Με κείμενο συμβολής στην επικείμενη συζήτηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που απέστειλαν στον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, τη Γραμματέα Ράνια Σβίγκου, τον αν. γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, έξι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μιλούν για την ανάγκη «αλλαγής της εσωστρεφούς κομματικής ατζέντας με μια νέα αρχή».
Ολόκληρο το κείμενο των 6 μελών της Κεντρικής Επιτροπής:
Α Στη χώρα συντελούνται καταιγιστικές αλλαγές και μάλιστα σε περιβάλλον εντός του οποίου οξύνονται οι γεωγραφικές παραγωγικές και κοινωνικές ανισότητες. Με αποκλεισμούς από την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και επιπτώσεις περαιτέρω μείωσης του πληθυσμού και της ανεργίας, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Στην εποχή των αλλαγών που επισυμβαίνουν και εξελίσσονται με γεωμετρική πλέον πρόοδο, το ζητούμενο πρέπει να αφορά την ύπαρξη κομμάτων αξιών και αρχών με κοινωνική γείωση!
Κι αυτό γιατί στις μεγάλες αλλαγές πρέπει να έχουν λόγο όχι μόνο τα κόμματα που ελέγχουν τα συστημικά κέντρα αλλά και η κοινωνική και παραγωγική βάση και κυρίως η νέα γενιά.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολίτες όταν δεν διακρίνουν ασφάλεια στις πολιτικές προτάσεις, ιδιωτεύουν και αποσύρονται και τούτο σε μεγάλο βαθμό ερμηνεύει και το ευμετάβλητο της ψήφου ή του ποσοστού της αποχής. Αυτό όμως το πολιτικό γίγνεσθαι, αποδυναμώνει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και γεννά κρίση αντιπροσώπευσης
Αποτέλεσμα αυτού είναι να οξύνονται και τα φαινόμενα διάχυσης και ρευστοποίησης του προοδευτικού χώρου.
Β. Η αδήριτη ανάγκη για κόμμα με ισχυρή πολιτική ταυτότητα
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει την ευθύνη να επιλέξει αταλάντευτα τον δρόμο των πολιτικών αλλαγών που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, με μονομέτωπο αγώνα. Η επιλογή αυτή δεν ακυρώνει την θεμιτή προσπάθεια του κάθε προοδευτικού κόμματος για την αύξηση της κοινωνικής του επιρροής.
Προκύπτει λοιπόν ως αναγκαιότητα η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την εκλογή νέων Οργάνων και την διεξαγωγή εξωστρεφούς συνεδρίου που θα συμπορεύεται με την κοινωνία . Μόνο έτσι θα υπάρξει κόμμα που θα αναδεικνύει με τρόπο ευκρινή την ιδεολογική και πολιτική του ταυτότητα και την στόχευση του.
Γ. Το νέο κόμμα και η νέα αριστερά για να έχει προοπτική οφείλει να μετεξελιχθεί
Αν η μετεξέλιξη αυτή είχε δρομολογηθεί από το 2019 θα είχαν προκύψει ευνοϊκότερες πολιτικές συνθήκες για την Αριστερά.
Έστω και σήμερα όμως το συνέδριο αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία για την ανασυγκρότηση της νέας μεγάλης σύγχρονης κυβερνώσας Αριστεράς.
Η μη διεξαγωγή του Συνεδρίου πριν την Προεδρική εκλογή επέτεινε τα προβλήματα ταυτότητας που προκύπτουν σήμερα . Τα μέλη αλλά και οι φίλοι του κόμματος δεν γνώριζαν τις πολιτικές θέσεις των υποψηφίων ενώ κάποιες πλευρές ίσως και να θεώρησαν δεδομένη την επιτυχία τους .Η διάψευση όμως των προσδοκιών τους, οδήγησε σε πικρία ,θυμό και επιθέσεις από όλες τις πλευρές οι οποίες δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς .
Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό δυστυχώς ενισχύει διεργασίες ρευστοποίησης της Ελληνικής κοινωνίας .
Το επιχειρηματικό και μιντιακό σύστημα είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει παρέμβαση στις εξελίξεις στον χώρο του δημοκρατικού χώρου, είτε με πρόσωπα είτε με πολιτικές πρωτοβουλίες, με στόχο να εγκλωβιστεί η συζήτηση σε διαχειριστικά πλαίσια και να ματαιωθεί η προοπτική μιας μεγάλης σύγχρονης Αριστεράς με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που θα επιφέρει τομές στο κράτος, στους θεσμούς και στην κοινωνία.
Για το λόγο αυτό η συγκρότηση της νέας πολιτικής ταυτότητας πρέπει να προσδιορίζεται από ισχυρές πολιτικές θέσεις, που θα προκύπτουν από τις σύγχρονες ανάγκες και θα οδηγούν στον κοινωνικό μετασχηματισμό με ορίζοντα τον σοσιαλισμό. Το όραμά μας έρχεται σε σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές της Δεξιάς και η εναλλακτική μας πρόταση απειλεί την ΤΙΝΑ (There IsNoAlternative).
Γ1 Γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη της αλλαγής της εσωστρεφούς κομματικής ατζέντας με μια νέα αρχή!
Η Επανεκκίνηση με σύνθεση και υπέρβαση είναι το ζητούμενο .Με εξωστρεφείς πολιτικές και την κοινωνία ενεργή στην διαμόρφωση πλειοψηφίας. Για να διαμορφωθούν αξιόπιστα οι προγραμματικές προτάσεις αλλαγής του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου χρειάζεται σύνθεση των απόψεων και υπέρβαση των αντιθέσεων. Για να προκύψει αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να υπάρξει απόσυρση της πρότασης περί διαγραφών αλλά και ταυτόχρονη απόρριψη και καταδίκητων φραστικών/θυμικών υπερβολών.
