Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα παράγοντας ασφαλείας, αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος

Γράφει η Κατερίνα Καράμπελα

 

Η ελληνική εξωτερική πολιτική δε μένει αδρανής, αλλά επεκτείνει το πεδίο δράσης και ενισχύει τις συμμαχίες της πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε χαιρετισμό του στο πάνελ με θέμα “Politics and International Relations” που διοργανώνει η ελληνική κοινότητα του LSE στο πλαίσιο του Συνεδρίου “Greece 2022: Semper Ad Meliora”:

<<Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής καθώς είναι η δεύτερη διαδοχική χρόνια που έχω την χαρά να απευθύνω χαιρετισμό στην ημερίδα σας.

Ως απόφοιτος του LSE θεωρώ ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε συνεισφέρουν τα μέγιστα στην καλύτερη κατανόηση, από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.

Λειτουργείτε, επιπλέον, ως γέφυρα αλληλεπίδρασης και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ νέων επιστημόνων από τo Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Γι’ αυτήν την άκρως επιτυχημένη συνεισφορά σας, σας συγχαίρω.

Πέρασαν σχεδόν 12 μήνες από την τελευταία φορά που είχα τη χαρά να απευθύνω ομιλία ενώπιον σας.

Η Ελλάδα και η διεθνής κοινότητα συνεχίζουν  να αντιμετωπίζουν περίπου τις ίδιες προκλήσεις, αν και σε αρκετές περιπτώσεις με διαφορετική ένταση. Όπως για παράδειγμα: Την ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας και των πολυσύνθετων επιπτώσεών της. Τις προσπάθειες για σταδιακή επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα. Την αναζωπύρωση εντάσεων και την εμφάνιση νέων πηγών πιθανών ενόπλων συρράξεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και συνεχών μεταβολών, η Ελληνική Εξωτερική πολιτική δεν παρέμεινε αδρανής, απλός παρατηρητής των εξελίξεων.

Επέκτεινε το πεδίο δράσης της και ενίσχυσε περαιτέρω τις συμμαχίες και τις εταιρικές σχέσεις της τόσο στην άμεση γειτονία της, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, και τα Βαλκάνια, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, οικοδομώντας σχέσεις με νέους εταίρους στην Αφρική, την Ασία, και τη Λατινική Αμερική.

Πάντα στην βάση θεμελιωδών αρχών, όπως το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας. Και προωθώντας παράλληλα τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αρχής γενομένης από την απαγόρευση της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας.

Δυστυχώς, όμως, μία χώρα της αμέσου γειτονίας μας συνεχίζει να αγνοεί τους βασικούς αυτούς κανόνες.

Eντούτοις, η Ελλάδα, παρά τις άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον σταθεροποιητικό της ρόλο και να αποτελεί παράγοντα ασφαλείας, αξιόπιστο σύμμαχο και εταίρο, εφαρμόζοντας μια εξωτερική πολιτική, η οποία έχει μονίμως ως βάση της τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, προωθούμε και την υποψηφιότητα μας για την εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26. Και η συνεισφορά όλων σε αυτή την προσπάθεια είναι ευπρόσδεκτη.>>

20.2.2022

Εύχομαι οι συνθήκες να μας επιτρέψουν την επόμενη φορά να έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε από κοντά τις απόψεις μας.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία.