Ν. Δένδιας για Σουδάν: Ψάχνουμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάρουμε τους ανθρώπους μας από εκεί – Έχουμε δύο τραυματίες στο νοσοκομείο

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τ/σ «ALPHA» και τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και όχι μόνο, θα συζητήσουμε τώρα με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Νίκο Δένδια, που είναι κοντά μας και τον ευχαριστούμε πολύ.
Και θα ήθελα, Υπουργέ, να ξεκινήσουμε – βλέπατε και εσείς αυτό το βίντεο – βλέπουμε μία αντιφατική ρητορική της Τουρκίας. Από τη μία καλό κλίμα, μορατόριουμ, φιλικό κλίμα. Από την άλλη, και πάλι θέμα νησιών, και πάλι επιθετική ρητορική. Τι τελικά να εμπιστευτούμε εν όψει και των εκλογών στην Τουρκία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα το δούμε μετά τις εκλογές. Νομίζω ότι τώρα, μέσα σε μια έντονη προεκλογική δραστηριότητα στην Τουρκία, είναι προφανές ότι θα ακουστούν πράγματα, θα λεχθούν πράγματα, θα τοποθετηθούν μαξιμαλιστικές απόψεις στο τραπέζι.
Νομίζω ότι εμείς, όπως πάντα, πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να περιμένουμε η κυβέρνηση που θα εκφράσει την τουρκική κοινωνία μετά τις εκλογές, να τοποθετηθεί πάνω σε ένα καλό κλίμα που επιτρέπει ένα σοβαρό διάλογο για τη διαφορά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το ρωτήσω απλά, γιατί το ρωτάει και ο κόσμος. Ποια κυβέρνηση μας συμφέρει πιο πολύ; Μια νέα κυβέρνηση του Erdogan ή μία κυβέρνηση της αντιπολίτευσης;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Για σκεφτείτε τώρα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας να τοποθετείται σε επιλογή της τουρκικής κοινωνίας, τι έχει να γίνει αύριο το πρωί…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πω, αν αλλάζει κάτι επί της ουσίας στην εξωτερική μας πολιτική και στη στάση με την οποία προσεγγίζουμε την ..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ δεν εξομοιώνω όλα τα κόμματα, όλους τους ανθρώπους και όλες τις κυβερνήσεις. Όμως, με κανένα τρόπο η Ελλάδα δεν πρέπει να αναμειχθεί στην εσωτερική πολιτική ζωή της Τουρκίας. Θα ήταν τεράστιο λάθος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο, θεωρείτε ότι η αντιπολίτευση μπορεί να αλλάξει, σε περίπτωση που νικήσει, την εξωτερική πολιτική της;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν μας έχει δώσει σαφή εικόνα η αντιπολίτευση. Ορισμένες τοποθετήσεις μερικές φορές ήταν οξύτερες από τις κυβερνητικές. Αυτό έχω να παρατηρήσω.
Θυμάστε τότε με τα νησιά, η αντιπολίτευση δεν είπε στον Πρόεδρο Erdogan «τι είναι αυτά που λες;». Του είπε, «γιατί τα λες και δεν τα κάνεις;».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή μπορεί να έχουμε και δεύτερο γύρο στην Τουρκία, δηλαδή, η διαδικασία αυτή να πάρει χρόνο. Φοβάστε μία περίοδο αστάθειας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι το μεγάλο κέρδος της βελτίωσης του κλίματος είναι ακριβώς ότι δεν φοβόμαστε αυτήν την περίοδο. Θυμάστε, αν κάναμε αυτή τη συζήτηση εδώ και 3-4 μήνες, είχαμε μεγάλη αγωνία πως στο προεκλογικό διάστημα και στις δύο χώρες θα εξασφαλιστεί η ηρεμία στο Αιγαίο.
Αυτή τη στιγμή αυτό δεν υπάρχει ως κίνδυνος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αν όμως η ελληνική κοινωνία θέλει συνεργασίες; Ειδικά για τα εθνικά θέματα, γιατί καμιά φορά τα εθνικά θέματα είναι καλό να είναι προϊόν συναίνεσης. Αν τελικά έρθετε στο σημείο που θα πρέπει να επιλέξετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το λέτε αυτό σε μια κυβέρνηση και σε έναν Υπουργό που επεδίωξε, και σε ένα βαθμό πέτυχε, τη συναίνεση αυτά τα χρόνια στις μεγάλες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής. Και σε αυτό οφείλεται αναγνώριση και του ρόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, γιατί πρέπει να είμαστε σαφείς: Πετύχαμε να υπάρχει συνεννόηση, να υπάρχουν χαμηλοί τόνοι, τα γνωστά «προδότες, μειοδότες» δεν ακούστηκαν αυτά τα χρόνια.
Από εκεί και πέρα, όμως, συνεννόηση δεν σημαίνει μη ύπαρξη μονοκομματικής κυβέρνησης, σημαίνει μία συγκεκριμένη συμπεριφορά της μονοκομματικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το ρωτήσω κι αυτό απλά, γιατί κι αυτό το ρωτάει απλά ο κόσμος. Σε περίπτωση που βγει το κόμμα σας και πάλι στην εξουσία, θα θέλατε να παραμείνετε στο Υπουργείο Εξωτερικών;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό εξαρτάται από τον Πρωθυπουργό, τι θα μου προτείνει και, από εκεί και πέρα, επί τη βάσει της δικής του απόφασης και πρότασης, θα σκεφτώ κι εγώ. Αλλά δεν έχει κανένα νόημα να σκέφτομαι προκαταβολικά, η πρωτοβουλία σε αυτά ανήκει πάντα στον Πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο Σουδάν οι Έλληνες τι μπορούν να περιμένουν, Υπουργέ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μία ανακωχή, για να μπορέσουμε να εκκενώσουμε το Χαρτούμ από τους Έλληνες εκεί.
Δεν είναι εύκολο, έχουμε διαρκή επαφή, και ο Πρέσβης μας με τον Μητροπολίτη. Μίλησα με τον κ. Shoukry σήμερα, μιλάμε με τους Γάλλους που έχουν το leading role της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκεί. Όμως είναι μία κατάσταση η οποία θα διαρκέσει αρκετά, δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να επέλθει ηρεμία.
Ψάχνουμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάρουμε τους ανθρώπους μας από εκεί. Όμως το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά. Έχουμε δύο τραυματίες στο νοσοκομείο, δεν έχουν καταφέρει να χειρουργηθούν, είναι με παυσίπονα, είναι μία κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η οποία θεωρείτε ότι θα κρατήσει χρόνο, θα κρατήσει καιρό; Γιατί διακυβεύονται πολλά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και ο Al-Burhan και ο Hemeti έχουν ισχυρές δυνάμεις, οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις αυτή τη στιγμή στο Σουδάν. Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι αυτό θα επιλυθεί γρήγορα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία ανακωχή που να επιτρέψει, τουλάχιστον στους ξένους υπηκόους, να φύγουν από το Χαρτούμ.