Μόνο 35 από τις περίπου 230 φάλαινες είναι ζωντανές που είχαν εξοκείλει σε παραλία της Τασμανίας

Σε παραλία της Τασμανίας εξόκειλαν περίπου 230 φάλαινες δυστυχώς μόνο οι 35 είναι ακόμα ζωντανές ανακοίνωσε ο Μπράντον Κλαρκ διευθυντής επιχειρήσεων της υπηρεσίας άγριας φύσης της πολιτείας. Παρά τις προσπάθειες των κάτοικων που είχαν καλύψει τα κήτη με κουβέρτες και τα έβρεχαν με νερό για να τα διατηρήσουν στη ζωή.  Οι φάλαινες εξόκειλαν κοντά στο λιμάνι Μάκαρι, όπου πριν περίπου δύο χρόνια είχε σημειωθεί άλλο ένα αντίστοιχο περιστατικό, με σχεδόν 500 κήτη. Τότε είχαν πεθάνει περισσότερες από 300 φάλαινες, παρά τις προσπάθειες δεκάδων εθελοντών που έδωσαν μάχη επί μέρες στα παγωμένα νερά της Τασμανίας για να τις απελευθερώσουν.

Οι διασώστες έχουν εξετάσει τα κήτη για να εκτιμήσουν ποια έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, πρόσθεσε. «Σήμερα θα δοθεί έμφαση στις επιχειρήσεις διάσωσης και στην απελευθέρωσή τους», σημείωσε.

Τα αίτια των περιστατικών αυτών δεν είναι γνωστά.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι ομάδες κητών εξοκείλουν αφού αναζητούν τροφή πολύ κοντά στις ακτές. Εξάλλου οι φάλαινες πιλότοι είναι πολύ κοινωνικά ζώα και συχνά ακολουθούν μέλη της ομάδας τους που περιπλανώνται και έτσι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ amna.gr