ

Το χωριό του Ποπάυ στο Sweethaven Village στη Μάλτα, είναι η ζωντανή απόδειξη για όσους δεν πιστεύουν ότι τα παραμύθια είναι μόνο για τα παιδιά. 

Το θεματικό χωριό αποτελεί έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό, κυρίως για οικογενειακές διακοπές. 

Και μπορεί η Paramount Pictures και η Walt Disney Productions να χρησιμοποίησαν το χωριό στα γυρίσματα τους για την ταινία Popeye το 1980, με πρωταγωνιστές τον Robin Williams ως Ποπάυ και τη Shelley Duvall ως ΄Ολιβ, όμως η αξία του εκτιμάται -τουλάχιστον από την πλειοψηφία των τουριστών- όσο περνάει ο καιρός. 

19 ξύλινα σπιτάκια ναυτικών, τα οποία φτιάχτηκαν με ξύλα από την Ολλανδία και τον Καναδά, γραφικές βάρκες στο λιμάνι αλλά και φιγούρες όπως ο Ποπάυ, η Όλιβ, ο κακός Βρούτος  o Κάστορ ή ο Χαμ Γκρέιβι είναι μερικές από τις εικόνες που θα συναντήσει ο επισκέπτης του Sweethaven Village. 

Και τέλος, στο “Popeye the Comic Museum” που άνοιξε τις πύλες του το 2012 υπάρχουν περισσότερα από 100 αυθεντικά comics που χρονολογούνται από το 1936.  

20.2.2023