Ν. Δένδιας : Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί ως ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη

Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στον τ/σ ΕΡΤ1 και την Εκπομπή «Επτά» με τη Βάλια Πετούρη:

<< Υπάρχει μία προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, τον κύριο  Guterres, υπάρχει σειρά θεμάτων που μας αφορούν, ξεκινώντας προφανώς από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά όχι μόνο.
Υπάρχουν τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, υπάρχουν τα ζητήματα της Λιβύης και, γενικά, μία συνολική κατόπτευση του πού πηγαίνουν τα πράγματα μετά από τη ρωσική εισβολή.
Εναι εξαιρετικά δυσάρεστο αυτό που συμβαίνει. Καταρχήν, όπως όλοι βλέπουμε στις οθόνες των τηλεοράσεων, η Μαριούπολη είναι ο κύριος στόχος των ρωσικών δυνάμεων αυτή τη στιγμή. Βομβαρδίστηκε το θέατρο στο οποίο είχαν καταφύγει πάνω από 1.000 άνθρωποι, ευτυχώς βρίσκονταν στο υπόγειο. Ελπίζω, επειδή είχα δει το κτίριο, να έχει αντέξει. Αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες.
Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ένα απολύτως διακριτό έγκλημα πολέμου.
Θα ήθελα να σας πω, επίσης, και αυτό θα τεθεί και στον Γενικό Γραμματέα, ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 38 χώρες που έχουν υπογράψει το αίτημα να ανοίξει μια έρευνα στο Δικαστήριο της Χάγης όσον αφορά τα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται κατά την εισβολή αυτή.>>

Σε ερώτηση ότι  συνομιλίες συνεχίζονται σε διπλωματικό επίπεδο, υπάρχει κινητικότητα, πόσο κοντά είμαστε στο να τελειώσει αυτός ο πόλεμος πια;

Ο κ Δένδιας τόνισε:

<< Όλοι εκφράζουμε ελπίδες και καταβάλλουμε τις καλύτερες προσπάθειές μας.
Διότι αυτό το οποίο συμβαίνει, δεν είναι μόνο μία ανθρωπιστική τραγωδία, δεν είναι μία πλήρης ασυμβατότητα με το διεθνές δίκαιο, είναι κάτι το παντελώς απαράδεκτο για τον 21ο αιώνα.
Από εκεί και πέρα, όμως, το πότε θα μπορέσει να σταματήσει η ρωσική εισβολή, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να  προβλέψω.
Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι εμείς με τις δυνάμεις μας, τις όποιες δυνάμεις μας, κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Και κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, και πολύ καλά το είπατε προηγουμένως, για να προστατευθεί η ελληνική ομογένεια σε αυτές τις περιοχές.
Οποιες και αν είναι οι προτεραιότητες του Προέδρου Putin, μετά τη ρωσική εισβολή, ένα πράγμα είναι φανερό, ότι είναι παντελώς αντιβαίνουσες στο Διεθνές Δίκαιο, σε ό,τι προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.
Και πρέπει να υπογραμμίσω, και θέλω να υπογραμμίσω, ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά συνέπεια ένας, θεωρητικά, από τους πυλώνες επιβολής αυτού του Καταστατικού Χάρτη στην ανθρωπότητα.
Από εκεί και πέρα, είναι φανερό ότι η Ρωσία επιδιώκει τον διαμελισμό της Ουκρανίας και την ουδετεροποίησή της. Το ποιό είναι το συνολικό σχέδιο της ρωσικής πλευράς δεν το ξέρουμε και δεν μπορούμε να το ξέρουμε.>>

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να στείλουμε και άλλο στρατιωτικό υλικό; ο κ Υπουργός απάντησε:

<< Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με συντριπτική πλειοψηφία, για να μην πω με ομοφωνία, αποφάσισε να ενισχύσει την Ουκρανία με κάθε τρόπο και αυτό επιχειρούμε να κάνουμε εμείς, δίνοντας αμυντικό υλικό σε μία χώρα η οποία υφίσταται εισβολή.
Η Ελλάδα πορεύεται στις διεθνείς της σχέσεις με διακριτές αρχές. Για εμάς η εδαφική ακεραιότητα των κρατών είναι ιερό ευαγγέλιο, έτσι πηγαίνουμε πάντοτε στην εξωτερική μας πολιτική. Εάν θέλετε, αυτό είναι και το εθνικό μας συμφέρον, πέρα από μία θέση αρχής στην οποία πιστεύουμε βαθύτατα.
Βοηθώντας, λοιπόν, κάθε χώρα που μάχεται για την ανεξαρτησία της και την ύπαρξή της, στην πραγματικότητα προβάλλουμε αυτό το οποίο εμείς – και όταν λέω εμείς δεν εννοώ την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν εννοώ τον Πρωθυπουργό, εννοώ το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας – πιστεύουμε.
Ό,τι κάνουμε εμείς το έχει κάνει και η Γαλλία, για να είμαστε σαφείς σε αυτό.
Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι ιστορικές και εγώ διατηρώ την ελπίδα ότι θα επανέλθουν κάποια στιγμή. Πότε; Όταν η Ρωσία επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα.
Βεβαίως, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής, όταν εγώ ξεκίνησα να είμαι Υπουργός Εξωτερικών, δεν ήταν σε κάποιο σπουδαίο σημείο οι σχέσεις μας με τη Ρωσία και εργάστηκα συνειδητά και πολύ για να τις βελτιώσω.
Και λυπάμαι ειλικρινά πάρα πολύ, για το σημείο που βρίσκονται σήμερα, αλλά δεν είναι ελληνική ευθύνη αυτό.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία πορεύεται επί τη βάσει αρχών και αξιών και δεν μπορεί παρά να βοηθάει όλες τις χώρες, οι οποίες συνυπογράφουν και μάχονται για αυτές τις αρχές. Εάν αυτό εξ ανάγκης τη φέρνει να αντιδιαστέλλεται με άλλες πρακτικές, >>

Σε ερώτηση της κας Πετούρη αν βλέπει υποχώρηση της Μόσχας, ο κος Δένδιας τόνισε:

<< Ο Πρόεδρος Putin από τη δική του πλευρά έχει δημιουργήσει ένα αφήγημα μίας αστυνομικής, κατ’ ουσίαν, επιχείρησης, η Μόσχα δεν το παρουσιάζει ως εισβολή, ως πόλεμο, άρα είναι και για αυτόν δύσκολο να μετακινηθεί από την αρχική του θέση.
Παρά ταύτα, η διπλωματία δεν είναι μία διαδικασία επίλυσης των προφανών και των εύκολων. Ακριβώς το αντίθετο, είναι των δύσκολων και εδώ χρειάζεται κάθε προσπάθεια.
Ελπίζω, ξαναλέω ελπίζω, ότι και η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα θα μου δώσει την πληροφόρηση των προσπαθειών που γίνονται και μπορούν να γίνουν για να φτάσουμε σε ένα άμεσο, καταρχήν, αποτέλεσμα, το άμεσο αποτέλεσμα είναι η διακοπή των εχθροπραξιών. Είναι τρομερό να βομβαρδίζονται άμαχοι άνθρωποι τον 21ο αιώνα. Τρομερό.
Και αν μου επιτρέπετε να σας πω και κάτι με την ευκαιρία, όσον αφορά την ελληνική πλευρά τώρα, ανεξάρτητα από τη νομιμότητα ή την παρανομία ή την εικόνα που δινόταν από τη ρωσική πλευρά, η ελληνική πλευρά είχε πάρει τα μέτρα της. Εμείς εκδώσαμε τρεις Ανακοινώσεις στη σειρά, ως Υπουργείο Εξωτερικών, εν γνώσει προφανώς του Πρωθυπουργού.
Στην πρώτη ζητήσαμε από τους Έλληνες, πολλές μέρες πριν από την εισβολή, να σταματήσουν τα ταξίδια. Τη δεύτερη, δέκα μέρες πριν από την εισβολή, να φύγουν από την Ουκρανία και την τρίτη, αν θυμάμαι καλά, τρεις ή τέσσερις μέρες από την εισβολή, πάλι να φύγουν από την Ουκρανία, ακριβώς διότι οι πληροφορίες που είχαμε ήταν τέτοιες που επέτρεπαν στο σενάριο της εισβολής να υπάρχει.
Άρα, σε αυτές τις περιπτώσεις, κινείσαι επί τη βάσει της ασφαλούς πρόβλεψης. Ποιά είναι η ασφαλής πρόβλεψη; Να εξασφαλίσω στην ασφάλεια των Ελλήνων υπηκόων και όσων εκ των ομογενών θέλουν να φύγουν. Άρα τους λες «φύγετε».>>

Αναφορικά με την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας και σχολιάζοντας τα λεγόμενα στην Τουρκία περί συνεκμετάλλευσης, υπογράμμισε ότι τέτοιο θέμα δεν τέθηκε και “είναι εκτός των απόψεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής παγίως”.

“Τι μπορεί να συνεκμεταλλευτούμε όταν δεν έχουμε συμφωνήσει τι ανήκει πού;”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε Ουκρανία και Ρωσία σημείωσε πως “τα πάγια θεωρήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν προσομοιάζουν με αυτά της τουρκικής”, καθώς “η Τουρκία επιλέγει έναν διαφορετικό ρόλο”.

“Προσπαθεί να μιλήσει και με τις δυο πλευρές, καταδικάζει μεν, αλλά δεν επιβάλλει κυρώσεις δε, έκλεισε τα στενά στα πολεμικά πλοία με καθυστέρηση. Αυτό που δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να συμβεί είναι η Τουρκία, με από τον τρόπο με τον οποίο κινείται και ελίσσεται στο ρωσο-ουκρανικό, να επιτύχει αποτελέσματα που να αντανακλούν στις διαφορές της με την Ελλάδα”.

Αντιθέτως, πρόσθεσε, “η σύμπτυξη της ΕΕ και η δημιουργία αμυντικού βραχίονα της ΕΕ στο βάθος του χρόνου, θα δώσει στην Ελλάδα σημαντικές δυνατότητες που σήμερα η πατρίδα μας δεν έχει στο βαθμό που θα επιθυμούσε να έχει”.

“Δεν μπορεί να υπάρχει μικρότερη προστασία και βοήθεια σε ένα κράτος-μέλος από ότι σε ένα κράτος μη μέλος. Το άρθρο 42.7 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών αποτελεί το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε ακόμη πως η Ελλάδα “δεν έχει τάσεις αποκλεισμού της Τουρκίας από το διεθνές γίγνεσθαι”. “Όμως αυτό πρέπει να το επιλέξει η Τουρκία καταρχήν, διότι τίθεται θέμα κανόνων,” επεσήμανε και πρόσθεσε: “δεν μπορεί να συναλλάσσεται με την ΕΕ και εν ταυτώ να μην αναγνωρίζει ένα από τα κράτη-μέλη, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί να μιλάει για δικαιώματα είτε επί υφαλοκρηπίδας, είτε επί ΑΟΖ, χωρίς να αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας”.

“Εάν η Τουρκία δει με θετικό τρόπο τα προφανή, από εκεί και πέρα η Ελλάδα, όπως πάντα, θα τείνει προς την Τουρκία χείρα συνεργασίας και χείρα βοηθείας”, ξεκαθάρισε.

“Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να το κάνει αυτό, δεν είναι μια αντιτουρκική δύναμη. Όμως, επίσης, έχει υποχρέωση να προασπίσει τα εθνικά της δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Διότι σε αυτή την περίπτωση αυτά τα δυο είναι απολύτως ταυτόσημα. Με το Διεθνές Δίκαιο σαν ευαγγέλιο πηγαίνουμε, το είπα πριν για την Ουκρανία, ισχύει και για τα ελληνοτουρκικά”.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στην ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και σημείωσε πως η Ελλάδα είχε κάνει σωστές επιλογές, με τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης του φυσικού αερίου. Αυτές δίνουν μια δεύτερη δυνατότητα σε όλη την Ευρώπη, “αντί να έχει ρωσική ενέργεια, να μπορεί να παίρνει ενέργεια μέσω της Ελλάδος και αυτό αναδεικνύει την Ελλάδα σαν ενεργειακό κόμβο”.

“Το μεγάλο στοίχημα της Αλεξανδρούπολης έχει κερδηθεί, τόνισε. “Η Αλεξανδρούπολη δεν ήταν γνωστή, δεν υπήρχε στον γεωπολιτικό χάρτη, μπήκε το 2009 και ωριμάζει με τρομερή ταχύτητα”.

