Νιγηρία: Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε Καθολική Εκκλησία μετά από επίθεση

Οι επιτιθέμενοι στόχευσαν την Καθολική Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου στην πολιτεία Οντό, την ώρα που οι πιστοί συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Πεντηκοστή, δήλωσε ο νομοθέτης Ογκουνμολασουγιί Ολούγουολ. Μεταξύ των νεκρών ήταν πολλά παιδιά, ανέφερε.

Ο προεδρεύων ιερέας απήχθη επίσης, δήλωσε ο Αντελέγκμπε Τιμιλεϊίν, ο οποίος εκπροσωπεί την περιοχή Όβο στην κάτω νομοθετική αίθουσα της Νιγηρίας.

“Οι καρδιές μας είναι βαριές”, τουίταρε την Κυριακή ο Κυβερνήτης του Έντο Ροτίμι Ακερεδολού. “Η ειρήνη και η ηρεμία μας έχουν επιτεθεί από τους εχθρούς του λαού.”

Οι αρχές δεν έδωσαν αμέσως στη δημοσιότητα τον επίσημο αριθμό των νεκρών. Ο Τιμιλέιν ανέφερε ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, αν και άλλοι θέτουν τον αριθμό υψηλότερο. Βίντεο που φαίνεται να προέρχονται από τον τόπο της επίθεσης έδειχναν πιστούς της εκκλησίας να κείτονται σε λίμνες αίματος, ενώ οι άνθρωποι γύρω τους θρηνούσαν.

Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι δήλωσε ότι “μόνο οι πιστοί από την κάτω περιοχή θα μπορούσαν να έχουν συλλάβει και πραγματοποιήσει μια τέτοια αποτρόπαια πράξη”, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του.

“Ό,τι και να γίνει, αυτή η χώρα δεν θα ενδήσει ποτέ σε κακούς και κακούς ανθρώπους, και το σκοτάδι δεν θα ξεπεράσει ποτέ το φως. Η Νιγηρία θα κερδίσει τελικά”, δήλωσε ο Μπουχάρι, ο οποίος εξελέγη αφού δεσμεύθηκε να τερματίσει την παρατεταμένη κρίση ασφαλείας στη Νιγηρία.

“Ο Πάπας έμαθε για την επίθεση στην εκκλησία στο Οντό της Νιγηρίας και το θάνατο δεκάδων πιστών, πολλών παιδιών, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Πεντηκοστίας. Ενώ οι λεπτομέρειες διευκρινίζονται, ο Πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται για τα θύματα και τη χώρα, που επλήγησαν οδυνηρά σε μια περίοδο εορτασμού, και τους αναθέτει και τους δύο στον Κύριο, ώστε να μπορέσει να στείλει το πνεύμα του για να τα παρηγορήσει”, ανέφερε ο Πάπας σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Βατικανού.

Δεν ήταν αμέσως σαφές ποιος ήταν πίσω από την επίθεση στην εκκλησία. Ενώ μεγάλο μέρος της Νιγηρίας έχει αγωνιστεί με ζητήματα ασφάλειας, το Ondo είναι ευρέως γνωστό ως ένα από τα πιο ειρηνικά κράτη της Νιγηρίας. Το κράτος, ωστόσο, έχει εμπλακεί σε μια αυξανόμενη βίαιη σύγκρουση μεταξύ αγροτών και βοσκών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας δεν απάντησαν αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς συνέβη η επίθεση ή εάν υπάρχουν στοιχεία για υπόπτους. Owo είναι περίπου 345 χιλιόμετρα (215 μίλια) ανατολικά του Λάγος.

“Στην ιστορία της Owo, δεν έχουμε βιώσει ποτέ ένα τόσο άσχημο περιστατικό”, δήλωσε ο νομοθέτης Oluwole. “Αυτό παραπάει.”

Πηγή: abc NEWS