Νίκος Δένδιας: Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Στο Συμβούλιο Υπουργών σήμερα θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των Ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούμ, από το Σουδάν. Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Josep Borrell  και δέχθηκε το αίτημά μου. Από εκεί και πέρα, θέλω να ευχαριστήσω τον Josep Borrell για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως να ευχαριστήσω και την Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, την κυρία Colonna, την Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, την κυρία Baerbock, και της Ιταλίας, τον κύριο Antonio Tajani, για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ.

Θα ήθελα, όμως, να πω και κάτι άλλο. Είναι κατ’ ελάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η Στρατηγική Πυξίδα και, μάλιστα, με θριαμβευτικούς τόνους και από  εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου, να οργανώσουμε μία πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις.

Και ως Ευρώπη θέλω να πω ότι στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό».

Σε ανακοίνωσή του νωρίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών σήμερα λέει τα εξής:

Αφίχθησαν προ ολίγου επιπλέον πέντε Έλληνες από το Σουδάν στο Τζιμπουτί, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ευχαριστήσει τον Ιταλό ομόλογό του, Antonio Tajani, για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από τη συγκεκριμένη χώρα συνεχίζονται, πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας.