Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση οδηγεί σε ασφυξία την κοινωνική πλειοψηφία – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αναγκαίο να ηττηθεί εκλογικά η Λεπέν

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN είπε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί σε οικονομική ασφυξία όχι μόνο τους ευάλωτους, αλλά το σύνολο της κοινωνίας»

«Με βάση τα στοιχεία, για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα, αλλά στο σύμπαν της ΝΔ η κατάσταση αποκλιμακώνεται», σχολίασε.

«Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, η εργαλειοθήκη της Κομισιόν προβλέπει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, κάτι δημοσιονομικά εφικτό γιατί αν εφαρμοζόταν για ένα χρόνο θα κόστιζε 1,5 δισ. Η απάντηση της ΝΔ είναι ότι με αυτό το μέτρο θα στηριχθούν όσοι έχουν καγιέν, δηλαδή όχι μόνο δεν κάνουν αυτό που πρέπει αλλά προσβάλλουν από πάνω και τους πολίτες», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση στέκεται πιο δεξιά και πιο νεοφιλελεύθερα από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν, είναι τραγωδία για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ακόμα ότι «η Ελλάδα εδώ και 2 χρόνια, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχει παγώσει τους μισθούς». «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης με κατώτατο μισθό χαμηλότερο από αυτόν που είχε το 2010», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ επανέλαβε ότι «όταν το ’19 ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτατο μισθό 27% για τους κάτω των 25 ετών και 11% συνολικά, τα δημόσια έσοδα βελτιώθηκαν».

«Το τρίτο μέτρο στο οποίο αρνείται να προχωρήσει η κυβέρνηση είναι η φορολόγηση αυτών που η Κομισιόν ονομάζει “ουρανοκατέβατα” κέρδη», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι «αν κάποιος συγκρίνει τη διαφορά ανάμεσα σε τιμές παραγωγής και τιμές χονδρικής στο ρεύμα, θα διαπιστώσει ότι το τελευταίο εφτάμηνο η ελληνική αγορά ενέργειας έχει περίπου 1,5 δισ. υπερκέρδη». «Η χώρα πρέπει να κάνει αυτό που ήδη κάνει η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες φορολογούν αυτά τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «με ένα τέτοιο μέτρο θα βρούμε παραπάνω δημοσιονομικό χώρο για να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα».

Σχολίασε ακόμα ότι «η Ελλάδα έχει αρνητικό ρεκόρ στις τιμές χονδρικής στο ρεύμα ήδη από τον Αύγουστο, πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά η κυβέρνηση έχει πάντα μία ευκολία να βρίσκει έναν εξωτερικό παράγοντα για να ρίχνει τις δικές της ευθύνες». «Η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη και για το βίαιο τρόπο με τον οποίο προχώρησε η απολιγνιτοποίηση, κάτι που παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα, όταν παραδέχτηκε επίσης ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγαν ψέματα ότι ο λιγνίτης παραμένει πιο ακριβός από το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τέλος, απαντώντας στην κριτική της ΝΔ, σημείωσε με νόημα: «είναι τουλάχιστον προκλητικό τα στελέχη της ΝΔ να μιλούν για λαϊκισμό, όταν ακόμα δεν έχουν βγάλει τις περικεφαλαίες από τις διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Σε ανακοίνωση του το ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία δήλωσε:

Τα αποτελέσματα των Γαλλικών εκλογών δείχνουν το μέγεθος του πολιτικού κινδύνου για τη δημοκρατία στην Ευρώπη που αποτελεί η ακροδεξιά.

Η ισχυρή παρουσία της Αριστεράς με το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό Μελανσόν, τη στιγμή που οι υποψήφιοι των παραδοσιακών κομμάτων της Δεξιάς και της Σοσιαλδημοκρατίας σχεδόν εξαφανίστηκαν, είναι μια θετική είδηση. Ωστόσο είναι κρίμα που η πολυδιάσπαση της ευρύτερης Αριστεράς δεν επιτρέπει την είσοδό της στο δεύτερο γύρο, αντί της Ακροδεξιάς Λεπέν.

Είναι αναγκαίο να ηττηθεί εκλογικά η Λεπέν. Όπως είναι αναγκαίο να ηττηθεί συνολικά η ακροδεξιά, στην Ευρώπη.

Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Πρέπει να ηττηθούν και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ευρώπη. Η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού οξύνει τις ανισότητες, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανασφάλεια. Δίνει τροφή στις δυνάμεις του εθνικισμού και της ακροδεξιάς.

Οι προοδευτικές δυνάμεις μέσα από συνεργασίες και κοινούς αγώνες πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για μια Ευρώπη της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Η Ε.Ε. είτε θα είναι κοινωνική και δημοκρατική, είτε θα αποδιαρθρωθεί.