Μπάιντεν: η αύξηση της ρωσικής παραπληροφόρησης θα μπορούσε να είναι πρόσχημα για πόλεμο

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι έχει υπάρξει αύξηση της ρωσικής παραπληροφόρησης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία.

Σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι δημοσιεύματα που ωθούνται στο ρωσικό κοινό ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση στο Ντονμπάς που ελέγχεται από αυτονομιστές στερείται αποδεικτικών στοιχείων. Είπε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί αψήφησαν τη λογική.

“Όλα αυτά συνάδουν με το εγχειρίδιο που έχουν χρησιμοποιήσει οι Ρώσοι στο παρελθόν”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

“Αυτό είναι επίσης σύμφωνο με το σενάριο πρόφασης για το οποίο προειδοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και εταίροι μας εδώ και εβδομάδες”, συνέχισε ο Μπάιντεν.

Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει αύξηση των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν δήλωσε προηγουμένως ότι δεν πιστεύει ότι ο Ρώσος ηγέτης έχει αποφασίσει, αλλά αναγνώρισε ότι οι ιδέες του για τη σκέψη του Πούτιν ήταν περιορισμένες.

Σε προηγούμενες εμφανίσεις του τον περασμένο μήνα, ο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι η σκέψη του Πούτιν ήταν ένα μυστήριο για σχεδόν όλους, υποδεικνύοντας ότι ακόμη και κορυφαίοι Ρώσοι σύμβουλοι ήταν στο σκοτάδι ως προς τις προθέσεις του.

Τα σχόλια της Παρασκευής σηματοδότησαν σημαντική αλλαγή στην άποψη του Προέδρου και πολύ πιο οριστική στάση στα σχέδια του ομολόγου του.

Μετά την αρχική του απάντηση, ο Μπάιντεν πιέστηκε ξανά αν ήταν πεπεισμένος ότι ο Πούτιν είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε εισβολή.

“Ναι”, είπε ο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς εάν αυτό αποκλείει τη διπλωματία για εκτόνωση της κρίσης, ο Μπάιντεν είπε ότι δεν το έκανε.

“Η διπλωματία είναι πάντα μια πιθανότητα”, ανέφερε.

Και ερωτηθείς καθώς ετοιμαζόταν να αποχωρήσει από την αίθουσα Ρούσβελτ γιατί πίστευε ότι «εξετάζει αυτή την επιλογή καθόλου», ο Μπάιντεν είπε μόνο: «Έχουμε μια σημαντική ικανότητα πληροφοριών».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για άλλη μια φορά τη Ρωσία για πιθανές συνέπειες σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, αλλά δήλωσε ότι “δεν είναι πολύ αργά για αποκλιμάκωση και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

“Συμπερασματικά είναι αυτό. Οι “Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και εταίροι μας θα υποστηρίξουν τον ουκρανικό λαό. Θα καταστήσουμε τη Ρωσία υπεύθυνη για τις ενέργειές της. Η Δύση είναι ενωμένη και αποφασισμένη. Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία εάν εισβάλει περαιτέρω”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

“Η Ρωσία μπορεί ακόμα να επιλέξει τη διπλωματία. Δεν είναι πολύ αργά για αποκλιμάκωση και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι η Ρωσία συμφώνησε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντώνιος Μπλίνκεν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθούν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ευρώπη.

“Ωστόσο, εάν η Ρωσία αναλάβει στρατιωτική δράση πριν από την ημερομηνία αυτή, θα είναι σαφές ότι έχουν κλείσει την πόρτα στη διπλωματία”, προειδοποίησε ο Μπάιντεν.

“Θα έχουν επιλέξει τον πόλεμο και θα πληρώσουν ένα υψηλό τίμημα για να το πράξουν. Όχι μόνο από τις κυρώσεις που θα επιβάλουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας στη Ρωσία, αλλά και από την οργή που θα τους επισκεφθεί ο υπόλοιπος κόσμος”, συνέχισε.

 

Πηγή: cnn news