Μ. Βαρβιτσιώτης: «Είμαστε ψυχολογικά, στρατιωτικά και πολιτικά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή»

«Είμαστε ψυχολογικά, στρατιωτικά και πολιτικά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή». Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε από κοινού η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της Νομικής Σχολής Αθηνών με τα Τμήματα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Τουρκικών Σπουδών και Κοινωνιολογίας με θέμα «Η τουρκική προκλητικότητα και η στάση της ΕΕ», την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως αν ο κ. Ερντογάν κάνει το παράτολμο βήμα «να έρθει ξαφνικά ένα βράδυ», όπως απειλεί, το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι δυσανάλογο.

Στην ομιλία του, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τη σημασία που έχουν για την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας οι στρατηγικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία ως προσωπική επιτυχία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν τις στήριξε στη Βουλή, τονίζοντας ότι μετά από 10 χρόνια χωρίς εξοπλιστικά προγράμματα, οι στρατηγικές αυτές συμφωνίες ενίσχυσαν τη δυνατότητα της χώρας να ασκεί τη μεσογειακή της πολιτική.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε ότι είναι προβληματικό που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει στον προεκλογικό διάλογο στην Τουρκία, καθώς το γεγονός αυτό «μπολιάζει», όπως είπε χαρακτηριστικά, το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας με θέσεις που δεν είχε στο παρελθόν. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να απομακρυνθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά, αντίθετα, τη θέλουμε όσο πιο κοντά γίνεται στον άξονα της Δύσης.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πραγματικά άλματα και έκανε ειδική αναφορά στην αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισε την πανδημία. Σε σχέση με την  ενεργειακή κρίση, επισήμανε ότι, αν και δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην πλήρη αντιμετώπισή της, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, που έχουν προκαλέσει την αποκλιμάκωση των τιμών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Ο κ. Βαρβιτσιώτης ευχαρίστησε τους φοιτητές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για τους αγώνες τους, κάνοντας λόγο για «μια παράταξη, που πάντοτε μιλούσε πολιτικά, πάντοτε “έσπαγε αυγά” στο χώρο της φοιτητικής νεολαίας και πάντοτε ήταν πρωτοπόρα». Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο Καθηγητής Γεωπολιτικής, Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών Μιχαήλ Σαρλής και η δημοσιογράφος Σοφία Χυτού.