Νάντια Γιαννακοπούλου: «Η οπαδική βία παίρνει διαστάσεις κοινωνικής γάγγραινας και η Κυβέρνηση παρακολουθεί αδύναμη και ανήμπορη να πάρει μέτρα»

Νάντια Γιαννακοπούλου, Βουλευτής B2 Δυτ. Τομέα Αθηνών & Υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Προστασίας του Πολίτη ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής: «Η οπαδική βία παίρνει διαστάσεις κοινωνικής γάγγραινας και η Κυβέρνηση παρακολουθεί αδύναμη και ανήμπορη να πάρει μέτρα»

Δύο ακόμα επεισόδια οπαδικής βίας μέσα σε ένα 24ωρο στη Θεσσαλονίκη, συμπληρώνουν την εικόνα ακραίας παραβατικότητας, αλλά και αδυναμίας της Κυβέρνησης και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που παίρνει πια διαστάσεις κοινωνικής γάγγραινας.

Στο πρώτο περιστατικό ένας 35χρονος τραυματίστηκε από άγνωστους δράστες που τον χτύπησαν, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, με «τσεκούρια, δρεπάνια και τέιζερ». Λίγες ώρες αργότερα, το μεσημέρι της Κυριακής, οπαδοί του ΠΑΟΚ και του Άρη συγκρούστηκαν στην περιοχή της Βούλγαρη με αποτέλεσμα δύο εξ αυτών να τραυματιστούν και 13 να συλληφθούν. Είχε προηγηθεί η ρίψη κροτίδων στον αγώνα Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού, ο τραυματισμός ποδοσφαιριστή και τελικά η διακοπή του αγώνα.

Τα περιστατικά αυτά -καθώς και άλλα- που συμβαίνουν εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων δείχνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά στην αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Κι όμως λίγους μήνες πριν, μετά την ανεξέλεγκτη εισβολή των Κροατών χούλιγκαν που διέσχισαν τη μισή Ελλάδα για να φτάσουν στην Αθήνα και δολοφόνησαν τον Μιχάλη Κατσούρη, ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας.

Οι πιο σημαντικές αφορούσαν το κλείσιμο για όλες τις λέσχες οπαδών ανά την Ελλάδα με την κάθε ομάδα να έχει πλέον, όπως ο νόμος ορίζει, έναν σύνδεσμο οπαδών, ενώ ο έλεγχος στην είσοδο των φιλάθλων στις θύρες και ειδικά σ’ αυτές των οργανωμένων θα γίνεται αποκλειστικά από την Ελληνική Αστυνομία. Ωστόσο όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος μέχρι στιγμής οι συγκεκριμένες εξαγγελίες έχουν παραμείνει απλές εξαγγελίες καθώς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ δεν έχουν καταφέρει το παραμικρό!

Γενικά στα ελληνικά ποδοσφαιρικά γήπεδα ο καθένας περνάει ό,τι θέλει , από πανό με υβριστικά και χυδαία συνθήματα, μέχρι κροτίδες. Κανένας δεν ελέγχει κανένα . Άνθρωποι στοχοποιούνται, κάποιοι προπηλακίζονται εκτός γηπέδου και σε ανύποπτες στιγμές, συμμορίες με τη νοοτροπία αγέλης επιτίθενται, προπηλακίζουν, βρίζουν μεταφέροντας τον απαραίτητο εξοπλισμό, οπαδοί συγκρούονται μεταξύ τους με τον κίνδυνο να χαθούν ζωές. Δεν υπάρχει βούληση αποφασιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου που δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια και τη ζωή πολιτών.

Η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποδεικνύεται αδύναμη να αντιδράσει, να καταρτίσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης παρακολουθώντας όλα αυτά σαν απλός παρατηρητής. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός περιορίζονται σε δηλώσεις και δήθεν δεσμεύσεις, που ούτε αυτές υλοποιούνται.

Ως πότε θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση; Πότε θα υλοποιηθούν αποφασιστικά μέτρα για την πάταξη της βίας; Πότε τέλος πάντων η Κυβέρνηση θα υλοποιήσει έστω τις ίδιες τις δεσμεύσεις της;
ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής