Ν. Παππάς: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ψευτοδιλήμματα.

Σημεία συνέντευξης του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και υποψηφίου προέδρου του κόμματος, στον ραδιοφωνικό σταθμό City 106,1 (Θεσσαλονίκη) και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Συρμάτση:

·         Ήταν μία θεσμική απρέπεια εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη. Ήρθε, είπε ότι συλλυπάται -προφανώς αναγνωρίζουμε ότι ειλικρινώς το κάνει αυτό- αλλά η λύπη και η ανάληψη ευθύνης σημαίνει και απαντήσεις στην αντιπολίτευση. Κάτι τέτοιο δεν είχαμε. Ακούστηκαν ποικίλες κριτικές για το τι δεν έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του από το 2019 και μετά, αλλά απαντήσεις δεν πήραμε. Και είχαμε μόνο τη γνωστή κοινοβουλευτική ασπίδα του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Βορίδη να επιτίθεται στην αντιπολίτευση επειδή εντόπισε αυτή τη θεσμική απρέπεια.

·         (Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στον Κ. Τασούλα που δεν έδωσε τον λόγο στον Σ. Φάμελλο μετά την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη) Δεν δόθηκε ο λόγος στον Σ. Φάμελλο για να μην υπάρξει η παραμικρή ανάληψη ευθύνης από τον κ. Μητσοτάκη. Καμία ανάληψη ευθύνης και για τα χιλιάδες οργανικά κενά στην πυροσβεστική και για την απαξίωση της δασικής υπηρεσίας και για τον παλαιωμένο εξοπλισμό και για το δόγμα το οποίο απλώς εκκενώνει και περιμένει τα εναέρια μέσα να σβήσουν τη φωτιά πολύ αργότερα από το χρονικό σημείο από όπου αυτή έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Δεν υπάρχει επιχειρησιακός σχεδιασμός παρέμβασης, άμεσης και γρήγορης, και για αυτό πληρώνουμε αυτό που πληρώνουμε.

·         Το επίδικο (σ.σ.: για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) είναι αν θα μπορέσουμε να ξανασυναντήσουμε τον κόσμο που εγκατέλειψε την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε άλλες επιλογές. Όποιος δεν βλέπει αυτό το τεράστιο πολιτικό γεγονός, αυτή την τεράστια πολιτική μετατόπιση ,απλώς εθελοτυφλεί. Χάσαμε πολίτες, κομμάτι του εκλογικού σώματος που χαρακτηρίζεται ως κέντρο, κεντροαριστερό, μετριοπαθές, προοδευτικό, χάσαμε μεγάλα κομμάτια της νεολαίας και δεν μπορούμε ενώπιον αυτού του μείζονος πολιτικού γεγονότος να μιλάμε για ψευτοδιλήμματα. Η παράταξή μας ή θα εκφράσει το εύρος των δυνάμεων από την αριστερά ως το κέντρο, όπως λέει η διακήρυξή μας, ή θα περιοριστεί στο ασφαλές λιμάνι της ριζοσπαστικής αριστεράς, το οποίο δεν είναι επαρκές για να διεκδικήσουμε τη νίκη.

·         Πρέπει πάρα πολύ γρήγορα να οικοδομήσουμε δίκτυα στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό και στη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Να αφήσουμε τον αριστερό και προοδευτικό κόσμο, τη βάση μας, να εκλέξει τα όργανα και τις Νομαρχιακές Επιτροπές μας, πράγμα που δεν κάναμε μετά το 2019, να ξεκινήσουμε την επανασύνδεσή μας με τη μεσαία τάξη.

·         Αν δεν βάλουμε στόχο, με μέθοδο, να προσεγγίσουμε δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας που έχουν θετικές προσδοκίες για βελτίωση της ζωής τους και για κοινωνική κινητικότητα, αν δεν ανακαλύψουμε εκ νέου τον εαυτό μας ως την παράταξη των θετικών προσδοκιών που μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα και αν δεν σταματήσουμε να διαμορφώνουμε και εμείς, άθελά μας ή όχι, την εικόνα του «καλού διαπραγματευτή» σε περιόδους μνημονίων, δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα και αυτό είναι κάτι που αποδείχθηκε.