“Η διασύνδεση της Ελλάδας και της Αιγύπτου, η ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία είναι υπαρξιακή για την Ελλάδα”, επεσήμανε. “Διασφαλίζει τον χώρο από τον οποίο μπορεί να περάσει αγωγός, μπορεί να περάσει καλώδιο, μπορεί να μεταφερθεί η ενέργεια από την Αφρική προς την Ευρώπη. Διότι η Αφρική, με τις μεγάλες εκτάσεις, είναι ο χώρος, όπου θα παραχθεί η ηλιακή ενέργεια και θα παραχθεί και πράσινο υδρογόνο”.

Ξεκαθάρισε δε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση καθυστέρησης, ούτε από την Ελλάδα, αλλά ούτε και από την Αίγυπτο, ενώ ανέφερε πως την άλλη εβδομάδα θα συναντηθεί στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Ερωτηθείς σχετικά με την οικονομία, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι, πριν τη ρωσική εισβολή, η Ελλάδα, “μετά από τις δίδυμες κρίσεις, έβγαινε πια σε ένα ξέφωτο, με μια μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης. Και πάνω στη στιγμή αυτή, αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες μιας εισβολής, οι οποίες, δημιουργούν ακρίβεια, δημιουργούν πληθωρισμό”.

Τόνισε πως “η μόνη ελπίδα μιας σοβαρής απάντησης είναι μια ευρωπαϊκή απάντηση”, ενώ πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, όπως το έκανε και στην πανδημία, που προσπάθησε με συγκεκριμένα επιδόματα να βοηθήσει τους οικονομικά ασθενέστερους να ανταποκριθούν.

Σημείωσε πως και σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τους οικονομικά ασθενέστερους με ένα νέο πακέτο. “Εάν κάποιος νομίζει ότι υπάρχουν λεφτόδεντρα και τα οποία μπορούμε να τα βρούμε, νομίζω δεν θα είχαμε αντίρρηση εμείς”, ξεκαθάρισε.

“Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην εξαντλήσουμε και το τελευταίο και την τελευταία δυνατότητα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως ο πρωθυπουργός “έχει μια θεσμική αντίληψη των πραγμάτων, και αυτό το οποίο σκέφτεται και αυτό το οποίο έχει πει, είναι ότι θα ομαλοποιηθεί η πολιτική ζωή αν οι κυβερνήσεις εξαντλούν την τετραετία” και πρόσθεσε:

“Από εκεί και πέρα, αν υπάρξει κάτι το απολύτως έκτακτο το οποίο επιβάλει να εκφράσει την άποψή της η ελληνική κοινωνία πριν γίνει μία επιλογή, νομίζω θα ήταν αντιθέτως αντισυνταγματικό να μη ζητηθεί η άποψή της”.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα, σημείωσε “επιχείρησε να έρθει σε επαφή με χώρες και με δυνατότητες που παλιά ήταν εκτός του ορίζοντά” και “έχει υπογράψει 146 διμερείς και περίπου 40 πολυμερείς συμφωνίες αυτά τα σχεδόν 3 χρόνια”.

“Η Ελλάδα βλέπει και την Αραβική Χερσόνησο και τον Κόλπο και την Αφρική και τις χώρες του ευρύτερου Ινδοειρηνικού που συμμερίζονται τις απόψεις για το διεθνές δίκαιο, ακόμα και χώρες της Λατινικής Αμερικής, με παρόμοιες απόψεις, ως χώρες με τις οποίες πρέπει να αποκτήσει σχέσεις. Πρέπει να φύγουμε από το στενό βαλκανικό περίγυρο και κοστούμι, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν μας αφορά και δεν μας ενδιαφέρει, και να ανοιχτούμε στη νέα τάξη πραγμάτων”.

Τέλος, ανέφερε τη σημασία να υπάρχει συζήτηση με τα υπόλοιπα κόμματα “άτυπα, καθαρά, για να μπορεί να λέει ο καθένας την άποψή του και να υλοποιούμε κοινούς εθνικούς στόχους”.

“Δεν είμαστε ούτε πολύ μεγάλοι, ούτε πάρα πολλοί για να μπορούμε να έχουμε μεγάλες διαφορές μεταξύ μας. Ο ελληνισμός διχάστηκε ιστορικά για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε και πάλι”, κατέληξε.

πηγή: ΕΡΤ-ΑΠΕ

19.3.2022