Νίκος Αναστασιαδής: Το ‘Όχι’ της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα πρέπει να καθοδηγεί κάθε λαό του οποίου τα δικαιώματα καταπατώνται».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη σήμερα στην πανηγυρική δοξολογία, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την πανηγυρική δοξολογία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η σημερινή μέρα είναι μια από τις ιστορικότερες που ‘έγραψε’ ο ελληνικός λαός ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό. Το ‘Όχι’ της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα πρέπει να καθοδηγεί κάθε λαό του οποίου τα δικαιώματα καταπατώνται».

Ερωτηθείς για τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου και κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι αποτελεί καλό προηγούμενο για την περίπτωση Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι καλά γνωστό ότι ανάλογη πρόταση υπεβλήθη από εμάς, δηλαδή για ένα διάλογο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας ή ακόμα και προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για καθορισμό της ΑΟΖ της κάθε χώρας, με βάση πάντα τόσο τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας όσο και το διεθνές δίκαιο. Το απέρριψαν.

Θεωρούμε ότι αυτό που συνέβη και είχε ως αποτέλεσμα την ειρηνική εξεύρεση λύσης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πραγματικό πρότυπο.

Η κατεχόμενη πατρίδα μας δεν αποτελεί ξεχωριστή κρατική οντότητα για να μπορούσε να ακούσουμε μια ανάλογη συμβουλή.

Αυτή που παραβιάζει τα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι η Τουρκία που αμφισβητεί το 40% της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι διαφαίνεται η μεροληπτική στάση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επί του εδάφους και ερωτηθείς αν προτίθεται να ζητήσει αντικατάσταση του κ. Κόλιν Στιούαρτ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «γίνονται τα διαβήματα που πρέπει να γίνουν προς κάθε κατεύθυνση, του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μη εξαιρουμένου».

Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχουν νεότερα για την κάθοδο της κας Ρόζμαρι ντι Κάρλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εντός, ενδεχομένως, Νοεμβρίου να έχουμε την επίσκεψη κάποιου υψηλόβαθμου αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών».