Νίκος Ανδρουλάκης: Στεκόμαστε αξιακά απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, χωρίς ιδεοληψίες και συμφέροντα

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην  εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, επανέλαβε την πάγια θέση του Κινήματος για την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ σχετικά με την αποστολή από τη χώρα μας αμυντικού υλικού, σημείωσε ότι όταν ζητάμε αλληλεγγύη, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να την δώσουμε:

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως στέκεται αξιακά απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, χωρίς ιδεοληψίες και συμφέροντα. «Εδώ έχουμε μια ακραία καταπάτηση του διεθνούς δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ παράλληλα, υποστήριξε πως η χώρα μας, δεν μπορεί παρά να στέκεται πάντα στην πλευρά του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και απέναντι σε όσους το επιβουλεύονται, ιδίως μετά  την παράνομη εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία. «Όπως ο κ. Πούτιν δείχνει μια αναθεωρητική αντίληψη για τα θέματα της γεωπολιτικής, βασιζόμενος δήθεν σε ένα αυτοκρατορικό παρελθόν, τα ίδια ακριβώς λέει και ο κ. Ερντογάν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικές όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Αν θέλουμε να ζητάμε αλληλεγγύη, να είμαστε έτοιμοι και να δίνουμε αλληλεγγύη σε παρόμοιες περιπτώσεις» υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στηλίτευσε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο φαρισαϊσμός έχει τα όριά του. Την ώρα του σκληρού εμφυλίου στην Υεμένη, διαπραγματεύονταν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, την αποστολή βαρέως εξοπλισμού, με συμφωνία της χώρας μας, στη Σαουδική Αραβία. Άρα αυτά τα πράγματα έχουν γίνει και με λάθος τρόπο στο παρελθόν και μάλιστα επειδή συζητείται η ψηφοφορία και η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το 1,2 δισ. που είχαμε πει να στείλουμε ως αναπτυξιακή βοήθεια στην Ουκρανία, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά. Το καλοκαίρι που υπήρχε ψήφισμα να καταδικάσουμε τη συσσώρευση Ρωσικού στρατού στα σύνορα της Ουκρανίας, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε. Στο ίδιο ψήφισμα καταδικάζαμε και την υπόθεση Ναβάλνι που προκάλεσε ο κ. Πούτιν, όμως πάλι απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε. Όπως συμπλήρωσε τόσο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκείνοι της ΝΔ απείχαν και από την καταδίκη της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, όπως προφανέστατα είναι και ισότιμο μέλος της ΕΕ. Επανέλαβε δε την πρωτοβουλία του από τη θέση του πρώτου Αντιπροέδρου της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποστολή εξοπλισμού από χώρες της Ευρώπης σε τρίτα κράτη. «Δεν μπορεί, όταν αγοράζει η Ελλάδα και κάνει εξοπλιστικά προγράμματα με τους Γάλλους, συγχρόνως οι Ισπανοί και οι Γερμανοί να εξοπλίζουν την Τουρκία» και συμπλήρωσε πως αν προχωρήσει η αμυντική ένωση της Ευρώπης και αποκτήσουμε κοινούς εξοπλισμούς, ευρωστρατό και ενιαία εξωτερική πολιτική, ο Ελληνικός λαός θα πληρώνει πολύ λιγότερα χρήματα σε εξοπλισμούς και θα μπορεί από μία χώρα – καταναλωτής να μετατραπεί σε χώρα – παραγωγό.

Σχολιάζοντας τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις, μια επίκριση που ψευδεπίγραφα επιστρατεύουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ δεν πολιτεύομαι με μεζούρα, αλλά αξιακά. Θέλουν την παράταξή μας αποκούμπι, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει. Και έχουν αλλάξει ραγδαία. Θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού. Στεκόμαστε αξιακά απέναντι στα γεγονότα, δεν χρησιμοποιούμε ένα παζάρι δημοσκοπήσεων, τι λένε οι περισσότεροι ή ποιο είναι το λιγότερο πολιτικό κόστος. Εμείς πρέπει να στεκόμαστε με το δημόσιο συμφέρον» υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Επισήμανε δε την ανάγκη να ενισχυθεί η Δημοκρατική Παράταξη, έναντι της Κυβέρνησης που διαρκώς συσσωρεύει αποτυχίες και έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αποδείξει ότι δεν αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική.

Προσδιόρισε ως τρίπτυχο στόχων τη διαμόρφωση μιας δέσμης μεγάλων πολιτικών αλλαγών στους θεσμούς, στην οικονομία και στο κοινωνικό κράτος, δηλαδή ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, την ανάδειξη ενός σύγχρονου, ανανεωμένου ανθρώπινου δυναμικού με υψηλή κοινωνική αξιοπιστία, που θα το εμπιστευτεί ο Ελληνικός λαός και τέλος την ανατροπή των συσχετισμών.

Αναφερόμενος τέλος, στο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, ο κ. Ανδρουλάκης έβαλε εκ νέου στο τραπέζι τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, που περιλαμβάνουν την εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

2.3.2022