Γιατί πρέπει να μιλήσουμε πολιτικά και όχι να αναλωθούμε περαιτέρω στις εσωκομματικές αντιθέσεις.
Γ2 Βασικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία συνθηκών σύνθεσης και υπέρβασης που θα οδηγήσουν στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούν:
- H Αυτοκριτική για την περίοδο ‘12- ‘19 και ‘19-`23
- H Ανάλυση σε βάθος ,της κοινωνικής διεργασίας που συντελείται
- Ο Προσδιορισμός με πολιτική και προγραμματική ενότητα των τάξεων και των στρωμάτων που έχουν λόγους να επιδιώξουν την πολιτική αλλαγή.
- Η Λειτουργία δικτύων, η ενεργοποίηση των οργανώσεων βάσης με την δημιουργία προϋποθέσεων για τη συμβολή όλων των ρευμάτων της αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας στις επεξεργασίες που απαντούν στις σύγχρονες αντιθέσεις. Γι’ αυτό ακριβώς και καταστατικά είναι η ώρα για την υπέρβαση των παλιών αντιθέσεων.
Η ύπαρξη των τάσεων αποτέλεσε πρόσχημα για δήθεν εσωκομματική δημοκρατία .Στις διαδικασίες όμως για την εκλογή Προέδρου κανείς από τους εκπροσώπους των τάσεων δεν κατάφερε να επικρατήσει .Τα μέλη του κόμματος με τις επιλογές τους υπερέβησαν την τασική δομή.
Είναι προφανές πλέον ότι πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση για το πολιτικό σχέδιο του κόμματος και όχι η κάθε συσπείρωση να συζητά κατά μονάς .
Τώρα είναι η ώρα :
– το συνέδριο να συζητήσει την κατάργηση των γραφειοκρατικών πλέον τάσεων και την αντικατάσταση τους με τη δημιουργική συμβολή ρευμάτων σκέψης που θα μπορούν να δημιουργούνται να υφίστανται ad hoc και να λειτουργούν από συνέδριο σε συνέδριο.
-να προκύψουν συλλογικές λειτουργίες με τη συμμετοχή της βάσης και όχι να προάγεται ο εξουσιοδοτισμός.
Το ζήτημα αυτό θέτει επί τάπητος την ανάγκη κατά τη συνεδριακή περίοδο να ανοίξει ο διάλογος και για το νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και με σαφή προσανατολισμό ότι η λειτουργία των ΟΜ πρέπει να συνδεθεί με ανοιχτές εκδηλώσεις με το περίγυρο τους
Δ. Η ΚΕ στην επικείμενη συνεδρίαση της μπορεί και πρέπει να δώσει σαφές μήνυμα επανεκκίνησης με σύνθεση, υπέρβαση.
Με σαφές χρονοδιάγραμμα εξωστρεφούς δράσης. Για να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σε τροχιά πολιτικού φορέα ,κορμού της προοδευτικής διακυβέρνησης .
Προτείνουμε λοιπόν άμεσα
1.Η ΚΕ με την απόφαση της να εξαγγείλει τη διεξαγωγή του συνεδρίου το Φεβρουάριο.
Η ΚΕ να μετατραπεί σε ΚΟΕΣ και να αναδείξει η ίδια την ολιγομελή γραμματεία της .
Τα μέλη της ΚΟΕΣ να κατανεμηθούν σε 4 ενότητες εκ των οποίων η πρώτη θα αναλάβει την πολιτική διακήρυξη (ιδεολογικό κείμενο), η δεύτερη τις πολιτικές θέσεις (πολίτικο σχέδιο) η Τρίτη τις προγραμματικές θέσεις και η τέταρτη τις καταστατικές προτάσεις (αυτονόητα το συνέδριο μας πρέπει να είναι και καταστατικό)
2. Στη διάρκεια του Δεκεμβρίου όλες οι ΟΜ να προχωρήσουν σε 2 ΓΣ για την συζήτηση των κειμένων.
Στη δεύτερη συνέλευση να εκλέξουν Συντονιστικές επιτροπές (ΣΕ) και αντιπροσώπους για το συνέδριο
Την ίδια περίοδο η κάθε ΟΜ να προχωρήσει σε μια ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με προσκεκλημένους φίλους και φορείς από τον κοινωνικό χώρο που απευθύνεται .(Οι εκδηλώσεις αυτές είναι σκόπιμο να καλυφθούν από τοπικά η περιφερειακά στελέχη)
3 . Την περίοδο του Ιανουαρίου να προγραμματισθούν Νομαρχιακές συνδιασκέψεις για να συζητηθούν τα προσυνεδριακά κείμενα και να εκλεγεί ΝΕ και τα στελέχη που θα εκπροσωπούν το Νομό στην Περιφερειακή επιτροπή.
Στην ίδια περίοδο οι ΝΕ να προγραμματίσουν μια μεγάλη ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που θα καλυφθεί από κεντρικά στελέχη .
4. Με την συγκρότηση των νέων περιφερειακών οργάνων τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου προτείνουμε να διοργανωθούν με παρουσία του προέδρου όσα περιφερειακά συνέδρια εκτιμηθεί ότι μπορούν να γίνουν
5. Στο τέλος Φεβρουαρίου να κορυφωθεί ο διάλογος με το Συνέδριο μας που πρέπει να αποτελέσει μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό γεγονός για τη χώρα
6. Αμέσως μετά να προχωρήσουμε στην εκλογή της ΚΕ όπως προβλέπει το καταστατικό.
Υπογράφουν οι:
Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης, Ανδρέας Μιχαηλιδης, Ελένη Ευαγγελοπούλου, Φώτης Λαμπρινίδης, Γιάννης Μπουλέκος
7.11.2023