Μυστήριο 64_ Print Your City: Εργαστήριο Ανακύκλωσης Πλαστικού

 

Μυστήριο 64_Print Your City
Εργαστήριο Ανακύκλωσης Πλαστικού

ΕΛΕVΣΙΣ INNOVATION LAB by 2023 ELEUSIS 
Εντός της βιομηχανικής εγκατάστασης του ΤΙΤΑΝ
10 Μαΐου 2022 – 3 Ιουλίου 2022 

Ένα πρωτοποριακό εργαστήριο αφιερωμένο στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας και της Ανακύκλωσης ανοίγει τις πόρτες του στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ελευσίνας

Η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με την ομάδα The New Raw διοργανώνουν από τις 10 Μαΐου έως τις 3 Ιουλίου του 2022, το Μυστήριο 64_Print Your City, ένα εργαστήριο αφιερωμένο στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας και της Ανακύκλωσης.

To Print Your City εξερευνά τη σχέση της τρισδιάστατης εκτύπωσης με την ανακύκλωση πλαστικού, μέσα από τη δημιουργία πρωτότυπων αντικειμένων. Πρόκειται για τη δημιουργία και λειτουργία ενός Εργαστηρίου Ανακύκλωσης Πλαστικού, το οποίο περιλαμβάνει μηχανήματα διαχωρισμού και κατεργασίας πλαστικού, αλλά και έναν ρομποτικό βραχίονα τρισδιάστατης εκτύπωσης. Επιπλέον, μέσα στο εργαστήριο, η ομάδα του έργου σχεδιάζει και υλοποιεί ένα Κέντρο Εμπειρίας, δηλαδή έναν χώρο ενημέρωσης σχετικά με τη μετάβαση από την ανακύκλωση στην τρισδιάστατη εκτύπωση.

Οι επισκέπτες του εργαστηρίου έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο τα πλαστικά απορρίμματα μπορούν να μετατραπούν σε νέα πρώτη ύλη και να αποκτήσουν δεύτερη ή και τρίτη ζωή, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως το 3D Printing. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή 3D εκτύπωσης να τυπώνει ζωντανά τα αντικείμενα από ανακυκλωμένο πλαστικό. Τα αντικείμενα αυτά είναι χρηστικά και αποκτούν έναν νέο κύκλο ζωής, καθώς θα τοποθετηθούν στην πόλη της Ελευσίνας, στο πλαίσιο της δράσης Print Your City.

Το Εργαστήριο λαμβάνει χώρα μέσα στη βιομηχανική εγκατάσταση του ΤΙΤΑΝ, και συγκεκριμένα στο ΕΛΕVΣΙΣ INNOVATION LAB by 2023 ELEUSIS, αποτελώντας την πρώτη δράση της θεματικής εφαρμοσμένης καινοτομίας με τίτλο Fabricated Worlds. Ο χώρος είναι μία ευγενική παραχώρηση του ΤΙΤΑΝ. Στο πλαίσιο της δράσης υλοποιούνται δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με έμφαση στην κυκλική οικονομία, το περιβάλλον, τη συν-δημιουργία και τις Νέες Τεχνολογίες. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τι ανακυκλώνουμε:

Πλαστικά απορρίμματα -πλυμένα και καθαρά, ώστε να μπορούν να υποστούν επεξεργασία- τύπου PP (5) – Πολυπροπυλένιο και HDPE (2) – Πολυαιθυλένιο (Υψηλής Πυκνότητας). Το PP, το συναντά κανείς στις συσκευασίες γιαουρτιών και σαμπουάν, ενώ από HDPE είναι κυρίως τα καπάκια μπουκαλιών. Ένας εύκολος τρόπος να τα διαχωρίσει κανείς είναι και από το νούμερο που αναφέρεται στις πλαστικές συσκευασίες: PP (5) και HDPE (2).

Αναζητούμε λοιπόν αυτά τα σήματα:

Συλλογή πλαστικών γίνεται:

Στους καφέ κάδους με την ειδική σήμανση στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας και έξω από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ (Σωτηρίου Γκιόκα και Τζαφέρη).

Mystery 64_ Print your city | Μυστήριο 64_ Εκτυπώνουμε την πόλη μας

Διάρκεια λειτουργίας: 10/05/2022 – 03/07/2022
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη  9:30-17:30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:30-14:30 

Online κρατήσεις για ξενάγηση του κοινού:  https://form.jotform.com/221253777517359

Κρατήσεις για ξενάγηση σε σχολεία: innovationlab@2023eleusis.eu

Διάρκεια ξενάγησης: 45 λεπτά

Μέγιστος αριθμός επισκεπτών ανά ξενάγηση: 35 άτομα

Πληροφορίες: 6958458342

Διεύθυνση: ΕΛΕVΣΙΣ INNOVATION LAB by 2023 ELEUSIS (Σωτηρίου Γκιόκα και Τζαφέρη)

Ελευσίνα 19200 (εντός βιομηχανικής εγκατάστασης ΤΙΤΑΝ)

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Περισσότερες Πληροφορίες για τη δράση

Η δράση Print Your City εξερευνά τη σχέση της τρισδιάστατης εκτύπωσης με την ανακύκλωση πλαστικού, μέσα από τη δημιουργία πρωτότυπων αντικειμένων. Αποτελεί σύλληψη της ομάδας The New Raw, ενός δημιουργικού γραφείου Research & Design που ιδρύθηκε το 2015 στο Ρότερνταμ, από τους αρχιτέκτονες Φωτεινή Σετάκη και Πάνο Σακκά. To πρόγραμμα Print Your City έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν στο Άμστερνταμ και τη Θεσσαλονίκη.

Photo: John Stathis

20.5.2022