Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 200 εκατ. δολαρίων από τη Σουηδία στην Ουκρανία

Η Σουηδία θα αποστείλει στην Ουκρανία νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης αξίας 2,2 δισεκ. κορωνών (199 εκατ. δολαρίων) — που περιλαμβάνει κυρίως πυρομαχικά και ανταλλακτικά συστημάτων που της είχε ήδη παραδώσει– ενώ εξετάζει και την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον.

Ο Γιόνσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ένοπλες δυνάμεις, ύστερα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, αναμένεται να υποβάλουν στις 6 Νοεμβρίου αναφορά για τις δυνατότητες της χώρας να στείλει μαχητικά αεροσκάφη Jas Gripen στην Ουκρανία.

Επανέλαβε ωστόσο ότι η Σουηδία πρέπει, για λόγους εσωτερικής ασφάλειας, να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ πριν να μπορέσει δυνητικά να στείλει μαχητικά αεροσκάφη.

Η Σουηδία ελπίζει να γίνει σύντομα μέλος του ΝΑΤΟ αν και η Τουρκία και η Ουγγαρία καθυστερούν την ένταξή της.

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα είναι το 14ο που στέλνει η Σουηδία στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, ανεβάζοντας τη συνολική αξία αυτού του είδους της σουηδικής βοήθειας σε πάνω από 22 δισεκ. κορώνες.

«Είμαστε έτοιμοι για έναν μακρύ πόλεμο και πρέπει να σχεδιάσουμε τη στήριξή μας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι μακροπρόθεσμη και βιώσιμη», δήλωσε ο Γιόνσον. «Τώρα είναι σημαντικό περισσότερες χώρες να αυξήσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία».

6.10.2023